Pentru fiecare produs electrocasnic există soluţii diferite de curăţare, în funcţie de materialul din care este realizat. "Inoxul domină electrocasnicele ca material, şi poate veni într-o varietate de finisaje. De la lucios, lustruit sau cu bumbi în relief, iar pentru acesta există paste speciale de curăţat", spune Alex Dozsa, Coordonator Marketing Minerva. Com.
La suprafeţele de gătit din granit, sticlă sau cauciuc nu putem să folosim soluţiile acide de curăţat, ori bureţii din sârmă. Este indicat să utilizăm cârpele moi sau bureţii din microfibră şi neabrazivi.
ASPIRATOR TRAINIC
"Pentru întreţinerea eficientă a aspiratorului este ideal să curăţăm periodic filtrul, respectiv sacul acestuia", spune Carmen Georgescu, Marketing & Communication Manager, Electrolux România.
Este bine să verificăm dacă tuburile şi furtunul sunt blocate cu diverse obiecte, care ar putea împiedica fluxul de aer. De asemenea, este esenţial ca furtunul să nu fie fisurat pentru a evita reducerea puterii de absorbţie.
"În cazul aspiratoarelor dotate cu turboperie, îndepărtaţi scamele şi firele de păr cu ajutorul unei foarfece", sfătuieşte Carmen Georgescu.
Filtrele aspiratoarelor pot fi de două tipuri: lavabile şi nelavabile. În cazul în care filtrul este lavabil, este recomandat să fie spălat odată la 6 luni, sub un jet de apă. Odată uscat, acesta poate fi introdus din nou în aspirator. Durata de folosire a microfiltrelor lavabile este de 3 ani, după care trebuie înlocuite. De asemenea, filtrele nelavabile trebuie schimbate odată la 3 luni pentru a asigura o performanţă maximă aspiratorului.
FRIGIDER PARFUMAT
Este indicat să folosiţi un odorizant şi un burete absorbant dedicat curăţeniei compartimentului pentru legume şi fructe al frigiderului. Odorizantul are de regulă un termen de valabilitate de 6 până la 9 luni şi odată deschis va neutraliza toate mirosurile neplacute. De asemenea este bine ca frigiderul să fie amplasat cât mai departe de sursa de căldură. "Pentru a evita consumul mare de energie amplasaţi frigiderul departe de aragaz sau orice altă sursă de căldură", recomandă Carmen Georgescu.
Decongelarea frigiderului este indicat să nu depăşească 3 luni. Dezgheţaţi frigiderul, în mod obişnuit, dacă nu este dotat cu funcţia dezgheţ automat când gheaţa atinge un strat mai mare de 3 mm. "Nu încercaţi să luaţi gheaţa cu cuţitul sau cu orice alt obiect tăios. Riscaţi să stricaţi circuitul de îngheţare", sfătuieşte Alex Dozsa.
STABILITATE PENTRU MAŞINA TA
Asiguraţi-vă că maşina de spălat rufe este amplasată pe o suprafaţă dreaptă astfel încât să nu existe probleme în timpul centrifugării. Pentru a evita deplasarea acesteia din cauza vibraţiilor puteţi dota maşina cu picioruşe de cauciuc. Este indicat ca la fiecare spălare să se folosească un produs anti-calcar. Odată ce terminaţi de spălat este indicat să clătiţi compartimentul pentru detergent.
"Înainte de a folosi uscătorul de rufe asiguraţi-vă că aţi îndepărtat toate scamele aflate în filtrul uscătorului. În cazul uscătoarelor dotate cu program prin condensare verificaţi să nu fie plin rezervorul pentru apă", spune Carmen Georgescu.
PONTURI PENTRU MAŞINA DE SPĂLAT VASE
Orice maşină de spălat vase trebuie amplasată în bucătarie, în proximitatea chiuvetei sau a scurgerii. "Maşinile de spălat vase trebuie curăţate după fiecare utilzare. Este recomandat ca înainte de a încărca maşina cu vasele murdare acestea să nu aibă resturi. Astfel veţi evita blocarea scurgerii aparatului electrocasnic" afirmă Carmen Georgescu.
De asemenea, este recomandat să se utilizeze un odorizant pentru a neutraliza orice miros neplacut. "Cel puţin de două ori pe an, lasaţi maşina de spălat vase să se cureţe singură cu un program de spălare de minimum 65°. Folosiţi un produs degresant pentru dizolvarea urmelor de grăsime şi detartarea cuvei", spune Alex Dozsa. Verificaţi o dată pe an furtunurile de intrare şi de evacuare a apei.
SFAT PENTRU CUPTORUL CU MICROUNDE
După fiecare utilizare a cuptorului cu microunde, se şterg marginile şi interiorul uşii cu ajutorul unei lavete umede. Cu o perie de plastic, se înlătură resturile încrustate în ventilaţie. "Pentru a elimina mirosurile neplacute amestecaţi într-un bol suc de lămâie sau oţet şi apă. Fierbeţi conţinutul şi lăsaţi aburul să acţioneze", sfătuieşte Alex Dozsa.
Citește pe Antena3.ro