x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Interiorul unei garsoniere

Interiorul unei garsoniere

08 Dec 2007   •   00:00

Chiar şi locuinţele mici, garsonierele, pot fi amenajate corespunzător, in ciuda lipsei acute de spaţiu. Dar pentru că mulţi proprietari sau chiriaşi nu ştiu cum să decoreze şi să organizeze astfel de locuinţe, ajung să trăiască zi de zi nervoşi in incăperea sufocată de obiecte şi dezordine.

Chiar şi locuinţele mici, garsonierele, pot fi amenajate corespunzător, in ciuda lipsei acute de spaţiu. Dar pentru că mulţi proprietari sau chiriaşi nu ştiu cum să decoreze şi să organizeze astfel de locuinţe, ajung să trăiască zi de zi nervoşi in incăperea sufocată de obiecte şi dezordine. Iar amenajarea unei garsoniere nu presupune investiţii mari de bani. Trucurile de aranjare interioară presupun multă fantezie şi cunoaşterea cătorva reguli de bază, pe care le vom creiona mai jos.

Culoarea pereţilor

Cu căt o garsonieră este mai mică, cu atăt importanţa finisajelor pentru pereţi şi pardoseală ar trebui să fie luată mai serios in considerare. Practic intr-o singură cameră urmează a fi desfăşurate o mulţime de activităţi.

Pentru pereţi intotdeauna e bine să se aleagă culori pastelate şi nu neapărat banalul alb. Culorile calde creează intimidate, dar asta oricum se simte intr-o garsonieră din cauza spaţiului mic. Aşa că pentru accentuarea unei senzaţi de lărgire a spaţiului este indicat a se folosi nuanţele reci foarte deschise (verde, albastru, mov, roz), mai degrabă decăt roşu sau portocaliu. Pentru garsonierele cu ferestre mici, galbenul pal pentru pereţi aduce o notă de luminozitate la interior, deci e recomandat, chiar dacă face parte din paleta culorilor calde. Este esenţial să alegeţi vopsele lavabile de foarte bună calitate pentru a uşura curăţirea pereţilor atunci cănd aceştia inevitabil se murdăresc mai repede intr-o garsonieră.

Alegerea pardoselii

Pentru garsoniere e important aspectul pardoselii. Chiar dacă există un mic hol la intrare, o bucătărie şi o baie, o pardoseala continuă dă senzaţia de mai mult spaţiu. Deci folosirea aceluiaşi material sau a aceloraşi culori pentru pardoseala din intrega locuinţă va avea ca efect o senzaţie de spaţiu mai larg. Ideal ar fi ca şi această pardoseală să fie in culori căt mai deschise, spre exemplu bej, crem, gri, mai degrabă decăt maro inchis, negru sau bordo. Ca materiale există mai multe opţiuni, dar e important să vă găndiţi la curăţenie. Acum pe piaţă se găsesc pardoseli din linoleum (care este 100% natural, deci nu-l confundaţi cu vechiul vinilin) care se pretează excelent şi in camera de zi, dar şi in bucătărie, baie, intreţinerea lui fiind uşoară. De asemenea, există plăci de gresie care imită culoarea şi modelul diferitelor parchete, deci au o notă estetică primitoare, dar se curăţă uşor şi repede.

Mobilă minimală

Foarte mulţi proprietari care inchiriază garsoniere fac o imensă greşeală: o mobilează cu piese vechi, masive şi deteriorate. Ei nu se găndesc la viitorii chiriaşi care au necesităţi moderne, printre care una esenţială este locul unui birou pentru calculator. Dar cel mai mult deranjează faptul că mobilierul vechi şi masiv ocupă mult spaţiu şi nu este funcţional. Locuinţele de inchiriat nu trebuie să fie considerate depozite pentru mobilă veche. Din contră, dacă există piese de mobilă veche, preţioase, mai bine se valorifică in case mai spaţioase, iar pentru garsoniere se alege ceva simplu, minimal.

Pentru a afla ce inseamnă minimal e suficient să luăm in considerare activităţile esenţiale in ziua de azi: măncatul, igiena corporală, dormitul, lucrul la calculator, locul de depozitare. Pentru că oricum nu există suficient spaţiu pentru toate, e bine să fie alese piese de mobilă cu mai multe funcţiuni. Canapeaua trebuie să fie extensibilă, masa pentru măncat poate fi in acelaşi timp şi masa de lucru pentru calculator, cămara sau dulapul din hol trebuie transformat in şifonier, iar dacă există balcon, pe acesta trebuie găndite spaţii de depozitare. Ideal pentru dulapurile existente in garsonieră este să aibă uşi culisante. Din cauza lipsei spaţiului există probleme atunci cănd sunt montate uşi normale, prinse in balamale. O altă problemă deloc de neglijat este cea a mobilierului suspendat. In locuinţele de la noi nu este optim exploatată inălţimea camerelor. Pentru o bibliotecă, pentru dulapurile din baie, chiar şi pentru alte copuri de depozitare a obiectelor şi hainelor găndiţi-vă la piese suspendate. Astfel economisiţi loc la nivelul pardoselii. Neapărat aveţi grijă la culoarea mobilierului. Cel alb sau in culori deshise ori metalice mate nu vă vor da senzaţia de sufocare. Nu alegeţi in nici un caz mobilier lucios sau de culoare neagră sau inchisă, mai ales dacă vreţi să aveţi corpuri suspendate.

Modificări de spaţiu

Ideal este ca in garsoniere bucătăria să poată fi deschisă către cameră. Astfel se reduce senzaţia de inghesuială, iar centrimetri căştigaţi pot fi excelent exploataţi. Neapărat pentru orice fel de modificări constructive sunt necesare aprobările de la primărie. Chiar şi pentru o banală debara sau cămară cu pereţi despărţitori din BCA e nevoie de aprobare, aşa că nu faceţi nimic din proprie iniţiativă, fără a fi in legalitate.

Fără pat matrimonial

Locul patului matrimonial nu este intr-o garsonieră! Evident nici al unei dormeze vechi care are ladă, dar nu mai este acum la fel este practică pentru depozitare in condiţiile in care plapuma este inlocuită de pilotă, iar pernele cu puf de pernele din materiale uşoare, comprimate, antialergice. Dacă aveţi un pat matrimonial nu puteţi să vă invitaţi nici prietenii, aşa că chiar dacă inchiriaţi o garsonieră care are un pat matrimonial cereţi proprietarului să-l schimbe cu o canapea extensibilă. Iar pentru a căştiga spaţiul, folosiţi piese de mobilă fixate pe perete, inclusiv pentru hainele mici, care nu trebuie suspendate. Pentru a vă face un spaţiu confortabil de depozitare puteţi pune pe un perete sisteme modulare, iar in loc de uşi de dulap folosiţi jaluzele sau rolete.

×
Subiecte în articol: spaţiu garsoniere zona imobiliară