x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Jucariile copiilor nostri: prietenii celor mici sau dusmanii lor?

Jucariile copiilor nostri: prietenii celor mici sau dusmanii lor?

de Av. Melania Floarea    |    01 Iun 2006   •   00:00
Jucariile copiilor nostri: prietenii celor mici sau dusmanii lor?
CE SPUNE LEGEA
Pentru ca fetita mea sa se joace in siguranta, am incercat mereu sa aleg numai acele jucarii care mi s-au parut sigure, care nu contineau piese mici despre care auzisem ca ar putea fi inghitite sau aspirate. Jucariile pe care le cumparam trebuie sa creeze bucurie, sa-i ajute pe copii ca prin joaca sa-si construiasca un univers minunat. De aceea, jucariile trebuie alese cu grija, astfel incat copiii sa nu se raneasca, sa nu se taie sau sa se intoxice jucandu-se

Ce facem insa in cazul in care, dupa ce am investit sume considerabile de bani in jucarii, constatam ca acestea se strica imediat, se rup in bucati taioase sau, mai grav, ii accidenteaza pe copiii nostri?

Hotararea de Guvern nr. 396/2003 - privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii - este un act normativ pe care consider ca ar trebui sa-l citeasca din scoarta in scoarta fiecare parinte, deoarece cuprinde informatii extrem de importante referitoare la caracteristicile jucariilor, la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o jucarie pentru a putea fi considerata sigura, cum nu trebuie sa se prezinte o jucarie, care sunt obligatiile producatorilor de jucarii, ce documente trebuie sa detina acestia referitoare la produsele lor, ce prevederi trebuie sa cuprinda ambalajele si instructiunile jucariilor, ce produse sunt considerate jucarii si care nu, ce avertismente si indicatii se ofera utilizatorilor, cum sunt sanctionati cei care nu respecta legislatia, precum si multe alte informatii utile.

Ce spune legea

Asadar, in textul de lege de mai sus se prevede ca pe piata romaneasca este permisa doar introducerea jucariilor care indeplinesc cerintele esentiale de securitate prevazute de textul de lege mai sus mentionat si care au aplicat marcajul european de conformitate CE.

Jucariile sau ambalajul acestora trebuie sa aiba "imprimate la loc vizibil, lizibil si durabil denumirea si sediul producatorului, ale reprezentantului autorizat sau, dupa caz, ale importatorului si marcajul CE. In cazul jucariilor mici sau al celor formate din parti componente mici, aceste specificatii pot fi aplicate in acelasi mod pe ambalaj, pe o eticheta sau pe o foaie volanta care insoteste produsul. Atunci cand aceste precizari nu sunt aplicate pe jucarie, consumatorul va fi atentionat pentru pastrarea acestora.

De asemenea, se precizeaza faptul ca atat utilizatorii jucariilor, precum si tertele persoane trebuie sa fie protejati pentru a nu isi pune in pericol viata, sanatatea si/sau securitatea atunci cand folosesc jucariile conform destinatiei lor sau intr-un alt mod previzibil, avandu-se in vedere comportamentul normal al copiilor.

Ce trebuie sa scrie pe ambalajul jucariei? Trebuie specificate "varsta minima a utilizatorilor si/sau, atunci cand este cazul, avertismentul de a fi utilizata numai sub supravegherea unei persoane adulte".

Etichetele, ambalajul, instructiunile de utilizare trebuie sa avertizeze utilizatorii si supraveghetorii acestora, in mod complet si eficient, asupra pericolelor inerente in timpul folosirii jucariei si modului de evitare a acestor pericole.

Astfel, jucariile trebuie sa fie insotite de avertismente vizibile, lizibile si durabile, imprimate pentru reducerea pericolelor inerente in folosirea lor.

CATEGORII DE REFERINTA

1. Jucarii care nu sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni. Jucariile care pot fi periculoase pentru copiii mai mici de 36 de luni vor fi insotite de avertismentul: "Nerecomandat copiilor sub 36 de luni" sau "nerecomandat copiilor sub 3 ani", impreuna cu avertizarea care apare, de asemenea, in instructiunile de utilizare, asupra pericolelor care determina aceasta restrictie.

2. Tobogane, leagane, inele suspendate, trapeze, corzi si alte jucarii similare fixate pe o traversa. Aceste jucarii trebuie sa fie insotite de instructiuni de utilizare, prin care sa se atraga atentia asupra necesitatii verificarii si intretinerii periodice a partilor principale (elemente de sustinere, fixare, ancorare etc.) si sa se sublinieze faptul ca, daca aceste verificari nu sunt efectuate, jucaria poate cauza caderea sau rasturnarea involuntara a copilului.

3. Jucariile functionale (adica acele jucarii care reproduc la scara redusa produse, aparate sau instalatii destinate adultilor) sau ambalajul lor vor purta avertismentul: "Atentie! A se folosi sub directa supraveghere a unei persoane adulte!" In plus, acest tip de jucarii trebuie sa fie insotit de instructiuni de utilizare, precum si de masurile de precautie pe care trebuie sa le ia utilizatorul si care, daca nu sunt respectate, reprezinta pericole ce vor fi specificate in special pentru jucariile care reprezinta un model la scara redusa sau imitatia unui aparat.

Se va recomanda ca acest tip de jucarie sa nu fie lasat la indemana copiilor foarte mici.

Similar sunt tratate si alte categorii de jucarii, precum cele care contin substante sau preparate chimice, jucariile pentru apa, parinele cu role si skateboard-urile etc.

PE SITE-UL ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului ofera pe site-ul sau, in sectiunea destinata jucariilor, informatii utile si atentionari speciale referitoare la jucariile nesigure. Astfel, consumatorii sunt sfatuiti sa evite jucariile cu parti mici care pot fi inghitite, pot provoca inecarea sau pot fi introduse in urechi si nas sau chiar pot fi desprinse prin muscatura. In ceea ce priveste materialele de umplere, o atentie sporita trebui acordata continutului jucariilor din plus cu care copiii mici se pot ineca. In cazul acestor jucarii trebuie sa controlati daca cusaturile sunt sigure. Foarte periculoase sunt acele jucarii care prezinta margini ascutite, taioase sau aschii care pot provoca rani.

Atentionari speciale sunt facute de catre ANPC si cu privire la jucariile tip arme: gloantele, sagetile si alte jucarii care zboara prin aer si care pot fi periculoase, mai ales in contextul in care copilul le poate folosi in mod gresit.

Parinti, ANPC va atentioneaza ca o jucarie nesigura poate provoca o tragedie, ca accidentele de inecare sunt cele mai comune. Trebuie sa cumparati exclusiv jucarii care sunt corespunzatoare varstei copiilor dumneavoastra. Niciodata nu trebuie aruncate instructiunile si avertismentele. Copiii nu trebuie lasati sa se joace cu jucarii stricate - acestea se pot dovedi a fi extrem de periculoase. De asemenea, jucariile achizitionate pentru copii mai mari pot fi periculoase pentru cei mai mici.

Una dintre cele mai importante informatii pe care o gasim pe site-ul www.anpc.ro este aceea potrivit careia, daca aveti o problema legata de jucariile achizitionate, sa raportati imediat aceasta situatie biroului local al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului
×
Subiecte în articol: copiilor jucăriile jucării jucariilor