x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Incantare mediteraneana - Bougainvillea, floarea de hartie

Incantare mediteraneana - Bougainvillea, floarea de hartie

de Cornelia Constantin    |    01 Feb 2007   •   00:00
Incantare mediteraneana - Bougainvillea, floarea de hartie
MEREU VERDE
Cei care au fost in vacanta in tari cu iesire la Marea Mediterana au fost probabil uimiti de un arbust catarator, cu spini si flori ca o masa de culoare. E vorba despre Bougainvillea - popular numita si "floarea de hartie" - care creste in gradini in respectivele tari, datorita climei calde. La noi este planta de ghiveci: vara decoram cu ea balcoanele si terasele, iar iarna o adapostim de frig si ger.

VARIETATI

In magazinele noastre cea mai des intalnita varietate este cea cu flori mov, in diverse nuante. Cateodata, la inceputul verii mai sunt comercializate si varietati cu flori oranj, galbui sau albe. Foarte rara este cea cu flori rosii. Plantele mici au preturi moderate, dar cele de dimensiuni mai mari sunt dificil de achizitionat: costa mai mult de 100-120 ron exemplarul.

INGRIJIREA

Bougainvillea iubeste soarele, asa ca, daca aveti o terasa sau un balcon insorit, ea este alegerea cea mai buna pentru un decor natural de durata. De cum trece pericolul inghetului, ghiveciul cu Bougainvillea poate sta afara si il aduceti in interior numai toamna tarziu, cand temperatura scade sub 6 grade. Daca o veti tine la umbra, va inflori sporadic sau deloc. Chiar daca veti fi tentati s-o udati abundent din cauza expunerii la soare, trebuie sa aveti grija, ca ea are nevoie de udare moderata. Altfel, butonii florali pot sa cada fara sa se mai deschida si pierdeti sezonul florilor. Primavara si vara, udarea se face in asa fel incat pamantul sa fie mereu reavan, in timp ce toamna si iarna se diminueaza simtitor. Lastarii prost plasati se tund dupa inflorire, lucru care stimuleaza ramificarea si deci aparitia mai multor flori. Tunderea si corectarea mai severa a aspectului se face la sfarsitul ienii.

INMULTIREA

Inmultirea se realizeaza cu ceva dificultate, in sensul ca procesul de inradacinare dureaza aproximativ doua luni. Se folosesc lastari semilemnificati, care vor fi atent supravegheati pana cand vor forma radacini suficient de robuste. Dupa aceea vor trebui transplantati in ghivece nu prea mari si in sol care sa contina 20% nisip. Vara se pot folosi pentru inradacinare si lastari tineri. Alta metoda de inmultire este marcotajul aerian sau utilizarea semintelor, dar ele se folosesc numai de specialisti pentru obtinerea de soiuri noi.

"MODELARI" UIMITOARE

Bougainvillea este o planta care se poate modela relativ usor sub diverse forme. Poate fi condusa pe un inel de sarma, de jur-imprejurul unui tutore, tunsa sub forma de arbust, lasata sa "curga" dintr-un vas suspendat de dimensiuni mai mari, se poate urca pe o pergola sau poate imbraca un perete mai putin aspectuos. De curand s-au obtinut si bonsai din Bougainvillea - o incantare pentru ochii cunoscatorilor.

PESTE IARNA

Atunci cand afara temperaturile scad e bine sa mutati planta intr-un spatiu protejat: un hol bine luminat si neincalzit, un balcon inchis, o sera daca aveti etc. Si casa scarilor este un loc bun pentru iernare cu conditia sa nu apara curenti in mod constant. Temperatura potrivita peste iarna este de 6-8 grade. Atunci cand aduceti plantele in interior indepartati uscaturile si verificati atent daca nu cumva mutati si daunatori, care dupa aceea sa atace si alte plante. Chiar daca Bougainvillea nu este o planta atacata frecvent de daunatori, e bine sa faceti o verificare de siguranta. Si nu doar in cazul ei, ci in general plantelor dumneavoastra.

IN CAZURI DE URGENTA

Daca vedeti ca plantei dumneavoastra nu-i merge deloc bine, scoateti coletul cu radacini din ghiveci si vedeti ce se intampla. Este posibil s-o fi udat prea mult si apa sa balteasca sau e posibil s-o fi udat prea putin. In ambele cazuri va dati seama inspectand radacinile. Daca vedeti ca are nevoie s-o udati frecvent este posibil sa necesite transplantare intr-un ghiveci mai mare. Folositi un ghiveci cu doar cativa cm mai mare in diametru. Altfel planta va creste mult in radacini si nu va face flori.

Bougainvillea are perioade alternative de inflorire si de crestere a lastarilor. Perioada de inflorire dureaza aproximativ doua luni, dupa care numarul bracteilor scade si incep sa creasca lastari. Pe acesti lastari tineri urmeaza o noua inflorire. Daca atunci cand vedeti ca inflorirea paleste, aplicati plantei o tundere superficiala, ea se va ramifica, si in etapa urmatoare veti avea un numar mult mai mare de flori. Vara, cand este foarte cald, puteti sa pulverizati planta cu apa pentru a creste umiditatea din aer si pentru a preveni brunificarea frunzelor la margini. Cand tineti Bougainvillea in interior, trebuie s-o amplasati aproape de fereastra. Cand conditiile de mediu se schimba brusc este posibil sa apara suparatorul paduche lanos

Foto: Forest & Kim Starr

×
Subiecte în articol: flori bougainvillea