x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa La casa nelocuită, mai multă atenţie şi îngrijiri speciale

La casa nelocuită, mai multă atenţie şi îngrijiri speciale

de Ing. Lucian Cristian    |    08 Ian 2009   •   00:00

NU LĂSAŢI PARAGINA SĂ SE INSTALEZE
Mai mulţi cititori ai suplimentului ne-au scris, mai cu seamă către sfârşitul anului trecut, solicitându-ne sfaturi general valabile pentru situaţia în care deţii o casă unde nu locuieşti şi pe unde treci rar şi aleator. Ei sunt, în mare majoritate, moştenitorii unor proprietăţi rămase de la părinţi sau de la bunici, case şi acareturi aflate, de cele mai multe ori, în mediul rural, la sute de kilometri distanţă de oraşul în care îşi au reşedinţa şi locul de muncă.



Mai intră în această categorie şi cetăţenii care au cumpărat sau au construit o casă de mici dimensiuni, în speranţa că vor putea petrece aici sfârşiturile de săptămână sau concediile, dar planurile iniţiale au fost alterate din diverse motive, şi casa e abandonată.

DE DOUĂ ORI PE AN
Din motive personale, de cele mai multe ori de ordin sentimental, cetăţenii despre care scriam în deschiderea articolului nu vor să înstrăineze aceste proprietăţi. Totuşi, o proprietate, şi în mod specific o casă nelocuită şi nefolosită, are nevoie de o îngrijire constantă, pentru a se evita degradarea ei lentă, dar sigură. Cea dintâi regulă generală este aceea de a vizita proprietatea cel puţin de două ori pe an, de preferinţă primăvara şi toamna târziu. Faceţi-vă timp şi staţi acolo măcar un week-end prelungit.

Evaluaţi cu atenţie starea în care se află construcţia şi notaţi eventualele intervenţii urgente pe care aceasta le reclamă. Apropiaţi-vă vecinii, vorbiţi-le frumos, acordaţi-le încredere, spuneţi-le că vă bazaţi pe ei. Dereticaţi şi aerisiţi casa, folosiţi din belşug toate soluţiile şi sprayurile de întreţinere care se găsesc din abundenţă în magazinele de specialitate. Toamna, către iarnă, faceţi focul în sobe sau porniţi centrala termică şi încălziţi bine, câteva zile la rând, toate camerele. Faceţi o inspecţie a întregului teritoriu, cercetaţi şi curăţiţi curtea, acareturile, anexele.

AMĂNĂRI ŞI URGENŢE
Dacă sunt acţiuni pe care le mai puteţi amâna pentru o scurtă perioadă (o nouă zugrăveală, schimbarea pardoselii, repararea unui şopron, tăierea unor arbori stânjenitori etc.), nu ezitaţi să treceţi la treabă atunci când întâlniţi cazuri puse sub imperiul urgenţei. Dintre acestea putem enumera repararea acoperişului dacă el este avariat, etanşeizarea şi securizarea ferestrelor şi a uşilor, consolidarea unor pereţi, eliminarea mucegaiului sau a igrasiei dacă ele s-au instalat, deratizarea şi dezinsecţia.

Dacă nu aveţi timpul necesar să vă ocupaţi personal de toate acestea, angajaţi sau delegaţi pe cineva de încredere, care să execute şi să supravegheze lucrările mai complexe.

O casă nelocuită se degradează în ritm rapid şi, dacă nu investiţi la timp sumele necesare pentru întreţinerea ei, puteţi avea surpriza de a vă trezi, în doar câţiva ani, proprietarul unei ruine lipsite de orice valoare.

UN INTERIOR CURAT

Asiguraţi-vă, atunci când vă întoarceţi la treburile zilnice, că lăsaţi în urmă un interior perfect curat şi bine protejat. Tavanele şi podelele trebuie să se afle în perfectă stare. Este bine să acoperiţi mobilierul cu huse din pânză. Lăsaţi în mai multe locuri mănunchiuri de levănţică sau busuioc, plante care dau un miros plăcut şi alungă moliile.

Nu lăsaţi resturi de mâncare şi nici un fel de aliment care se poate altera (fie el ambalat şi în cutii metalice sau borcane). Închideţi sursele de foc cu robinetele de siguranţă, scoateţi toată cenuşa din sobe, întrerupeţi din tabloul general alimentarea cu curent electric.

Cărţile şi revistele se păstrează mai bine în folii de plastic, la fel hainele şi lenjeria, care cer, în plus, şi câteva grame de naftalină. Curăţaţi şi lăsaţi în stare perfectă podurile şi beciurile, care ar trebui să aibă o mică gură de aerisire naturală, acoperită cu un grilaj special.

VIA SAU LIVADA
Dacă proprietatea include şi o mică porţiune plantată cu viţă-de-vie sau o livadă, oricât de modestă ar fi ea, singura soluţie viabilă este să le lăsaţi în grija cuiva cunoscut sau apropiat. Nu vă va fi greu să convingeţi o rudă mai îndepărtată sau un vecin vrednic să muncescă aici, executând lucrările specifice fiecărui anotimp, lăsându-i, în schimb, beneficiul recoltelor obţinute. Nu consideraţi asta o pierdere, ci un real câştig pentru aceste culturi neîngrijite, se vor degrada chiar mai rapid decât casa…

Conducta de gaz (acolo unde este cazul), instalaţia electrică, şi centrala termică (inclusiv traseele şi radiatoarele) trebuie prevăzute cu sisteme de închidere suplimentare. Ele vor fi, astfel, asigurate pe perioada unei absenţe îndelungate şi pot fi repuse în funcţiune atunci când sunteţi prezent câteva zile. Dacă la bucătărie utilizaţi gaz îmbuteliat e bine să lăsaţi recipientui gol la plecare sau să îl încredinţaţi unui vecin spre utilizare sau păstrare. Dacă agentul termic folosit în radiatoare este apa, acesta trebuie eliminat pe timp de iarnă, pentru a nu fi supus fenomenului de îngheţ.

SUB PUTEREA CONTRACTULUI

Dacă aveţi posibilitatea să lăsaţi casa pe mâna unui vecin care să o îngrijească, faceţi asta numai sub puterea unui contract, cu martori, la care trebuie ataşată o listă de inventar şi câteva obligaţii minime de îndeplinit de ambele părţi. Această înţelegere scrisă între părţi nu este obligatoriu să treacă printr-un birou notarial, dar ea trebuie să fie olografă şi redactată în cel puţin două exemplare, câte unul pentru fiecare semnatar.

Primăvara şi toamna târziu e bine să staţi câteva zile în casa nelocuită şi să încălziţi toate camerele pentru a alunga umezeala acumulată în pereţi sau mobilier, dar şi pentru a menţine starea de funcţionalitate a surselor de căldură.

×
Subiecte în articol: casa viaţa la ţară lăsaţi