x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Îmbinaţi utilul cu plăcutul într-o grădină mixtă cu stupină

Îmbinaţi utilul cu plăcutul într-o grădină mixtă cu stupină

de Cornelia Constantin    |    19 Sep 2009   •   00:00
Îmbinaţi utilul cu plăcutul într-o grădină mixtă cu stupină
Sursa foto: /RHS

GRĂDINĂRIT ŞI APICULTURĂ ÎN ACELAŞI SPAŢIU Grădina din imaginile alăturate a fost prezentată la Hampton Court Flower Show din această vară şi este o demonstraţie a unei grădini mixte victoriene cu stupină. Practic, s-au ales acele plante care sunt atractive pentru albine aşa încât acestea să-şi poată colecta cele necesare şi deţinătorul grădinii şi stupinei să poată profita de miere şi alte produse apicole. Adică, grădina are un dublu rol, motiv pentru care ea trebuie să respecte anumite condiţii.



ANALIZAŢI ŞI CERCETAŢI
Nu este simplu să amenajezi o grădină care să fie frumoasă şi utilă dumneavoastră şi familiei cât şi familiilor de albine deţinute. Pe lângă stupi, mai sunt necesare tot felul de unelte şi adăposturi aşa încât albinele să poată trece prin etapele fireşti de dezvoltare. Nu vom detalia aceste aspecte, pentru că nu ne-ar ajunge spaţiul şi am fi în afara rubricii de faţă, ce vrem să spunem este că o astfel de grădină necesită o bună pregătire înainte de start. Se începe ca de obicei cu analiza amplasamentului dar şi cu analiza scopurilor. Ce oferă amplasamentul deţinut, cum se poate obţine o grădină frumoasă şi practică, ce le trebuie albinelor? Iată câte întrebări, care pentru a primi un răspuns, necesită o mică cercetare fiecare în parte.

EFICIENŢA
După cum vedeţi grădina victoriană cu stupină este una simplificată dar care este eficientă comparativ cu investiţia făcută. Este dacă vreţi asemănătoare cu cele care se mai găsesc încă prin ţară în unele mânăstiri. Ca să reuşiţi trebuie să stăpâniţi în egală măsură grădinăritul şi apicultura, lucruri care nu sunt deloc simple. Ele necesită multă pasiune, dorinţă de a învăţa şi de a testa totul în propria gospodărie. După cum probabil ştiţi deja, albinele au nevoie de prezenţa florilor în grădină, dar nu numai. Ar trebui să aibă în apropiere şi câţiva pomi fructiferi (meri, de preferat), salcâmi, tei etc. Aşadar, vă trebuie o mixtură de straturi cu flori, straturi cu legume, copaci decorativi şi fructiferi. Nu se poate obţine acest rezultat în orice grădină. Ar trebui să fie suficient de mare ca să conţină şi o mică livadă, suficient de fertilă pentru flori şi legume şi să fiţi suficient de priceput ca să alternaţi lucrările în timpul sezonului când toate cele vă vor solicita atenţia. Adică, presupune să nu fiţi singur când vă apucaţi de o astfel de treabă.

INEDIT

Grădina din imaginile alăturate este una de dimensiuni medii, judicios împărţită, chiar formală, care propune dirijarea pomilor fructiferi pe spaliere, amplasate pe zidurile casei şi paralel cu gardul care o împrejmuieşte. Este o idee bună, pentru că mai economiseşte din spaţiu pe de o parte şi pe de alta culesul fructelor devine o plăcere dar e de lucru la dirijarea crengilor pe spaliere.

ÎNTREŢINERE

Peste iarnă protejaţi plantele sensibile la îngheţ sau scoateţi-le din pământ şi puneţi-le în repaus. Protejaţi pomii tineri şi nu-i lăsaţi să se lupte singuri cu eventuale probleme. Oferiţi familiilor de albine cele necesare pentru această perioadă. În acest fel, în anul următor nu mai porniţi cu toate de la zero.

De primăvara devreme şi până toamna târziu vă veţi petrece practic tot timpul disponibil în grădină. Ba chiar şi iarna veţi face tot felul de verificări. Atunci când vă propuneţi să luaţi o pauză e important să lăsaţi pe cineva în locul dumneavoastră.

E important să nu porniţi într-o astfel de aventură de unul singur. O mână de ajutor din partea familiei sau a prietenilor o să fie necesară în anumite perioade din an când va trebui să lucraţi în paralel şi în grădină şi la stupină. Efortul însă vă va fi răsplătit, pentru că la final de sezon veţi avea flori, legume, fructe şi produse apicole, toate necesare într-o gospodărie. Iar în sezonul rece nu uitaţi să notaţi toate experienţele acumulate.

×
Subiecte în articol: mereu verde