x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Jurnalul casei mele - Amenajari in gradina

Jurnalul casei mele - Amenajari in gradina

de Cristina Zaharia    |    19 Oct 2006   •   00:00
Jurnalul casei mele - Amenajari in gradina


Din sumar: Editorial - Facerea de bine… I Afla ce e nou! I Sisteme flexibile si usoare de mobilier I Satul romanesc si satul european I Iesirea din indiviziune I Solutii de vanzare la distanta I Insinuarea culorii I Pozitionarea tablourilor I Cauzele degradarii cladirilor I Remodelarea unei casei vechi I Octombrie in gradina I Tara bulbilor - Un segment de piata interesant I



CURS DE GRADINARIT
Despre tipul de sol si compozitia sa chimica

Doua dintre cele mai importante caracteristici ale terenului ce trebuiesc atent analizate atunci cand planificati viitoarea gradina sunt tipul de sol si diferentele de nivel dintre laturile sale. In plus, trebuiesc evidentiate zonele umbrite si cele insorite puternic, pentru ca, in functie de cantitatea de lumina si caldura primite, veti alege speciile pe care le veti planta.

TIPURILE DE SOL

In general, la noi in tara, pamanturile se inscriu in trei mari categorii: cernoziomuri, pamanturi lutoase si pamanturi nisipoase. Desigur, ideale pentru gradinarit sunt cernoziomurile, pamanturi inchise la culoare, care se sfarama intre degete si au un miros placut. Ele se lucreaza usor, pastreaza bine apa si sunt o gazda excelenta pentru o mare varietate de plante. Pamanturile lutoase sunt greu de lucrat si, atunci cand sunt udate, se transforma repede in clise care incarca talpile incaltarilor. Primavara se incalzesc cu dificultate, contin putine substante nutritive, dar pot fi imbunatatite cu aditivi organici si, in anumite conditii, pot deveni terenuri fertile. Pamanturile nisipoase sunt usor de lucrat, se dreneaza repede si sunt excelente suporturi pentru anumite specii. Un teren suficient de mare ca suprafata poate contine in mod natural toate aceste trei tipuri de sol, iar daca nu aveti acest noroc puteti, cu ceva cheltuiala, sa le creati in mod artificial.

DESPRE DRENAJ SI PH

Problema drenajului apei este una esentiala, nici o cultura neputand da rezultatele scontate daca pamantul este prea imbibat cu apa sau prea uscat. Exista soluri care, datorita compozitiei si pozitionarii, se dreneaza in mod natural. Altele trebuiesc ajutate cu tratamente care fie retin, fie cedeaza apa. Un teren mlastinos se dreneaza cu costuri mari, dar poate fi si acoperit cu plante carora le place umiditatea. Importanta este si analiza chimica a solului, in urma careia se stabileste daca avem de cultivat un sol de tip acid, alcalin sau neutral. Raportul aciditate/alcalinitate da pH-ul solului respectiv, care poate fi intre 5 (acidic) si 8 (alcalin), solurile neutrale fiind cele cu pH 6,5. Pentru cele mai multe tipuri de gradini, solul de tip neutral este cel mai indicat, el fiind un teren pe care se pot pune cu succes o mare varietate de plante. Pentru toate caracteristicile discutate mai sus, un rol esential il are gradul de insorire al gradinii, durata si intensitatea luminii naturale pe care acesta o primeste.

ARBORI SI ZIDURI

In planul initial al gradinii marcati pomii sau copacii cu coroane bogate, precum si zonele limitrofe daca acolo exista specii ori constructii care umbresc terenul. Pentru arborii prea batrAni si care va ncurca socotelile, singura solutie este taierea lor si (eventual) plantarea unor tulpini tinere, pozitionate convenabil. Trebuie luate n considerare caracteristicile speciei nou plantate, cantitatea de apa pe care o va absorbi, viteza de crestere, comportamentul n timpul anotimpului rece, posibilitatea de a controla sau chiar modela viitoarea coroana. Daca gradina este marginita pe una sau mai multe laturi de drumuri intens circulate, un zid sau un gard protector sunt absolut necesare. Prezenta lor poate fi speculata prin plantarea de specii cataratoare, montarea unor grilaje din lemn sau utilizarea unor tehici decorative adecvate.

ATENTIE
Daca terenul gradinii are, intre doua laturi ale sale, o diferenta de nivel sensibila, nu va faceti probleme. Nivelarea pana la a-l aduce la o panta usoara este costisitoare si necesita de obicei utilaje speciale. Solutia in egala masura ieftina si de departe mai spectaculoasa este sa folositi pozitionarea naturala construind mici terase, ziduri din piatra naturala, alei cu trepte ascendente sau descendente. Veti obtine astfel o gradina mai dinamica, avand posibilitatea sa creati zone diferite prin destinatie si spectaculozitate


Cresterile sau scaderile de nivel pot crea trasee interesante, puncte de interes marcate de anumite specii, pavate cu dale naturale, care sa faca reconfortanta trecerea prin gradina si mai usoara intretinerea acesteia

"Oamenii alesi sunt aceia care doresc si reusesc sa faca bine semenilor lor. Dar chiar si dintre acestia, cati isi indreapta milostenia catre un animal neajutorat sau cati se apleaca cu sfiosenie sa ude o planta insetata? Dumnezeu nu a facut Pamantul numai pentru noi, cei cuvantatori, ci lucrarea sa este in tot si in toate cele ce ne inconjoara"
Constantin Negruzzi

×