Nu putem întâlni doi oameni perfect identici şi, aşa cum moştenirea genetică ne face să fim ceea ce suntem, aşa şi casele noastre sunt ceea ce sunt datorită nouă. Nu putem întâlni amenajări identice, pentru că fiecare casă ne poartă amprenta. Stilul nostru se reflectă în mobilier, decoraţiuni, culori, texturi, materiale şi accesorii.
În acest număr vom prezenta un apartament de trei camere situat în zona Tineretului. Este un apartament reamenajat care poartă amprenta celor două adolescente ce locuiesc acolo împreună cu mama lor. Suprafaţa apartamentului nu este foarte mare, astfel încât s-a folosit la maxim spaţiul disponibil, mai ales în zona holului.
TRUCURI PENTRU MAI MULT SPAŢIU
Pentru mai multă spaţialitate, un perete întreg al holului de la intrare a fost placat cu oglindă. Motivul poate fi şi unul ce ţine de îngrijire, că doar sunt trei femei frumoase care trebuie să se privească în oglindă atunci când părăsesc locuinţa. Oglinda folosită pe suprafeţe mari ajută foarte mult, fiind un truc binecunoscut. Se crează impresia vizuală de spaţiu mai mare, dar şi mai luminat. Tot pe hol, pe partea dinspre living, se află un colaj cu fotografii ce surprind momentele copilăriei fetelor încă de când erau bebeluşi şi până în prezent.
BUCĂTĂRIE ÎN CULORI CALDE
Bucătăria deschisă, aflată în dreapta holului, ne întâmpină cu o gamă de culori calde. Pereţii au fost vopsiţi în culoarea galbenă, iar pentru gresie şi faianţă au fost alese culorile teracotei care se potrivesc perfect cu nuanţele mobilierului realizat pe comandă. S-a optat pentru culoarea crem pentru mobilier, tot pentru a crea vizual impresia de spaţialitate, dar, pentru a nu fi monoton, s-au introdus tonuri de maro roşcat. Folosirea culorilor deschise este un alt truc de mărire a spaţiului. Ca şi în vestimentaţie, amenajările au nevoie de iluzii optice menite să ascundă dezavantajele şi să aducă în prim-plan un spaţiu redefinit şi modelat.
Pentru că spaţiul camerei de baie nu permitea poziţionarea maşinii de spălat, aceasta a fost încadrată în bucătărie, între chiuvetă şi cuptor. Frontul de lucru, insuficient doar pe o latură a camerei a fost extins şi pe peretele cu fereastra, asigurând astfel un spaţiu pentru gătit suficient de mare. Mobilierul a fost prevăzut cu dulapuri şi sertare, dar şi cu rafturi deschise atât la nivelul corpurilor suspendate, cât şi în partea de jos. Frigiderul a fost mascat tot cu un corp de mobilier cu rafturi pentru depozitare. Aici sunt expuse şi obiectele de colecţie, dar şi obiectele de uz cotidian. Zona de luat masa este personalizată cu trei tablouri foarte interesante ce fac parte din colecţia de obiecte de artă ale familiei.
LIVING ÎN STIL MIXT
Camera de zi este o îmbinare a stilului tradiţional cu note glamour redate de corpul de iluminat şi de tapet. Ca şi elemente principale regăsim două canapele de trei şi de două locuri. Acestea au o formă clasică cu imprimeu în alb şi negru. Mobilierul este din lemn de culoare neagră, iar eleganţa dată de material şi de culoare este potenţată de obiectele de colecţie din argint şi cristal. Peretele opus uşii este decorat cu tapet bordeaux cu trandafiri stilizaţi metalici, un element foarte actual în amenajările din această perioadă. Covoarele persane de mătase sunt lucrate manual şi sunt aduse dintr-un magazin de antichităţi din America. Nuanţele acestora echilibrează accentul de culoare conferit de tapet. Fiecare canapea are în dreapta ei câte o măsuţă de cafea din fier forjat şi sticlă. S-a renunţat la ideea unei măsuţe de cafea în mijlocul camerei, din două motive. Primul este faptul că nu ar fi putut deservi ambele canapele, cel de-al doilea motiv fiind spaţiul destul de îngust al livingului. Soluţia găsită respectă o regulă de bază în designul interior, aceea de nu ocupa cu mobilier zonele principale de circulaţie. Pentru mai multă luminozitate, balconul a devenit parte din living, păstrându-se peretele la semiînălţime. Perdeaua în alb şi negru este prinsă în falduri pentru a lăsa loc privirii să se oprească pe vasele cu orhidee înflorite.
Obiectele de decor sunt antichităţi veritabile. Statuete din bronz, vase din argint sau cristal, cupe şi rame foto deosebite care împreună cu cele trei carpete fac din acest spaţiu un decor încărcat de valoare.
DORMITOARE SAU CAMERE PERSONALE
Dormitoarele sunt decorate după gusturile celor ce le locuiesc, iar dacă dormitorul mamei este mai elegant, cu obiecte clasice şi culori în nuanţe de crem şi auriu, cel al fetelor este foarte intens colorat. Nuanţele de crem din primul dormitor sunt împrospătate de accentul dat de uşile albastre ale dulapului, de nuanţele de turquoise ale tabloului suprarealist şi de veiozele Gale. Spaţiul este mic, iar soluţia găsită a fost o canapea extensibilă în locul patului de mijloc. Şi aici s-a folosit tapet, a cărui culoare aurie fără imprimeuri luminează camera. Obiectele de îngrijire aflate pe comoda cu oglindă fac această încăpere să pară foarte personală.
Camera fetelor a fost proiectată în aşa fel încât personalitatea fiecăreia să fie lăsată să se exprime liber. Astfel, dormitorul este împărţit în două, fiecare având patul său, dulapul său şi etajera cu cărţi. Culorile folosite sunt roz fucsia, negru şi alb. Dorinţa fetelor a fost să aibă fiecare dulapul său şi pentru a se impune până la capăt, acestea au fost alese în culori diferite - unul alb şi unul negru. În living şi dormitoare este acelaşi tip de parchet din lemn de bambus. Culoarea aleasă a fost cea naturală, iar finisajul este lăcuit. Pardoseala din bucătărie şi hol a fost placată cu gresie de culoare deschisă. Faptul că nu există contraste la nivelul pardoselii ajută foarte mult în crearea unui aspect unitar pentru întreg apartamentul.
NEVOIA DE SPAŢIU NE ÎNVAŢĂ
Chiar dacă în fiecare cameră există dulapuri şi corpuri de mobilier folosite pentru depozitare, acestea nu au fost suficiente. Pe holul dinspre camere a fost construit un dressing cu pereţi din gipscarton şi uşi glisante cu sticlă sablată. Pentru că nici acesta nu era suficient s-a găsit o soluţie de compromis, şi anume un dressing deschis cu haine aşezate în huse speciale.
Amenajarea apartamentului a ţinut cont de anumite trucuri şi reguli din designul interior, dar alegerea materialelor şi a culorilor a fost influenţată de personalitatea şi gusturile proprietarelor.
Amenajarea acestui apartament a fost realizată de însăşi proprietara, care a urmat cursurile de Ambientare Interioară de la Universitatea Populară Ioan Dalles. Pentru că s-a pornit de la ceva deja existent, s-au păstrat o parte din finisaje, dar şi câteva piese de mobilier. Decoraţiunile de colecţie sunt moşteniri de familie sau antichităţi, iar stilul ales a fost gândit pornindu-se de la aceste elemente. Suprafaţa mică a apartamentelor de bloc ne limitează atunci când dorim să alegem un stil clasic cu mobilier stil. Pentru că nu se putea mobila cu elemente din lemn masiv, pretabile pentru un decor cu obiecte de artă, s-a făcut un compromis în ceea ce priveşte stilul de amenajare: s-a ales un stil tradiţional cu accente glamour.
RECOMANDĂRI
Vorbind despre peripeţiile avute din timpul amenajării, proprietara îşi aminteşte de promisiunile făcute de echipa angajată pentru acest proiect, promisiuni care au fost date uitării în momentul în care li s-a achitat plata finală. Şi termenul specificat iniţial a fost devansat pe măsură ce lucrările înaintau, iar necesarul de materiale calculat înainte de începerea amenajărilor a fost aproape dublat până la final. În urma experienţei avute, proprietara îi sfătuieşte pe cei care încep amenajările să nu achite integral costul lucrărilor decât în momentul în care micile reparaţii au fost finalizate. Cea mai recomandată cale este semnarea unui contrat şi un deviz complet în care să se specifice termenele de predare, dar şi penalităţile în cazul nerespectării lor.
EFECTE CROMATICE
Camera fetelor a fost decorată în funcţie de preferinţele lor, iar culorile pentru pereţi sunt alese conform tendinţelor din rândul tinerilor. Culoarea neagră pentru pereţi poate părea apăsătoare, iar psihologic chiar deprimantă, dar sobrietatea negrului a fost înveselită cu roz fucsia, folosit atât pentru pereţi, cât şi pentru scaunul de birou, carpete şi aşternuturi. Pentru personalizare fetele au lipit pe pereţi stikere ce reprezintă siluete umane. Pentru a lumina spaţiul s-a optat pentru un dulap alb. Paturile au fost prevăzute cu semibaldachine cu voaluri albe ce urmează să fie montate.
Citește pe Antena3.ro