INVESTESTE INTELIGENT
Probabil ca si dumneavoastra ati primit ca si mine o instiintare de plata de la Primarie, prin care vi se aduce la cunostinta suma pe care trebuie sa o platiti in 2006 drept contravaloare a impozitelor pe cladiri si pe terenuri. Cum se calculeaza, cine trebuie sa plateasca si cine este scutit de aceste impozite aflati in articolul de fata
Impozitul pe cladiri, in cazul persoanelor fizice, se datoreaza de catre proprietari, mostenitorii aflati in indiviziune, precum si de catre membrii de familie cu capacitate de exercitiu deplina care locuiesc si gospodaresc impreuna cu contribuabilii pe numele carora s-a calculat impozitul.
CUM SE CALCULEAZA IMPOZITUL PE CLADIRI?
Pentru persoanele fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza aplicand cota de impozitare la valoarea impozabila a cladirii. Pentru locuintele din mediul rural, cota de impozitare este de 0,2%, iar pentru cele din mediul rural, 0,1%. Valoarea impozabila a unei cladiri se determina luand in calcul valoarea suprafetei construite desfasurate a cladirii, exprimata in metri patrati, cu un coeficient de valoare stabilit in functie de zona in care este situata cladirea, de calitatea constructiei (materiale folosite), precum si de vechimea imobilului.
MAJORARI DE TAXE
Impozitul se majoreaza pentru contribuabilii care detin mai multe cladiri cu destinatia de locuinta, in afara de cea de la adresa de domiciliu, cu 15% pentru prima cladire, cu 50% pentru cea de-a doua cladire, cu 75% pentru cea de-a treia cladire si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele. In aceste cazuri, contribuabilii au obligatia sa depuna o declaratie speciala de impunere pentru stabilirea impozitului pe cladiri majorat la compartimentele de specialitate ale administratiei publice locale in raza careia isi au domiciliul, precum si la cele in raza carora sunt situate celelalte cladiri ale acestora.
FACILITATI LA PLATA IMPOZITULUI
Pentru anumite situatii, impozitul pe cladiri si pe terenuri este diminuat sau chiar exista cazuri in care anumite categorii de oameni sunt scutiti de plata acestuia.
Citește pe Antena3.ro
PLATA IMPOZITULUI
Impozitul pe cladiri se plateste anual, in patru rate egale, pana la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie, inclusiv.
|
CAZURI FARA MAJORARIImpozitul pe cladiri nu se majoreaza in cazul in care contribuabilii detin mai multe cladiri cu destinatia de locuinta in urmatoarele cazuri: 1. Daca cladirile cu destinatia de locuinta sunt inchiriate si indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: - proprietarul are incheiat contract de inchiriere in forma scrisa; - contractul de inchiriere in forma scrisa este inregistrat la organul fiscal competent; - chiriasul nu poate fi membru al familiei (sot, sotie, copii necasatoriti). |