x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Linoleumulul 100% natural

Linoleumulul 100% natural

de Catiusa Ivanov    |    09 Mar 2006   •   00:00
Linoleumulul 100% natural

Afla unde se potriveste in ziua de azi linoleumul / Ce trebuie sa stii despre contractul cu un investitor in cazul mansardarii blocurilor

IDEI PENTRU CASA TA
O solutie excelenta atat ca pret, cat si ca functionalitate

Cei mai multi dintre voi atunci cand aud de linoleum se gandesc la fasiile acelea rigide si urat colorate de plastic care acopereau dusumelele pe vremea comunismului si sub care se strangea mizeria cand incepeau sa se dezlipeasca. Din cauza acestei asocieri, in ultimii ani romanii au renuntat a mai cumpara linoleum. Dar, ca in fiecare domeniu, si in productia de linoleum lucrurile s-au schimbat, evident in bine. Linoleumul poate fi pentru multi o solutie excelenta, atat ca pret, cat si ca functionalitate. Nu intamplator acest produs pentru pardoseli revine din nou la moda.

CE ESTE LINOLEUMUL?

Contrar opiniei generale, linoleumul este un produs 100% natural, alcatuit, in general, dintr-o compozitie omogena de lemn si rasini care are pe partea inferioara un strat de iuta pentru o aderenta mai buna. Mare atentie sa nu confundati linoleumul cu pardoselile PVC, deoarece seamana foarte bine intre ele, dar in acelasi timp sunt foarte diferite. Linoleumul este un produs natural, iar pardoselile PVC sunt sintetice. Este bine sa verificati, deoarece nu cred ca ati vrea sa cumparati PVC la pret de linoleum, care este evident mai scump.

UNDE PUNEM?

Practic oriunde vrem. Este potrivit pentru baie, bucatarie, hol, living, dar si dormitor. In baie, hol si bucatarie este indicat, deoarece se intretine foarte usor. In aceste incaperi de obicei se face mizerie foarte repede si foarte usor. Este foarte avantajos, deoarece se curata facil (o simpla stergere cu mopul). Mai nou a aparut pe piata un tip de linoleum care are proprietati antibacteriene, practic tine bacteriile la distanta, ideal pentru baie si bucatarie, zone unde dezvoltarea bacteriilor este propice. Acest tip de linoleum este de asemenea potrivit pentru camera copilului, mai ales daca acesta este micut, iar locul sau de joaca este organizat pe podea.

Pentru baie si bucatarie, unde suprafetele se umezesc repede, mai puteti folosi un linoleum antiderapant, care la suprafata are un strat cu asperitati. Linoleumul este foarte potrivit si pentru living si dormitor. Fiind o pardoseala calda (iti da senzatia de cald la atingere, ca si mocheta) nu aveti de ce sa va faceti probleme ca o sa va fie frig la picioare daca umblati descult sau in cazul in care aveti copii mici ca acestia vor raci. De curand a aparut pe piata romaneasca, importat din Olanda, un tip de linoleum care are proprietati fonoizolante (poate fonoizola pana la 17 decibeli). Pentru living puteti alege sa faceti modele variate prin asamblari de fasii de linoleum de mai multe culori (alegeti o culoare de fond pe care aplicati un model din mai multe culori). Poate fi o solutie care inlatura monotonia.

CUM ALEGEM LINOLEUMUL?

Pe piata se gasesc mai multe tipuri de linoleum. Roxana Lupu, de la firma Pro Confort (distribuitor linoleum) afirma ca in functie de mediul in care este folosit acesta este catalogat in trei tipuri: pentru trafic intens, pentru trafic mediu (casnic) si pentru trafic redus. Spre exemplu, in hol este indicat sa folositi un linoleum pentru trafic intens, iar in dormitor unul pentru trafic mediu. Este bine sa il alegeti pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra, deoarece in caz contrar se va deteriora mult mai repede.

AVANTAJE

Linoleumul poate fi o solutie avantajoasa pentru persoanele care stau cu chirie si doresc sa-si amenajeze locuinta ingenios, pentru o perioada scurta si cu bani putini sau pentru sediile de firma, deoarece este usor de intretinut si rezistent. Poate fi eficient si pentru persoanele care iubesc schimbarile, timpul de montaj este redus, iar investitia mica. In Olanda, este considerat o pardoseala moderna, 80% dintre locuinte fiind amenajate cu linoleum. Si in Romania linoleumul a revenit la moda, mai intai fiind adoptat ca solutie pentru sediile de firma, iar apoi pentru spatiile rezidentiale.

Desi producatorii dau garantie 5-10 ani, Vasilica Vasile, specialist INCERC, afirma ca acesta rezista mult mai mult. Garantia pe care o da producatorul este durata minima de existenta in conditii foarte aspre, ceea ce nu este cazul intr-o locuinta normala. Alt avantaj este ca nu necesita costuri suplimentare pentru ingrijire. Parchetul la un anumit interval de timp necesita raschetare si ceruire, operatiuni care scot din buzunarul proprietarului o suma frumusica.

CUM SE MONTEAZA
Montajul este foarte simplu, rapid si curat. Este recomandat ca sapa pe care se monteaza linoleumul sa fie foarte dreapta, cu denivelari de maximum 2 mm, deoarece linoleumul se pliaza perfect pe sapa, iar denivelarile vor aparea la suprafata. Este inestetic, iar in timp deteriorarea va fi accelerata.

Pentru montaj este indicat sa apelati la un specialist, de obicei firma de la care cumparati, fiindca acesta va ofera garantie pentru lucrare facuta si daca apar probleme, le vor remedia. Pretul pentru montajul unui metru patrat de linoleum este de aproximativ 10 RON

PRET
Pretul difera de la caz la caz, in functie de producator, distribuitor si de proprietatile pe care linoleumul le are. Spre exemplu pretul, unui metru patrat de linoleum, importat din Olanda, la firma MV Grup este de aproximativ 17-18 euro. Pentru pardoselile PVC, la aceeasi firma, veti plati 10-12 euro pe metru patrat
×
Subiecte în articol: deoarece linoleum linoleumul