Zona de noapte a locuintei este zona in care lumina naturala este cel mai putin valorificata si de aceea iluminatul artificial joaca un rol extrem de important. Iata cateva sugestii practice de rezolvare a acestei probleme.
SFATUL DESIGNERULUI: Zona de noapte a locuintei este zona in care lumina naturala este cel mai putin valorificata si de aceea iluminatul artificial joaca un rol extrem de important. Iata cateva sugestii practice de rezolvare a acestei probleme.
Dormitoarele si baile sunt spatiile ce compun zona intima a casei si necesita scheme de iluminare personalizate, atent studiate. Aici, lumina artificiala este cel mai intens folosita pe parcursul unei zile, iar aspectul si utilitatea spatiilor luminate depind in mare parte de ea. Intimitate, destindere, cadura si confort (atribute indispensabile acestei zone) se obtin prin lumina.
In dormitorul matrimonial isi gasesc locul trei tipuri de lumini: lumina generala (pentru intreaga camera), lumina locala (pentru lectura sau toaletare) si lumina de ambient (pentru intimitate si personalizare) |
Oaza de relaxare a locuintei, dormitorul, necesita un iluminat ambiental bland. Aici isi gasesc locul trei tipuri de lumini: lumina generala (pentru intreaga camera), lumina locala (pentru lectura sau toaletare) si lumina de ambient (pentru intimitate si personalizare). De mare utilitate aici sunt intrerupatoarele cap de scara (doua intrerupatoare care comanda acelasi bec), pentru a putea aprinde lumina la intrarea in camera si a o stinge din apropierea patului. Si dimarul (variatorul de intensitate a luminii) este indicat pentru luminile de dormitor, pentru ca ofera posibilitatea de a schimba atmosfera de la stralucitor si practic la bland si odihnitor. La aceasta contribuie semnificativ si culoarea, materialul si forma abajurului corpurilor de iluminat. Ele modifica modul in care se percep nuantele de vopsea ale peretilor. De aceea, modelele alese trebuie sa faca parte din schema cromatica a incaperii. Lumina orbitoare si umbrele ascutite nu au ce cauta aici.
Masuta de toaleta, indispensabila zonei de noapte a locuintei, are nevoie de un iluminat propriu. Pentru a fi evitata stralucirea orbitoare, lampile amplasate in aceasta zona trebuie sa lumineze persoana care sta in fata oglinzii si nu oglinda.
Culoarea, materialul si forma
abajurului corpurilor de iluminat modifica modul in care se percep nuantele si tonurile cromatice
ce compun ambientul
|
Baia necesita o iluminare si corpuri de iluminat speciale. Din cauza umiditatii ridicate si a condensului, instalatiile electrice si corpurile de iluminat trebuie sa fie bine protejate.
De aceea, designul lor nu este prea sofisticat, iar gama lor nu foarte variata. Se pot folosi doar corpuri de iluminat inchise, protejate de condens si de apa, fixate la inaltime, pe tavan sau pereti.
Pe langa iluminatul general este important si cel local in zona lavoarului, dar care sa nu se reflecte in oglinda sau sa umbreasca fata.
Daca dimensiunea baii permite se pot amplasa si lumini ambientale.
Cateva variante de iluminare a zonei patului intr-un dormitor matrimonial, tipul de lumina distribuita de fiecare corp in parte, in functie de forma si pozitionarea lui | |
1 LUMINA DISPERSATA. Solutia clasica, practica, dar impersonala |
2 LUMINA DIRECTA SI INDIRECTA. Necesara pentru citit, dar insuficienta pentru intreaga incapere |
3 LUMINA GENERALA SI LUMINA LOCALA. Solutie eficienta pentru orice tip de dormitor |
4 LUMINA DE AMBIENT. Dotata cu variator de intensitate, poate raspunde necesitatilor mai multor activitati |
5 LUMINA DIRECTA, INDIRECTA SI DE AMBIENT. Combinatie practica si echilibrata din punct de vedere estetic |
6 LUMINA DIRECTIONATA.. Lumina generala este impartita pe doua laturi ale incaperii |
7 LUMINA GENERALA SI LUMINA AMBIENTALA. - rezolva atat latura functionala, cat si cea estetica a iluminarii |