x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Impozitul pe cladiri si pe terenuri in 2006

Impozitul pe cladiri si pe terenuri in 2006

de Anca Bucur    |    16 Feb 2006   •   00:00
Impozitul pe cladiri si pe terenuri in 2006
INVESTESTE INTELIGENT
Probabil ca si dumneavoastra ati primit ca si mine o instiintare de plata de la Primarie, prin care vi se aduce la cunostinta suma pe care trebuie sa o platiti in 2006 drept contravaloare a impozitelor pe cladiri si pe terenuri. Cum se calculeaza, cine trebuie sa plateasca si cine este scutit de aceste impozite aflati in articolul de fata

Impozitul pe cladiri, in cazul persoanelor fizice, se datoreaza de catre proprietari, mostenitorii aflati in indiviziune, precum si de catre membrii de familie cu capacitate de exercitiu deplina care locuiesc si gospodaresc impreuna cu contribuabilii pe numele carora s-a calculat impozitul.

CUM SE CALCULEAZA IMPOZITUL PE CLADIRI?


Pentru persoanele fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza aplicand cota de impozitare la valoarea impozabila a cladirii. Pentru locuintele din mediul rural, cota de impozitare este de 0,2%, iar pentru cele din mediul rural, 0,1%.

Valoarea impozabila a unei cladiri se determina luand in calcul valoarea suprafetei construite desfasurate a cladirii, exprimata in metri patrati, cu un coeficient de valoare stabilit in functie de zona in care este situata cladirea, de calitatea constructiei (materiale folosite), precum si de vechimea imobilului.

MAJORARI DE TAXE


Impozitul se majoreaza pentru contribuabilii care detin mai multe cladiri cu destinatia de locuinta, in afara de cea de la adresa de domiciliu, cu 15% pentru prima cladire, cu 50% pentru cea de-a doua cladire, cu 75% pentru cea de-a treia cladire si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele. In aceste cazuri, contribuabilii au obligatia sa depuna o declaratie speciala de impunere pentru stabilirea impozitului pe cladiri majorat la compartimentele de specialitate ale administratiei publice locale in raza careia isi au domiciliul, precum si la cele in raza carora sunt situate celelalte cladiri ale acestora.

FACILITATI LA PLATA IMPOZITULUI


Pentru anumite situatii, impozitul pe cladiri si pe terenuri este diminuat sau chiar exista cazuri in care anumite categorii de oameni sunt scutiti de plata acestuia.

Se acorda facilitati fiscale pentru urmatoarele categorii de persoane:
  • veteranii de razboi, eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989, vaduvele de razboi si vaduvele veteranilor de razboi care nu s-au recasatorit;
  • persoanele cu handicap grav sau accentuat si persoanele invalide de gradul I sau II ;
  • orfanii aflati in evidenta autoritatii tutelare;
  • persoane fizice nevazatoare;
  • pensionarii titulari de rol cu pensie de pana la 2.000.000 de lei pentru locuinta de domiciliu;
  • persoane fizice beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si ale Legii nr.208/1997 privind cantinele de ajutor social;
  • scutire de la plata impozitului pe cladiri pe o perioada de zece ani de la data dobandirii pentru locuinte noi obtinute in baza Legii nr.114/1996 a locuintei, republicata si modificata, precum si pentru cladirile realizate pe baza de credite in conditiile Ordonantei de Urgenta nr.19/1994 privind stimularea investitiilor pentru realizarea unor lucrari publice si constructii de locuinte.

    In cazul in care aceste cladiri sunt instrainate, noii proprietari nu mai beneficiaza de aceste scutiri.

    PLATA IMPOZITULUI


    Impozitul pe cladiri se plateste anual, in patru rate egale, pana la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie, inclusiv.

    Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri datorat pentru intregul an de catre persoanele fizice, pana la data de 15 martie, se acorda o bonificatie de 7%, stabilita prin hotarare a Consiliului Local. Plata impozitelor se poate face la Directia Impozite si Taxe Locale, la agentii CEC sau la Oficiile Postale din sectorul/localitatea in care locuiti.

    CAZURI FARA MAJORARI


    Impozitul pe cladiri nu se majoreaza in cazul in care contribuabilii detin mai multe cladiri cu destinatia de locuinta in urmatoarele cazuri:

    1. Daca cladirile cu destinatia de locuinta sunt inchiriate si indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    - proprietarul are incheiat contract de inchiriere in forma scrisa;
    - contractul de inchiriere in forma scrisa este inregistrat la organul fiscal competent;
    - chiriasul nu poate fi membru al familiei (sot, sotie, copii necasatoriti).

    2. daca cladirea este dobandita in baza unui contract ce contine clauze de intretinere;

    3. daca cladirea este dobandita in baza unui contract de renta viagera;

    4. daca asupra cladirii s-a constituit drept de uzufruct sau abitatie viagera
  • ×
    Subiecte în articol: clădiri plata impozitul