x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Incredibilul Minimundus

Incredibilul Minimundus

de Alexandra Teodor    |    02 Feb 2006   •   00:00
Incredibilul Minimundus
mereu verde
Parcul tematic dedicat celor mai frumoase cladiri

Sa vezi turnul din Pisa intr-o fotografie nu este nimic neobisnuit, dar sa-ti apara in imagine inalt cat un copil asta deja da de gandit. Nu va grabiti cu interpretarea, nu este vorba in nici un caz de un trucaj fotografic, imaginile sunt cat se poate de reale. Totul a inceput in 1958, cand au fost create primele modele miniaturale, al caror succes a incurajat dezvoltarea ulterioara a unui adevarat fenomen: Minimundus. GrAdina arhitecturii Minimundus este o gradina inchinata arhitecturii, care ofera vizitatorilor mai bine de 150 de machete ce reproduc la scara mica (raport de 1:25) cele mai vestite sau mai frumoase turnuri, castele, catedrale, monumente sau palate de pe toate cele cinci continente. In multe cazuri, zona de arhitectura este extinsa cu peisagistica specifica locatiei respective (de exemplu apar zone desertice sau tropicale care incadreaza constructiile exact ca in realitate). Pe o suprafata de 26.000 mp, vizitatorii se plimba pe alei si intalnesc pe rand turnul Eiffel, ansamblul Sf. Petru de la Vatican, Statuia Libertatii, pagode si gradini japoneze cu tot cu pietrele si nisipul lor alb greblat cu atentie, castele faimoase de pe valea Loarei, Taj Mahalul ori Moscheea albastra din Istanbul, si multe alte nepretuite giuvaeruri arhitectonice ale lumii. Afirm cu mandrie de roman ca am descoperit printre ele si biserica de la Curtea de Arges, cu decoratiile ei fastuoase din piatra, reproduse intocmai.

Impactul este extraordinar, toate arata exact ca in realitate, ca in albumele si fotografiile de istoria arhitecturii sau de calatorii. Secretul? Piesele sunt realizate cu o atentie la detalii extraordinara. La miniaturi s-au folosit cat de mult s-a putut materiale originale, reale: marmura, calcar, granite, tuf, caramida etc.

DIN AUSTRIA IN GERMANIA


Prin valoarea sa "educo-distractiva", cum le place sa spuna cei de la Minimundus, acest parc a devenit deja o "institutie" in Austria. Doar in sezonul 2004, 300.000 de vizitatori au venit in Klagenfurt sa-i calce pragul. Succesul Minimundus este atat de mare, incat in primavara lui 2005 s-a inaugurat in Germania, in regiunea lacului Bodensee, un al doilea parc Minimundus. Acesta este ceva mai intins ca suprafata decat Minimundus Klagenfurt, iar printre piesele sale organizate pe teme gasim o replica a oceanului cu o suprafata de aproape 3.000 mp, in care printre multe alte nave vedem si Titanicul scufundandu-se. Mai sunt acolo Hotelul Burj-al-arab din Dubai, si chiar o replica a cascadei Niagara. Ambele parcuri au ghiduri audio, sali multimedia 3D si 4D cu informatii suplimentare.

Va doresc sa ajungeti si dumneavoastra la Minimundus, dar pana atunci intrati sa mai vedeti niste fotografii pe adresele: www.munimundus.at si www.minimundus-bodensee.de

La Ansamblul Byodo-Japonia pana si pietrisul din gradina este greblat identic celui original
Romanii, dar si strainii descopera spectaculoasa cladire a Manastirii Curtea de Arges alaturi de Turnul Eiffel sau Sfanta Sofia

×
Subiecte în articol: minimundus