x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Jurnalul casei mele - Baia din dormitor

Jurnalul casei mele - Baia din dormitor

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    25 Ian 2007   •   00:00
Jurnalul casei mele - Baia din dormitor

Editorial - Invins de Adunarea Generala / AFLA CE E NOU / Un interior minimalist - Simplitate, eleganta si ordine / Incurajati viata vietatilor din curte si gradina / Proiectul unui cod al constructiilor (I) / Unde au disparut mesterii de altadata / Mozaicul zilelor noastre / Cetati si biserici fortificate - Cum s-a aparat Transilvania / Casa moderna desfasurata pe un singur nivel / Arborii ce vor fi plantati in gradina / Flori multicolore in gradina de primavara / Suculentele la ele acasa

In cazul minimalismului, rezultatul este satisfacator in masura in care, la nivel vizual, perceptia este aceea de spatiu aerisit si elegant. Totul, ca rezultat al atentiei acordate liniilor curate, clare de mobilier, iluminatului elegant, alaturarii de materiale calde (lemnul) si reci (piatra, inoxul). Se mizeaza doar pe adoptarea strictului necesar, ca o reactie la consumismul resimtit tot mai pregnant in zilele noastre, care indeamna la acumularea nesustinuta (in plan real) de bunuri materiale.

Modificari interesante.
Acesta este stilul urmarit pentru amenajarea apartamentului de bloc, prezentat in aceste pagini. Este adevarat ca si suprafata disponibila de 100 mp, din care 94 mp utili (patru camere), a fost una "inspiratoare". Doua dintre transformarile functionale facute sunt remarcabile, respectiv transformarea unui dormitor in zona de luat masa (dinning) si adoptarea unui concept excentric existent la acest moment pe piata internationala a amenajarilor, respectiv baia-dormitor. In acest scop s-a renuntat la una din bai, insa nu definitiv.

Peretele care lega initial dormitorul cu baia a fost desfiintat, rezultand astfel un dormitor spatios care contine pe langa mobilierul specific si o chiuveta, si o cada prevazuta cu jacuzzi. Incastrata in aceeasi esenta de lemn folosita pentru restul mobilierului, cada reprezinta punctul de atractie al incaperii.

Celelalte modificari constructive sunt: deschiderea catre zona de luat masa a bucatariei, prin daramarea unui perete si crearea unei podele inalte de 15 cm (pentru o senzatie de plutire); marirea celeilalte bai ramase, luandu-se din spatiul celui de-al treilea dormitor; crearea de scafe din rigips in toate incaperile. Interesante, referitor la acestea din urma, sunt cele create la nivelul podelei in scopul de a masca racordurile existente rezultate in urma montarii unei centrale termice. Sunt interesante nu numai constructiv, cat mai ales datorita luminii provenite din zona lor, care completeaza frumos ambientul.

Cat de bine s-a reusit aranjarea acestui apartament in spiritul minimalismului ramane sa apreciati si dumneavoastra, in baza imaginilor si a referintelor care privesc acest gen, prezentate la inceputul materialului.

In zona de luat masa, gama cromatica este sparta prin culoarea rosie aleasa pentru scaune. O alegere de efect (pe care o regasim in intreg apartamentul) este si parchetul usor lucios, care din pricina dimensiunii alese (12,5 mm) "aduce" cu dusumeaua. Scenografia ambientului a fost creata de un arhitect, mergandu-se in special pe alaturarea la piatra si inox a unui material cald - lemnul. Peretii placati cu piatra din dinning, bai si bucatarie sunt un atu bine ales in vederea desavarsirii aspectului minimalist
©www.arhimag.ro

Bucataria, altfel.
Referitor la aceasta functiune, s-a dorit ca ea sa nu semene cu bucatariile normale, aglomerate. S-a incercat crearea unei legaturi intre bucatarie si restul camerelor, astfel ca, asa cum ne spun proprietarii, "in acest moment este atractia apartamentului". Mobilarea acesteia a fost realizata cu corpuri masive, dintre care remarcabil este barul din mijlocul incaperii. O abordare diferita a pozitionarii acestuia, in cele mai multe dintre amenajarile moderne, se regaseste ca un corp ce delimiteaza in special bucataria de living. Montarea plitei vitroceramice de gatit si a cuptorului pe acest bar este o alta solutie interesanta adoptata.

In sufragerie, un element inedit este grilajul din lemn ce imbraca unul din pereti. Materialul ales pentru acesta este acelasi cu cel folosit pentru mobilier. Iluminatul este indirect si este realizat de lumina rece a neonului. Canapelele din plus crem si covoarele pufoase creeaza in combinatie cu celelalte elemente senzatia de plutire. Un pic de contrast cromatic este creat prin accesoriile alese (lampi, lumanari, decoratiuni). Coloristica intregului apartament este unitara si consta dintr-un joc bine dozat intre cald si neutru: bej, cafeniu, alb, gri, rosu

×