x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hibiscus, forme şi culori impresionante

Hibiscus, forme şi culori impresionante

20 Sep 2007   •   00:00

Revenim in acest număr la o temă dragă dumneavoastră şi nouă deopotrivă: plantele de interior, mai exact la Hibiscus. E adevărat că puteţi avea Hibiscus in grădină şi pe terasă, dar cele mai multe varietăţi sunt catalogate drept plante de interior.

Colecţie de "vedete" ale discretei lumi vegetale

Revenim in acest număr la o temă dragă dumneavoastră şi nouă deopotrivă: plantele de interior, mai exact la Hibiscus. E adevărat că puteţi avea Hibiscus in grădină şi pe terasă, dar cele mai multe varietăţi sunt catalogate drept plante de interior.

Ele sunt şi cele mai spectaculoase, trebuie să recunoaştem. O să explorăm puţin multitudinea de varietăţi şi o să detaliem modalităţile de ingrijire, cu exemple concrete şi cu "comportament" specific acestor plante.

Piaţa romănească

Dacă vă doriţi să faceţi o colecţie de Hibiscusi o să observaţi in scurt timp că piaţa romănească in domeniu nu este vastă. Vă puteţi cumpăra din magazine aproximativ 20 de varietăţi, după care veţi căuta altceva şi nu veţi găsi. Ba mai mult, unele exemplare deja achiziţionate vor muri fără să inţelegeţi ce anume aţi greşit. Trebuie să ştiţi că la momentul acesta nu există un furnizor romăn de Hibiscus (rosa sinensis - varietăţile de interior şi de terasă). Toţi cei prezenţi in magazine sunt importaţi din Olanda şi, am observat in ultima vreme, căţiva sunt aduşi din Danemarca. In multe florării plantele nu sunt intreţinute corespunzător, aşa că le puteţi cumpăra cu probleme. E bine ca, indiferent ce plante v-aţi cumpăra, să le verificaţi atent. Este important să verificaţi sănătatea tulpinilor şi mai ales baza lor - putrezirea bazei tulpinii duce la moartea plantei.

După ce aţi verificat baza şi aţi văzut că este tare şi verzui-lemnificată mergeţi mai departe: dosul frunzelor. Acolo se străng dăunătorii precum musculiţa albă de care este foarte greu să scăpaţi. Pe vărfurile tinere se pot aduna colonii de purici şi păduchi. Sfatul meu este să nu cumpăraţi plante bolnave sau atacate, pentru că, odată ajunşi acasă, problemele se vor intinde şi la celelalte plante pe care le mai aveţi. Dacă vedeţi că vărfurile frunzelor sunt uşor brunificate inseamnă că plantele au fost ţinute in medii cu atmosferă uscată. De asemenea, dacă observaţi boboci mici ingălbeniţi sau boboci mai mari veştejiţi pe crenguţe, inseamnă că plantele au suferit o dereglare de udare. E foarte posibil să-şi revină dacă ii sunt oferite ingrijiri atente, dar in acelaşi timp este posibil ca şocul schimbării condiţiilor de mediu să le ducă in pragul unui stres suplimentar (veştejire parţială sau totală).

Echilibru permanent

Ca multe alte plante, Hibiscuşii iubesc echilibrul, adică in momentul cănd un factor de mediu se schimbă brusc, planta va reacţiona. Este foarte important să udaţi moderat, deşi plantele consumă destul de multă apă. Unele varietăţi sunt mai sensibile la apă sau la lipsa ei. Nu mizaţi pe faptul că toţi Hibiscuşii sunt precum cei larg răspăndiţi la noi - cu floare roşie involtă. Această varietate este foarte bine adaptată la condiţiile din ţara noastră şi nu se compară deloc cu varietăţile importate. Nu lăsaţi apa să băltească la baza tulpinii, dar nici nu lăsaţi plantele să se usuce fără apă. De obicei, plantele proaspăt cumpărate au nevoie de un ghiveci mai mare. De aproximativ 12-15 cm diametru, cu găuri de scurgere.

Sfat

Dezvoltarea plantei este influenţată constant de calitatea solului. Să cumpăraţi pămănt de flori de la florărie (romănesc) nu este cea mai bună variantă. Hibiscusul are nevoie de sol cu drenaj bun, cu o cantitate echilibrată de humus, turbă şi ceva pietricele la baza ghiveciului, pentru scurgerea apei suplimentare. Sunt varietăţi care cresc 70 cm intr-un sezon, iar altele cresc doar 3 cm. Tunderile se aplică primăvara, inainte de intrarea in vegetaţie, dar şi toamna, in anumite cazuri. Dacă ştiţi că deţineţi o varietate mai sensibilă la schimbări, evitaţi tunderile de toamnă. Vă pot surprinde neplăcut: tulpini mature pot putrezi, iar lastari tineri, pănă atunci viguroşi, pot să se veştejească

×
Subiecte în articol: plantele mereu verde