x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Învelitorile uşoare şi utilizarea lor

Învelitorile uşoare şi utilizarea lor

de Cristina Zaharia    |    02 Feb 2008   •   00:00

Concurenţa acerbă de pe piaţa materialelor de construcţii a determinat cercetări şi rezultate spectaculoase şi în domeniul învelitorilor pentru acoperiş.

Concurenţa acerbă de pe piaţa materialelor de construcţii a determinat cercetări şi rezultate spectaculoase şi în domeniul învelitorilor pentru acoperiş. Mai cu seamă în ultimele decenii au înregistrat un succes meritat aşa-numitele învelitori uşoare, recomandate de arhitecţi şi de constructori pentru motive întemeiate pe care le vom analiza mai jos, menţionând încă de la început că România este nu numai o piaţă importantă pentru acest material, ci şi, prin intermediul unor firme internaţionale prestigioase, un producător major în această zonă a Europei.

 

Avantaje de necontestat

Cea dintâi calitate a materialelor uşoare pentru învelitori este, aşa cum o spune şi denumirea lor, greutatea specifică redusă care atrage după sine o serie de avantaje. Ele pot fi montate şi pe structuri din lemn, sunt uşor de manevrat, se depozitează şi se transportă fără dificultăţi. Un alt factor care le recomandă este raportul avantajos dintre calitate şi preţ, la performanţe tehnice superioare, revenind costuri acceptabile pentru achizi­ţionare şi montaj. De altfel, firmele producătoare sau distribuitoare oferă aproape fără excepţie asistenţă şi consiliere la montaj, punând la dispoziţia clientului echipe de şantier calificate şi extrem de eficiente.

 

Precauţii şi recomandări

O problemă de care trebuie ţinut seama, dacă alegeţi învelitorile uşoare, este analiza atentă a condiţiilor meteo existente în mod tradiţional în zona unde este situată construcţia. Acest tip de material nu este recomandat pentru zone caracterizate prin căderi abundente de zăpadă sau prin fenomene puternice şi permanente de vântuire. De asemenea, la montaj trebuie tratate cu deosebită atenţie porţiunile de acoperiş unde se îmbină pantele sau dacă proiectul conţine lucarne sau ferestre de mansardă. În aceste cazuri se utilizează numai îmbinările special recomandate de firmele producătoare, fiind interzisă orice fel de improvizaţie sau… inovaţie personală. Tot la capitolul precauţii trebuie menţionată manevrarea atentă a fiecărei folii de material în parte pe parcursul procesului de montaj pentru a evita orice formă de degradare.

 

Calităţi estetice

Unul din argumentele forte pentru alegerea învelitorilor uşoare este va­rietatea impresionantă de forme şi culori ale ofertei. Fără nici o exagerare astăzi, un arhitect poate propune clientului un acoperiş care să se încadreze din punct de vedere estetic cu volumetria generală a casei, cu forma şi culoarea faţadelor sau cu elementele decorative exterioare. Foarte importantă este şi posibilitatea unei corecte încadrări a clădirii în peisajul general, ţinând cont de elementele existente în teren, cum ar fi vecinătăţile deja construite, formele de relief apropiate, ve­getaţia predo­minantă sau raportarea faţă de linia orizontului. Acoperişul este, în viziunea contemporană, nu numai un component constructiv strict funcţional, ci şi o coordonată de personalizare estetică a casei.

 

Învelitorile uşoare sunt în general de două categorii tehnice: bituminate şi din tablă ambutisată. Ele se produc în plăci (folii) de diverse di­men­siuni, care se montează prin suprapunere şi fixări speciale. În am­bele variante există produ­se de forme, grosimi şi destinaţii dife­rite, domeniile de aplicabilitate fiind foarte diver­se. Important de reţinut este şi faptul că, în cazul unor avarii produse de cauze natura­le sau umane, reparaţiile pe porţiunea deteriorată se fac cu uşu­rin­ţă şi cu costuri relativ reduse. Acest tip de material este ideal pentru construcţiile dim lemn sau pentru orice construcţie supraetajată

×
Subiecte în articol: uşoare viaţa la ţară