x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa La cine apelezi daca ai subsolul inundat?

La cine apelezi daca ai subsolul inundat?

de Catiusa Ivanov    |    20 Iul 2006   •   00:00
La cine apelezi daca ai subsolul inundat?
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Un subsol inundat nu este un lucru de saga pentru o comunitate serioasa. Constantin Budan, inginer constructor, afirma ca in cazul in care Asociatia de proprietari ar lasa subsolul inundat mai multa vreme, consecintele ar putea fi foarte grave. Peretii cladirii se imbiba cu apa, iar apartamentele de deasupra vor deveni igrasioase si, in timp, structura cladirii se subrezeste.

De asemenea, un subsol inundat este un loc propice dezvoltarii anumitor bacterii si poate forma un focar de infectie. Asta ca sa nu mai vorbim de mirosul insuportabil care va invalui scara blocului si apartamentele de la etajele inferioare.

TEVI SPARTE

Principala cauza a inundarii subsolului sunt tevile foarte vechi si ruginite care se sparg. Acestea ar trebui schimbate, din nefericire insa, asociatiile de proprietari nu au bani suficienti (de multe ori nu isi pot plati nici macar intretinerea), iar Apa Nova nu are obligatia sa repare si sa intretina instalatia de apa decat pana la caminul de contor, adica doar partea care este pe domeniul public. Conform Ordonatei de Urgenta nr. 85/2001 si a hotararii de Guvern nr. 400/2003, Asociatia de locatari are obligatia sa-si intretina instalatiile de apa aflate in proprietate, adica instalatia aflata dupa caminul de contor. Deci in cazul in care s-a spart vreo conducta de apa la subsol si s-a produs o inundatie, este de datoria asociatiei de locatari sa rezolve problema.

LA CINE APELATI?

In cazul in care vi s-a spart o teava la subsol, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa opriti apa. Dupa aceea, in cel mai scurt timp cu putinta, trebuie sa chemati un instalator autorizat, de la o firma particulara sau pe cei de la Apa Nova, sa evacueze apa si sa remedieze defectiunea. Cele doua interventii se fac contra cost, fie ca apelati la un instalator particular fie ca apelati la furnizorul de apa.

Apa Nova percepe pentru evacuarea unei cantitati mai mici de 4 metri cubi, aproximativ 350 RON, iar pentru evacuarea unei cantitati mai mici de 8 metri cubi percepe in jur de 750 RON. Aceste preturi nu includ repararea conductelor sparte, ci doar evacuarea apei.

Pretul pe care trebuie sa il platiti pentru repararea conductelor se contureaza in functie de defectiunile cu care va confruntati si de tarifele percepute de instalatorul la care apelati.

MAI BINE, MOTOPOMPA

In conditiile in care te costa atat de mult sa chemi un instalator ca sa-ti evacueze apa din subsol, iar subsolul se inunda foarte des, cel mai intelept ar fi sa investiti intr-o motopompa. Cu siguranta asa veti iesi mult mai ieftin. In cazul in care apa pe care trebuie sa o evacuati este curata (se sparg conductele de apa potabila), este recomandat sa va achizitionati o motopompa simpla, de 2 toli.

Pentru acest produs platiti intre 1.500 si 1.800 RON, in functie de producator. Daca apa pe care trebuie sa o evacuati este murdara (s-a spart o teava de canalizare), atunci este indicat sa achizitionati o motopompa special conceputa pentru asa ceva, de 2 toli. Pentru acest produs platiti intre 3.500 si 4.000 RON.

PRECIPITATII ABUNDENTE
In cazul in care cantitatea de precipitatii cazuta este foarte mare, iar orasul se inunda, o mare parte din cladirile care au gurile de aerisire foarte joase va avea probleme cu inundatiile in subsol. In aceasta situatie, daca subsolul a fost inundat, puteti cere gratuit evacuarea apei de catre unitatile de pomieri din zona. Numarul de telefon la care puteti cere ajutor in aceste situatii este 112. Atentie, pompierii evacueaza apa doar in situatii de urgenta.
×