x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hippeastrum - flori de catifea

Hippeastrum - flori de catifea

de Cornelia Constantin    |    30 Mar 2006   •   00:00
Hippeastrum  -  flori de catifea
MEREU VERDE
Potrivite atat pentru interioare, cat si petru gradini

Popularul Hippeastrum face parte din familia crinilor de camera. Desi nu ridica multe pretentii in privinta ingrijirilor, el este de multe ori tratat ca planta anuala, pentru ca cei care il cumpara gata inflorit din magazine nu mai reusesc sa-l faca sa infloreasca si in anul urmator. Trebuie sa stiti ca bulbul este peren si puteti avea planta inflorita in fiecare an, daca tineti cont de cateva reguli de ingrijire.

CUM VA ALEGETI UN HIPPEASTRUM?


Hippeastrumul apare in magazine incepand din decembrie, dar cele mai multe exemplare sunt scoase la vanzare in februarie si martie. In functie de dimensiunea bulbului, plantele pot avea 2 tije florale sau mai multe. Evident, plantele cu mai multe tije florale costa mai mult, pentru ca bulbul are nevoie de timp sa ajunga la un diametru de aproximativ 35-40 cm. Ca sa fiti convinsi ca ati luat exact planta pe care o doriti, alegeti exemplare care sa aiba macar o floare complet deschisa. In acest fel, veti putea vedea exact culoarea, dimensiunea si alte caracteristici. Alegeti plante cu frunze mici si tija florala dreapta. Ajunsi acasa cu planta, sprijiniti tulpina florala cu un tutore, pentru ca risca sa se franga pe masura ce florile se deschid si devin grele. Trebuie sa stiti ca tija este goala pe dinauntru si riscul sa se franga este mare. Daca se frange, nu intrati in panica. Taiati tija si puneti-o intr-un vas cu apa.

Chiar daca la noi pe piata se gasesc doar plante nu si bulbi de Hippeastrum, puteti sa vi-i comandati din strainatate. Ca si in cazul altor bulboase, Olanda este unul dintre cei mai mari producatori din lume si ofera la vanzare varietati deosebite. Daca sunteti un colectionar pasionat, sigur veti gasi aceasta posibilitate drept una foarte interesanta. Preturile pot ajunge si pana la 20 euro pentru un singur bulb cu doua tije florale.

VARIETATI


Cei mai multi crini aflati la vanzare au petale simple, in nuante de rosu. Insa, trebuie sa va spun ca sunt foarte multe alte varietati. Atat de multe, incat veti avea o mare dilema atunci cand va trebui sa alegeti. Din punct de vedere al culorilor, florile sunt de la alb curat, pana la grena foarte inchis, trecand prin roz delicat, galben si portocaliu. Petalele florilor pot fi simple, cu o dunga mediana, bicolore, cu margini dantelate sau franjurate, brodate in diverse culori. De asemenea, pot exista mai multe randuri de petale, ele formand flori duble, semiduble sau involte. Florile pot avea diametre de la 5-7 cm (miniaturi) pana la 30 cm (gigant).

Cert este ca fiecare varietate are ceva care va surprinde si va convinge sa va transformati intr-un colectionar pasionat. Insa, cele mai atragatoare varietati pentru colectionari sunt cele exotice, precum Papilio Butterfly, Misty, Tango, neobisnuite prin combinatiile de culori, petalele franjurate si multimea de tije florale.

INGRIJIRI


In locurile de origine ale Hippeastrumului exista o perioada a anului cu umiditate mai ridicata si o alta secetoasa. Planta s-a adaptat in asa fel incat creste si infloreste in perioada care ii asigura umiditatea necesara si intra in repaus atunci cand umiditatea scade. Datorita reactiei relativ rapide la factorii de mediu, crinul poate fi fortat in asa fel incat sa infloreasca in oricare perioada din an. Insa, parerea mea este ca daca nu aveti un avantaj comercial din fortare, mai bine lasati planta sa se dezvolte intr-un ritm normal. Aceasta inseamna ca primavara-vara va fi perioada de crestere si inflorire, iar toamna-iarna, cea de repaus. In perioada de crestere, planta are nevoie de lumina naturala, caldura de aproximativ 20 de grade Celsius si de apa administrata echilibrat.

Daca va fi prea multa apa, bulbul risca sa putrezeasca. Daca e prea putina caldura, planta se dezvolta incet. Daca lumina este prea putina frunzele de alungesc, iar florile intarzie sa apara. Dupa inflorire puteti taia tijele (daca nu ati facut hibridizare), dar continuati sa ingrijiti bulbii care vor creaste pana toamna. In perioada in care bulbii cresc, se recomanda administrarea de ingrasaminte, de preferat lichide. La venirea toamnei, rariti udarile, incetati administrarea de ingrasaminte, taiati frunzele si bulbii vor intra in repaus. Ei pot fi scosi din ghiveci si pastrati in ladite in spatii racoroase si uscate, sau pot sa ramana in ghiveci. Din experienta stiu ca este mult mai usor sa-i supravegheati daca ii lasati in ghivece.

INMULTIRE


Daca plantele vor fi bine ingrijite, dupa cativa ani de vegetatie alaturi de bulbul initial vor aparea mai multi bulbili. Ei au nevoie de alti cativa ani de dezvoltare pana sa poata avea la randu-le flori.

Mai exista si metoda sectionarii bulbului pe verticala si pastrarea in medii controlate. Prin hibridizare se pot obtine si seminte, insa ele au vitalitate scazuta si trebuie plantate in anul in care au fost culese.

SFAT
  • nu udati abundent planta, pentru ca riscati ca bulbul sa putrezeasca
  • respectati perioada de repaus
  • administrati ingrasaminte in perioada de crestere
  • ×
    Subiecte în articol: perioada planta