x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mai merita o locuinta la bloc?

Mai merita o locuinta la bloc?

11 Aug 2005   •   00:00
Mai merita o locuinta la bloc?

Pretul apartamentelor in euro a scazut cu 30% in ultimele trei luni, in ciuda aprecierii bruste a leului in raport cu moneda europeana

INVESTESTE INTELIGENT
Pretul apartamentelor in euro a scazut cu 30% in ultimele trei luni, in ciuda aprecierii bruste a leului in raport cu moneda europeana

Daca doriti sa cumparati un apartament, nu va grabiti. Preturile or sa mai scada, sustin reprezentantii agentiilor imobiliare. Care este cauza?

"Dupa cresterea care a avut loc in luna ianuarie cu 60%, cumparatorii nu au mai achizitionat apartamente la preturi de 35.000-40.000 de euro/mp pentru o locuinta de numai 50 de metri patrati. A existat si exista si acum o asa-zisa greva a cumparatorilor, care refuza preturile aberante pe care le cer proprietarii", spune Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

El explica faptul ca un apartament intr-un bloc vechi, construit in anii ’70, ajunge la 800 de euro/mp, cu mult mai scump decat o casa noua. Aceasta poate fi construita cu 400 de euro/mp, in conditiile unor finisaje medii, gresie, faianta, termopane si amenajari interioare la moda.

PRETUL REAL

Preturile la apartamente vor mai scadea pana se vor intalni cu o cerere reala din partea cumparatorilor, spune Liviu Ureche. Pretul real care ar putea debloca piata ar putea fi in jur de 400 de euro/mp, opineaza analistii imobiliari.

Asta inseamna ca un apartament cu patru camere nu ar trebui sa coste mai mult de 40.000 de euro, in timp ce unul cu doua camere nu ar putea trece de 24.000 de euro.

Presedintele ARAI sustine ca preturile s-au umflat artificial la inceputul anului, cand s-au majorat cu 60%. "Atunci s-a creat o presiune psihologica data de acumularea a mai multi factori, respectiv scaderea euro, introducerea leului greu, impozitarea tranzactiilor speculative dintre persoanele fizice cu 10%. Dar totul a fost un balon de sapun, atat timp cat cresterea nu a avut nici o justificare economica", explica Ureche.

PREVIZIUNI

Preturile au inceput sa scada de la inceputul lunii mai si de atunci pana acum au pierdut 30%, spune presedintele ARAI. Spre exemplu, un apartament cu doua camere in Titan, care in ianuarie-martie se cumpara cu 39.000-40.000 de euro, acum nu poate fi vandut cu mai mult de 33.000-34.000 de euro. "Ne asteptam ca in a doua parte a anului preturile sa scada mai mult decat pana acum", ne-au declarat mai multi agenti imobiliari. Daca tendinta se va mentine, un apartament cu doua camere in Titan ar putea costa 30.000-31.000 de euro la finele anului.

S-AU REDUS CREDITELE

Preturile ridicate au condus si la scaderea cererilor pentru creditele imobiliare sau ipotecare. Oamenii nu au salarii atat de mari, incat sa poata lua un credit de 30.000 de euro, si din aceasta cauza numarul imprumuturilor s-a redus drastic, arata datele Bancii Nationale a Romaniei. Concret, pentru a obtine un credit de 15.000 de euro, in lei, este nevoie de un venit net lunar de 12.000.000 lei (credit imobiliar) si de 16.600.000 lei (imobiliar). Cine opteaza pentru un credit de 15.000 de euro are nevoie de un venit net lunar de 17.700.000 lei.

CONCURENTA PUTERNICA

Pretul de achizitie a apartamentelor in blocurile vechi cade si ca urmare a aparitiei de noi complexuri rezidentiale. Agentii imobiliari explica ca este anormal sa platesti 700 de euro/mp intr-un apartament construit inainte de 1990, cand constructorii cer pentru un metru patrat la cheie intre 400 si 800 de euro, in functie de nivelul de finisare si de dotari. In prezent, exista numeroase firme care construiesc case in ansambluri rezidentiale la preturi care pornesc de la 70.000 de euro, pret in care este inclus si terenul.

DA

La 400 de euro/ metru patrat, atunci apartamentele vor redeveni foarte cautate. La aceste preturi, o mare categaorie a populatiei care acum locuieste cu chirie va putea lua creditele imobiliare/ ipotecare.

NU

Un metru patrat intr-un bloc vechi costa 700-800 de euro, dar instalatiile sanitare si electrice sunt la pamant. Nu au nici termopane, centrale termice sau gresie si faianta de ultima generatie. In schimb, constructorii inalta case cu 400-500 de euro/metru patrat, dar aveti nevoie de un teren.
×
Subiecte în articol: preţurile