x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hebe, un arbust simpatic, numai bun pentru decor de toamnă-iarnă

Hebe, un arbust simpatic, numai bun pentru decor de toamnă-iarnă

de Cornelia Constantin    |    14 Noi 2009   •   00:00
Hebe, un arbust simpatic, numai bun pentru decor de toamnă-iarnă
Sursa foto: /FD Marketing

Doriţi să faceţi aranjamente pentru terasă şi balcon? Aveţi nevoie de un arbust scund, elegant şi plăcut parfumat? Vă propunem Hebe. Găsiţi câteva varietăţi atractive în magazinele de specialitate.

Chiar dacă nu e foarte populară la noi, Hebe este o plantă atrăgătoare. Datorită aspectului său şi adaptabilităţii sale la temperaturi de seră rece şi umiditate relativ ridicată, este foarte apreciată în ţările din nordul Europei. Sunt aproximativ 200 de varietăţi de Hebe. Unele au doar 30 cm înălţime, altele ajung până la 3 m. Varietăţile existente la noi pe piaţă sunt majoritar plante scunde, potrivite pentru a decora balcoane şi terase în sezonul cald, după care iarna se mută în spaţii protejate.

ATUURI DECORATIVE
Florile pot fi albe, roze, roşcate sau move, sub formă de ciorchine terminal (pe vârful crenguţelor). Prezintă un parfum discret şi plăcut. Dar merită să menţionăm că şi frunzişul poate fi foarte interesant. Sunt chiar varietăţi cu frunziş variegat, asemănător cu cel al Euonymus-ului. În funcţie de varietate şi de rezistenţa ei la frig, se poate utiliza sub formă de arbust sau de gard viu. Această ultimă variantă poate să fie extrem de interesantă, pentru că vă ajută să delimitaţi elegant straturile cu flori din grădină.

Perioada de înflorire începe în iunie la unele varietăţi şi toamna le găseşte încă foarte frumoase.

CĂLCÂIUL LUI AHILE
Dacă sunteţi mare amator de Hebe, e bine să ştiţi că drenajul este un aspect important în cultura acestei plante. Dacă e vorba despre o plantă ţinută în ghiveci, va trebui să aveţi grijă la echilibrul udărilor şi la calitatea solului folosit. În cazul în care umiditatea este insuficientă, frunzele se usucă şi cad, după care planta le urmează pentru că nu are rezerve însemnate de apă în rădăcini sau tulpini. Dacă umiditatea este prea mare, rădăcinile putrezesc pentru că nu mai pot respira.

Da, şi rădăcinile respiră, iar acest lucru ajută plantele să crească, să înflorească şi să aibă o mai bună rezistenţă la boli, să aibă o capacitate mai bună de absorbţie a mineralelor din sol. Pentru a asigura rădăcinilor aerisirea necesară, dar şi pentru un bun echilibru al mineralelor, oferiţi plantelor dumneavoastră soluri de bună calitate şi nu neglijaţi achiziţionarea de perlit pentru grădinărit. Veţi vedea efectele unei bune întreţineri în scurt timp.

ÎNGRIJIRI
Deşi este o plantă perenă, se spune că durata ei de viaţă este între 5 şi 20 de ani. Însă, acesta nu este un motiv să vă faceţi probleme. O plantă bine întreţinută poate să reziste mult peste durata estimată, care reprezintă oricum o cifră subiectivă. Indiferent de plantă, e bine să vă formaţi un simţ anume: să simţiţi când ceva nu este în regulă. Grădinăritul nu este o ştiinţă exactă, este mai degrabă felul cum înţelege omul să se apropie de plantele care îl înconjoară.

Dacă vreţi într-adevăr să aveţi o grădină atent îngrijită şi flori sănătoase pe pervazul casei, atunci acest simţ se va dezvolta treptat şi vă va fi de mare ajutor. În cazul simpaticei Hebe, tunderile sunt indicate după înflorire. Se fac doar uşoare tunderi corectoare, aşa încât aspectul său să fie unul îngrijit. Dacă încă nu sunteţi convinşi de capacităţile sale şi de felul cum reacţionează la tunderi, vă spunem că sunt varietăţi de hebe care se folosesc pentru topiarii - forme animaliere (predominant) obţinute din vegetaţie.

Pentru o astfel de modelare este în mod sigur nevoie de o bună capacitate de adaptare a plantelor folosite. Dacă doriţi să folosiţi îngrăşământ pentru Hebe, găsiţi unul cu valori NPK echilibrate, 7 sau 10. În acest fel creşterile nu vor fi în dauna florilor. Veţi avea o plantă cu frunziş sănătos şi plină de flori.

ÎNMULŢIREA
Se face cu uşurinţă din lăstari tineri, ierboşi sau uşor lemnificaţi înrădăcinaţi în sezonul cald (dar nu şi vara, când este extrem de cald - perioadă în care înrădăcinarea nu funcţionează la capacităţi pentru nici o plantă). Substratul trebuie să conţină nisip pentru un drenaj bun şi se poate improviza o miniseră.

 

Sfat
Aranjamentele de toamnă-iarnă se fac în general cu conifere, crizanteme şi erică. Dar merită să încercaţi să asociaţi şi hebe de talie mai mică. O să vedeţi că împreună dau foarte bine. Sunt aranjamente puţin pretenţioase, tolerante la temperaturile în scădere, dar care se păstrează frumoase doar până la primele geruri. Deci, dacă doriţi să le aveţi an de an, protejaţi-le în timp util. Puteţi să folosiţi ghivece pentru terasă, coşuri de nuiele. Astfel de aranjamente sunt de mare efect în preajma sărbătorilor recoltei, pentru Halloween sau chiar pentru Sărbătorile de iarnă. Aranjamentele de acest fel se pot completa cu conuri, crenguţe cu fructe decorative, panglici şi mici dovleci decorativi. Se pot adăuga steluţe argintii şi spray care imită zăpada.

×
Subiecte în articol: mereu verde