Pericolul opririi furnizarii apei calde, a caldurii sau energiei electrice
Pericolul opririi furnizarii apei calde, a caldurii sau energiei electrice
1. Cu toate ca subiectul de mai jos este unul care a mai fost abordat si discutat in detaliu, il vom relua deoarece, din pacate, este de mare actualitate.
Se pare ca problemele cauzate de neplata la timp a utilitatilor din cauza intarzierii la plata intretinerii pot conduce chiar la oprirea furnizarii apei calde, caldurii, energiei electrice.
Multi cititori sunt de-a dreptul revoltati pentru ca, desi platesc la timp cotele de intretinere, sunt altii care nu inteleg sa respecte aceste obligatii si care pun in pericol astfel furnizarea de utilitati pentru toti ceilalti
proprietari.
"Ce putem face daca pe datornici nu ii intereseaza prea tare riscurile la care ne supun pe toti prin neplata, unii dintre ei locuind in strainatate si nemaiplatind de luni intregi caldura sau apa?", ne intreaba doamna L.V. din Constanta.
Va asiguram prin cele de mai jos ca riscurile nu va privesc numai pe dvs., cei care va respectati la timp obligatia de plata a intretinerii si utilitatilor, ci mai ales pe cei din cealalta categorie, a rau-platnicilor:
Astfel, legea (H.G.400/2003) spune ca riscurile la care se supun rau-platnicii nu sunt de neglijat: daca nu si-a platit intretinerea timp de minimum 90 de zile, orice proprietar poate fi actionat in justitie de Asociatia de Proprietari pentru recuperarea debitelor.
In cele mai multe dintre cazuri, asa cum este si firesc, justitia da castig de cauza asociatiei, iar datornicii sunt obligati la plata intretinerii, penalizarilor de intarziere (care nu sunt deloc de neglijat) si a cheltuielilor de judecata sau a oricaror alte cheltuieli suportate de catre asociatie in vederea recuperarii debitelor (probate cu documente relevante).
In termen de 15 zile de la comunicarea sentintei, se pot demara procedurile de executare silita a datornicilor.
Executarea silita se va realiza prin intermediul unui executor judecatoresc, intocmindu-se in acest sens un dosar de executare. Se pot executa atat bunurile mobile ale datornicului (mobila, aparatura electrocasnica, automobil), se poate face poprire pe salariu sau, in caz extrem, se poate recurge la executarea silita a imobilului prin vanzarea acestuia la licitatie.
Desigur ca, datornicii pot plati de buna voie sumele stabilite prin hotararea judecatoreasca, evitand astfel concursul executorului judecatoresc la recuperarea acestora, caz in care pe langa toate categoriile de bani mai sus mentionate vor suporta si cheltuielile de executare precum si onorariul executorului judecatoresc. De altfel, la demararea procedurilor de executare silita, executorul judecatoresc va soma pe datornic sa plateasca inainte de a trece la executarea propriu-zisa.
2. Un domn din Suceava ne relateaza faptul ca in blocul in care locuieste sunt trei scari (tronsoane). Desi la inceput s-a constituit o singura asociatie de proprietari pentru toate cele trei scari ale blocului, de curand, proprietarii uneia dintre scari s-au constituit in asociatie de proprietari distincta de cea initiala, desi, cititorul care ne-a scris stie ca ar trebui indeplinite anumite conditii pentru a se putea realiza aceasta separatie.
Intr-adevar, legea spune ca pentru ca una dintre scari sa se desparta de cealalta trebuie sa se constituie in asociatie de proprietari de sine statatoare. Acest lucru este realizabil si posibil doar daca proprietatea comuna si consumurile pe fiecare furnizor se pot delimita distinct si clar. Cu alte cuvinte ar trebui sa existe contoare separate la fiecare scara pentru o clara evidentiere a consumului de apa calda, apa rece, caldura si gaze.
La cererea celor interesati de separarea asociatiilor, instanta va emite o hotarare judecatoreasca de transformare in asociatie de proprietari de sine statatoare.
Dupa aceasta etapa, membrii ascociatiei proaspat constituite pot incheia contracte separate cu fiecare furnizor de utilitati in parte.
Problema este ca si cealalta asociatie de proprietari, adica cea initiala, trebuie sa faca demersuri la judecatorie pentru a se inregistra legal in concordanta cu noile conditii: va fi o asociatie pe doua scari si nu pe trei, cum era initial.
3. O familie de pensionari din Craiova este suparata ca sub balconul lor de la parterul blocului unde locuiesc, alti vecini de la un etaj superior s-au gandit sa cultive diverse plante, chiar si legume, ingradind accesul intr-o portiune din fata blocului cu gard. "Este normal sa nu ne mai putem folosi de acest spatiu, unde nu de mult puteam pasi nestingheriti si fara a ne fi teama ca suparam un vecin care are propriile plantatii?".
Bineinteles ca va puteti servi de bucata de pamant din fata blocului ca orice alt proprietar, deoarece asa cum
casa scarii, liftul, subsolul, acoperisul, peretii exteriori ai blocului sunt coproprietatea celor care au cumparat un spatiu in acel condominiu (in cotele de proprietate indicate in actul de vanzare-cumparare), asa si spatiul de langa bloc poate fi folosit de catre proprietari, fara ca unul dintre ei sa poata abuza de intregul spatiu in detrimentul celorlalti.
|
ATENTIE
Problema datornicilor din asociatiile de proprietari sau de locatari poate fi atenuata cel putin, daca nu rezolvata complet, prin angajarea unui
administrator profesionist, cu toate atestarile legale. Unii administratori au facut
cursurile necesare fiind "in functie" si, experienta deja acumulata, fac treaba buna. Au aparut si firme specializate, care ofera servicii de administrare a gestiunii asociatiilor, dar aici se pare ca a aparut problema preturilor exorbitante pe care firmele le practica. Vom reveni asupra
subiectului
cu date
concrete,
intr-un articol viitor
|