GRADINA TA, MEREU VERDE
Trandafirul pitic este una dintre cele mai iubite plante, insa are viata scurta. Si se intampla acest lucru din cauza ca posesorii lor fac greseala sa-i considere plante de interior, ceea ce nu e tocmai adevarat. Trandafirul este scos la vanzare in perioada rece a anului si cumparatorii il aseaza in casa la fereastra, gandindu-se ca e cel mai potrivit loc. Insa, cei mai multi locuiesc in apartamente unde temperatura spatiului depaseste 20 de grade Celsius, umiditarea din aer este foarte scazuta, iar caloriferul se afla la numai cativa centimetri de planta. Trandafirul isi pierde bobocii si frunzele de la baza catre varf, iar in final va fi invadat de paianjenii rosii.
Daca aveti un balcon inchis, bine luminat, unde temperatura este in jur de 10-12 grade Celsius, acolo e locul potrivit pentru trandafir. Trebuie sa stiti ca trandafirul iubeste umezeala insa nu si apa care sa-i balteasca la radacina, mai ales daca temperatura scade. De cele mai multe ori dupa achizitionare el trebuie transplantat pentru ca pamantul folosit la ghivecele scoase la vanzare nu este cel potrivit ci cel mai usor. Pentru a preintampina atacul paianjenilor, planta se pulverizeaza periodic cu apa sau cu o solutie obtinuta din apa amestecata cu Mitac. Solutia se prepara dupa indicatiile producatorului si este foarte eficienta. E evident ca trandafirul necesita o supraveghere atenta, insa veti fi rasplatiti cu flori pe masura.
Secretul florilor de cactusi
REPAUS PESTE IARNA
Cum procedati? Nimic complicat: la sfarsitul lunii septembrie rariti udarile in asa fel incat pamantul de la suprafata ghivecelor sa fie mai mult uscat. Temperatura scade treptat iar necesarul de apa scade si el. Veti ajunge pana la a-i uda o singura data pe luna in noiembrie si deloc in decembrie si ianuarie. Din februarie reveniti cu udarile cam de doua ori pe luna si chiar mai dese din martie. Indata ce apar primele semne ale primaverii veti observa cum cactusii dumneavoastra vor avea un aspect fortificat, cresc simtitor si incepand din luna mai vor avea si flori.Citește pe Antena3.ro
EXPUNERI INSORITE
Repausul de iarna este foarte important, insa trebuie asociat si cu expunerile insorite de primavara pana la inceputul toamnei. Un cactus tinut in repaus peste iarna, dar care nu va avea expunere insorita, nu va avea decat cateva flori anemice, nici vorba de acea puzderie florala pe care o vedem prin carti si reviste. Asadar, iarna, majoritatea cactusilor cer temperaturi de 5-10 grade Celsius si multa lumina naturala (sunt si exceptii - unii cactusi au nevoie de repaus total in intuneric). Varietatile de Opuntia sunt atat de tolerante incat temperatura poate sa coboare pana la 0 grade Celsius. Gymnocalycium-ul este un cactus mai pretentios, in sensul ca limita de temperatura pentru el este in jur de 10 grade Celsius, iar udarile sunt ceva mai dese decat la ceilalti cactusi.