x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa La malul lacului sau pe liziera padurii

La malul lacului sau pe liziera padurii

de Cristina Zaharia    |    02 Noi 2006   •   00:00

VIATA LA TARA
Doua situatii speciale de pozitionare a casei
VIATA LA TARA
Doua situatii speciale de pozitionare a casei
Drumurile de acces catre luciul apei trebuie si ele pregatite pentru iarna prin inlaturarea oricaror obstacole posibile

Am selectionat dintre scrisorile si mesajele care au venit pe adresa redactiei in ultima luna pe acelea ce se refereau la proprietati si constructii asezate pe malul lacului ori la liziera padurii. Cititorii care ne-au pus intrebari se impart, la randul lor, in doua categorii distincte: unii ale caror case sunt resedinte permanente, ceilalti detinatori ai unor case de vacanta. Pozitionarea casei intr-una din locatiile enuntate mai sus presupune, intr-adevar, anumite masuri de precautie speciale, mai ales daca la aceasta se adauga factorul de izolare.

INGHETUL SI AMBARCATIUNILE

Cine a avut bani sa cumpere un teren pe malul unui lac si sa-si ridice acolo o casa, indiferent de destinatia ei, mai mult ca sigur ca a cumparat si o ambarcatiune sau una dintre "sculele" oferite pe piata pentru practicarea sporturilor nautice. In general, barcile cu motor, salupele, scuterele de apa, hidrobicicletele si toate celelalte se tin intr-un hambar special construit sau ancorate la ponton. Pe timp de vara, proprietarul trebuie sa curete locul de pornire de ierburile stanjenitoare sau de orice fel de impuritati aduse de apa. O data cu apropierea iernii, anotimp in care luciul lacului ingheata, cea mai buna solutie este ridicarea ambarcatiunilor pe uscat, fie pe rampe special amenajate, fie direct pe mal sau pe ponton. Este foarte indicat sa se goleasca rezervoarele de combustibil si sa se foloseasca huse sau prelate impermeabile pentru acoperire.

PESCUITUL LA COPCA

Cine are casa pe malul unui lac are si mari sanse sa devina un pescar impatimit. Multi proprietari au investit intr-un adevarat arsenal de undite si mulinete, iar tentatia de a prelungi placerea unei partide de pescuit si iarna, la copca, este o tentatie la care e greu sa rezisti. Precautiunile in cazul unui astfel de hobby trebuie sa fie maxime din cauza riscurilor majore pe care le implica. Analizati cu atentie grosimea si compactitatea ghetii, imbracati-va corespunzator, folositi intotdeauna veste de salvare, nu va aventurati in locuri prea izolate, in care un eventual accident nu ar putea fi imediat sesizat de cei aflati pe mal. E bine sa nu angrenati in astfel de aventuri copiii cu varste mici ori persoane cu probleme cardiorespiratorii.

PADUREA SI SALBATICIA

Acei dintre dumneavoastra care au proprietati situate pe liziera unei paduri trebuie sa nu uite in primul rand faptul ca, din fericire, fondul nostru forestier e inca populat cu o fauna destul de numeroasa. In general, salbaticiunile lasa la o parte orice precautie in timpul iernilor grele si se apropie de asezarile omenesti in cautare de hrana si de protectie. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive, dar exista si specii care devin agresive, de cele mai multe ori atunci cand sunt speriate sau provocate. Nu va bazati pe faptul ca "vi s-a spus" ca in padurea alaturata traiesc numai iepuri sau caprioare. Luati mai degraba in considerare riscul ca animale nitel mai periculoase (pisici salbatice, ursi, lupi, mistreti) sa migreze de la departari mai mari sau mai mici in cautarea unui areal primitor. Cea mai mare greseala, plecata - e adevarat - din bune intentii, este de a lasa ori chiar de a arunca intentionat resturi de mancare in apropierea casei. Ele atrag pradatorii, care vor reveni, instinctual, in preajma proprietatii. Asadar, e bine sa ardeti sau sa ambalati resturile menajere in containere bine inchise pentru a evita orice vizite neplacute.

LEMNELE SI FOCUL

Proximitatea unei paduri te mai duce imediat cu gandul si la o sursa gratuita si inepuizabila de lemne de foc. Daca intrati iarna in padure (chiar fiind proprietarul acesteia) si va apucati sa doborati arbori sanatosi, veti avea, cu siguranta, probleme cu legea.

Padurea poate fi curatata de cioturi si uscaturi, care se gasesc de obicei din abundenta. Mai tineti minte si faptul ca, oricat ar fi de tentant sa faci iarna un foc, eventual cu un gratar alaturi, in mijlocul padurii, o astfel de initiativa poate avea consecinte foarte grave. Cel mai mare pericol este acela de a provoca un incendiu, pentru ca padurile ard si iarna, nu numai vara.

Un alt risc este acela de a atrage, din cauza mirosului, animale infometate si periculoase. In sfarsit, de obicei, dupa astfel de "initiative", urmele noastre raman la fata locului cu elemente poluante (pungi si sticle de plastic, cutii de bere, ambalaje din polistiren etc.), ceea ce este in egala masura necivilizat si amendat de lege.

CE PLUTESTE PE APA

Ambarcatiunile aflate pe apa in timpul verii se ridica pe uscat sau pe pontoane atunci cand se apropie sezonul rece. Ele trebuie pregatite pentru a trece prin iarna fara probleme. In functie de materialul din care sunt fabricate se aplica straturi de substante protective. Este bine sa folositi si huse sau prelate impermeabile pentru acoperirea lor. Aveti, de asemenea, grija sa fie bine ancorate, asa incat vantul puternic sa nu le rastoarne sau sa le tarasca spre apa.

OBLOANE SI SCANTEI

Proprietatile construite pe liziera padurilor, indiferent daca sunt resedinte permanente sau case de vacanta, trebuie prevazute cu obloane solide la ferestre si (eventual) la usi. Intre casa si liziera propriu-zisa e recomandabil sa existe o fasie de pamant defrisat care sa poata fi usor controlata vizual. Eliminati orice risc de incendiu controland cu atentie cosurile de fum si posibilitatea ca scanteile sa poata fi duse de vant catre zona impadurita. Daca aveti animale domestice, asigurati si pentru ele toate conditiile de vietuire (caldura, hrana, socializare), in asa fel incat iarna sa treaca usor si pentru ele, dar si pentru dumneavoastra.

ATENTIE Daca proprietatea este izolata nu neglijati, punerea la punct a tuturor sistemelor de protectie impotriva oricaror intrusi, fie ei oameni sau animale. Presupunand ca vorbim despre o casa de vacanta pe care o vizitati mai rar pe timp de iarna, e bine sa aveti un apropiat care sa verifice saptamanal integritatea ei si starea generala de conservare. Nu e deloc rau nici sa puneti o persoana de incredere sa incalzeasca spatiul interior din cand in cand, in asa fel incat sa evitati racirea indelungata a peretilor si podelelor, dar si aparitia fenomenelor de condens ori mucegai

×
Subiecte în articol: iarna