x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Jardinieră cu aer mediteranean

Jardinieră cu aer mediteranean

de Cornelia Constantin    |    15 Mar 2008   •   00:00

Haideţi să amenajăm împreună o jardinieră pe care s-o puteţi amplasa oriunde doriţi. Este uşor de realizat şi necostisitoare, este o combinaţie flexibilă cu plante parfumate, colorate şi interesante.

Vă place stilul mediteranean? Vă trimite cu gândul la vacanţă şi la locuri însorite? Ei bine, puteţi să aduceţi mai aproape spiritul vacanţelor printr-o combinaţie interesantă de plante în jardinieră. Această jardinieră se poate amplasa pe pervaz, pe terasă sau în balcon.

 

Ce vă trebuie?

Aveţi nevoie de o jardinieră solidă, dreptunghiulară, cu găuri de scurgere a apei suplimentare, un strat de pietriş, sol bine drenat şi câteva plante: lavandă, aster şi sedum. Lavanda va parfuma uşor întregul aranjament, asterul îi va da culoare, iar sedumul va completa cu eleganţă spaţiile.

A­tunci când alegeţi plantele e bine să fie îmbobocite, fără frunze galbene, iar sedumul să nu aibă frunzele rănite. În cazul lui, frunzele rănite şi îndepărtate lasă spaţii inestetice în aranjament. Dacă nu găsiţi să cumpăraţi aster, pentru că este o plantă care se comercia­lizează spre sfârşitul primăverii, îl puteţi înlocui cu oricare altă plantă care are aspectul unei margarete.

 

Cum procedaţi?

Luaţi jardiniera şi verificaţi spaţiile de scurgere a apei – să fie libere; veri­ficaţi marginile – să fie bine finisate, aşa încât să nu vă zgâriaţi în ele accidental. Aplicaţi la baza jardinierei un strat de pietriş, după care adăugaţi un strat de pământ proaspăt. Plantaţi florile alternativ, începând cu sedumul. În funcţie de cât de mare este jardiniera vedeţi exact şi câte exemplare din fiecare plantă vă trebuie. Nu sunt plante la preţuri mari, deci nu trebuie să vă faceţi probleme în pri­vinţa asta. Cumpăraţi atâtea câte vă trebuie, dar feriţi-vă să le aglomeraţi. După aceea vă va fi greu să le îngrijiţi. Amplasaţi jardiniera într-un loc însorit sau măcar parţial însorit.

 

Plantele alese rezistă la perioade scurte de uscăciune, dar nu vă bazaţi doar pe mama natură: este nevoie să le şi udaţi din când în când. Florile trecute se îndepărtează, pentru că în acest fel este stimulată o nouă înflorire. Toate frunzele îngălbenite sau veştejite se vor îndepărta şi ele. Sedumul este o plantă suculentă, care se regenerează mai greu, aşa că aveţi grijă să nu o rupeţi accidental!

×
Subiecte în articol: mereu verde