x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Imobiliar sau ipotecar?

Imobiliar sau ipotecar?

11 Aug 2005   •   00:00
Imobiliar sau ipotecar?

Platesti mai mult si faci ce vrei cu banii sau alergi mai mult, dar ai o dobanda mai mica

INVESTESTE INTELIGENT
Platesti mai mult si faci ce vrei cu banii sau alergi mai mult, dar ai o dobanda mai mica

Reclamele te imping in banca si te fac sa crezi ca cineva sta dupa usa cu banii in mana, pregatit sa-ti ofere creditul de care tu ai avea nevoie chiar azi sau maine, in cel mai bun caz. Foarte amabili si dornici sa te aiba de client, bancherii vor sa stie insa si ca isi vor recupera banii de la tine cu un efort minim. De aici apar o serie de probleme.

Verificarile dureaza mai mult decat asteptarea clientului. Pe de o parte, trebuie verificata veridicitatea actelor, iar, pe de alta parte, mai trebuie facuta si evaluarea proprietatii ce va fi ipotecata. Doina Carbunescu, directoarea agentiei Raiffeisen Dorobanti, din Bucuresti, recomanda clientilor sa se prezinte la banca inainte cu cel putin doua saptamani momentului in care vor avea nevoie de bani. De altfel, "Cand pot sa iau banii?" este una dintre primele intrebari auzite de bancheri.

CREDIT IMOBILIAR

In cazul cumpararii unei case, pentru a scapa de stresul obtinerii creditului si a incheierii intelegerii cu vanzatorul, evenimente care depind unul de altul, se poate opta pentru creditul imobiliar. Stiind ca intentionezi sa cumperi o casa in viitorul apropiat, depui mai intai toate actele si obtii creditul, dupa care banii stau in contul tau.

Cu dobanda pe care o incasezi pana ii folosesti mai acoperi din dobanda pe care trebuie sa o platesti. In momentul in care tranzactia este perfectata, poti utiliza banii imediat. Pentru acest tip de credit ai nevoie insa de o ipoteca asupra unui imobil, al tau sau al altcuiva care are suficienta incredere, incat sa gireze pentru tine.

De fapt, acest credit este unul de nevoi personale, pentru ca nimeni nu te intreaba ce faci cu banii. Pentru aceasta flexibilitate trebuie insa sa si platesti in plus. Creditul imobiliar are o dobanda un pic mai mare fata de cel ipotecar - 9,5% - si un comision de administrare de 2% la sold.

CREDIT IPOTECAR

Spre deosebire de creditul imobiliar, in cazul celui ipotecar banii sunt transferati direct proprietarului. La acest tip de imprumut banca percepe o dobanda mai mica - 9% - si un comision de administrare de 1% la sold.
×
Subiecte în articol: banii