x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Iesirea din indiviziune

Iesirea din indiviziune

de Melania Floarea    |    19 Oct 2006   •   00:00
Iesirea din indiviziune
CE SPUNE LEGEA
Dragoste cu sila nu se poate nici macar atunci cand este vorba despre proprietati

Ne vom referi la problema supusa atentiei noastre de un cititor din provincie, care ne spune ca doreste sa clarifice situatia proprietatii sale asupra pamantului si a casei in urmatorul context: acesta detine impreuna cu sora sa un teren si o casa construita pe acest teren de catre parintii lor care au decedat. Asa cum era si firesc, fiecare frate detine jumatate din teren si casa.

Sora sa nu doreste ca bunurile imobile sa se imparta si faptic, printr-o delimitare clara a dreptului de proprietate al fiecaruia, deoarece, desi detin acelasi numar de camere fiecare (casa fiind gandita inca de la construire de catre parinti ca o locuinta bifamiliala), intrarea in casa se face prin partea de teren si prin holul casei fratelui.

O mare parte din timp fratele a suportat situatia, insa acesta este singurul care se ocupa de ingrijirea curtii, de renovarea acoperisului casei, de zugraveala externa etc., sora motivand mereu ca nu are banii necesari intretinerii casei. Intrebarea cititorului nostru este urmatoarea: cum se poate rezolva aceasta situatie delicata a impartirii concrete a proprietatii, tinand cont mai ales de faptul ca nu este vorba aici de un strain, ci chiar de sora sa?

PE CALE AMIABILA

Cum bine ati abordat problema, fiind vorba de unica dvs. sora, incercati sa negociati cu aceasta si sa identificati impreuna cu calm o posibilitate de rezolvare a situatiei. Ceea ce puteti face este construirea unei alte cai de acces catre proprietatea surorii, evitandu-se astfel intrarea prin partea dvs. de casa - lucru care mi se pare incomod. De asemenea, spuneti-i surorii ca un mod corect de a proceda in aceasta situatie este intocmirea unui partaj voluntar al bunurilor asupra carora detineti impreuna cu aceasta un drept de indiviziune. Partajul despre care am amintit se poate face la notariat, eventual asistati si de un avocat.

TIMP SI BANI IN INSTANTA

De asemenea, explicati-i surorii ca daca nu se va urma aceasta cale simpla si civilizata la notariat, singura solutie ramasa este promovarea de catre dvs. a unei actiuni in instanta (de iesire din indiviziune), demers care insa va va costa timp si bani pe amandoi.

Regretabil este ca, din ce in ce mai des, instantele sunt solicitate sa rezolve dispute intre frati, legate de dreptul de proprietate.

Instantele sunt aglomerate cu un numar foarte mare de dosare care judeca litigii intre rude mai apropiate sau mai indepartate. Mai multa intelepciune, o comunicare corecta si situarea pe o pozitie flexibila ar putea evita pierderea de timp si cheltuielile banesti prin rezolvarea amiabila a problemelor
×