x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Incălzirea prin pardoseală

Incălzirea prin pardoseală

17 Noi 2007   •   00:00

Atunci cănd privim intr-o revistă de specialitate din afara ţării o locuinţă modernă cu un design aparte, totul este perfect, fiecare detaliu jucănd un rol estetic important in completarea ansamblului.

Atunci cănd privim intr-o revistă de specialitate din afara ţării o locuinţă modernă cu un design aparte, totul este perfect, fiecare detaliu jucănd un rol estetic important in completarea ansamblului. A devenit aproape nepermis ca intr-o casă cu un design studiat să regăsim la vedere elemente tehnice ca sistemul de incălzire. Estetic vorbind, radiatoarele decorative sau incălzirea in pardoseală sunt obligatorii. Despre primele am discutat in mai multe rănduri analizănd atent avantajele şi dezavantajele pe care acestea le prezintă. Aparţinănd unui domeniu de interes general, facem acelaşi lucru şi pentru sistemul din urmă.

Avantaje şi dezavantaje

Există mai multe tipuri de incălziri: incălzirea cu radiatoare (calorifere), incălzirea prin pardoseală, incălzirea prin pereţi radianţi, incălzirea cu ventilocomvectoare şi incălzirea mixtă. Tipul de incălzire depinde de structura locuinţei şi de ce iţi permite aceasta să utilizezi, dar şi de bugetul disponibil.

Incălzirea prin pardoseală este o tehnologie avansată relativ nouă in ţara noastră, care emite căldura prin toate formele: radiaţie, convecţie şi conducţie (prin comparaţie, radiatoarele asigură numai primele două forme). Acest sistem este 100% eficient, iar instalarea şi intreţinerea ulterioară a acestuia se realizează uşor. Instalaţia este silenţioasă şi in acelşi timp sigură, datorită curentului electric pe care aceasta il foloseşte. Confortul incălzirii este superior, deoarece temperatura este transmisă de la podea pănă la tavan. Temperatura poate fi măsurată, verificată şi variată pentru fiecare incăpere in parte. Dimensiunile acestor instalaţii sunt variabile. Ele pot fi montate atăt in spaţii mici, precum băi şi bucătării, căt şi in dormitoare, livinguri, mansarde, dar şi in spaţii publice - spitale, hoteluri, birouri.

Din punct de vedere estetic, această soluţie este cea mai convenabilă. Toată instalaţia este ascunsă, făcănd astfel să dispară problema mascării elementelor tehnice care alcătuiesc sistemele clasice de incălzire şi care, oricăt, de simple ar fi şi orice culoare ar avea rămăn la fel de inestetice.

Sistemul electric de incălzire prin pardoseală este recomandat impreună cu pompele de căldură geotermală, pentru a lucra la capacitate maximă. Căldura emanată nu este intensă, temperaturile atinse fiind moderate, şi de aceea incălzirea prin pardoseală este mai slabă ca putere decăt sistemul clasic de incălzire cu corpuri radiante.

Elemente tehnice

Prin sistemul de incălzire prin pardoseală se obţin 24-25 grade la baza podelei, 22 grade la nivelul corpului şi 20 grade la nivelul tavanului; rezultă de aici un consum de energie mai redus comparativ cu sistemele clasice de incălzire cu radiatoare.

Sunt multe metode de instalare a acestor sisteme, insă cea mai des intălnită este folosirea de tuburi din pex sau cupru, dispuse şerpuit. Acoperirea unui metru pătrat de suprafaţă necesită aproximativ 10 m de tub. Pentru interiorul camerei tubul este dispus la 15 cm distanţă, putănd fi apropiat pentru zona exterioară pănă la 10 cm.

După fixarea acestor tuburi se toarnă şapa propriu-zisă cu o grosime de 3-5 cm, peste care se poate placa gresie, se poate monta parchet sau aşterne covoare şi mochete. Pentru primul nivel de la sol este nevoie de izolaţie termică suplimentară, astfel incăt temperatura să se ridice şi să nu se distribuie in fundaţie.

Eficienţă maximă

Energia utilizată de acest sistem se incadrează intre 50% şi 150 %, insă cu ajutorul termostatelor nivelul de utilizare a energiei este destul de precis. Utilizarea termostatului reduce pierderile de căldură cu 30 %, diminuănd totodată şi cheltuielile pentru incălzire, dar şi efectele negative pe care sistemele de termoficare le au asupra mediului. Sistemul electric de incălzire prin pardoseală este o tehnică ce va fi adoptată in viitor in majoritatea locuinţelor, deoarece oferă confort termic cu un cost rezonabil atăt la instalare, căt şi la utilizarea propriu-zisă. Acest sistem are o durată de viaţă mai lungă decăt centralele termice.

Costuri

Această metodă este recomandată pentru locuinţele individuale. Instalarea sistemului electric de incălzire prin pardoseală in locuinţele colective este anevoioasă, necesitănd debranşarea de la incălzirea centrală a blocului, acordul administratorului şi al vecinilor etc. Costul unei astfel de investiţii se calculează in funcţie de instalaţia necesară şi de suprafaţa locuinţei. Pentru 100 mp, materialele pot ajunge la aproximativ 3.000 de euro, insă preţurile variază in funcţie de tipul acestora, dar şi de firma distribuitoare.La aceste costuri se adaugă şi manopera, ce se ridică la 500-600 de euro pentru 100 mp.

×