CU HOTE MAI PUŢIN ZGOMOTOASE Hota în bucătărie nu mai reprezintă azi un lux, ci face parte firesc din ansamblul încăperii destinate preparării mâncării.
Dar diferenţele dintre o hotă ieftină şi una produsă de o firmă cu tradiţie se simt mai ales în funcţionare. Dacă dintr-o dată vă simţiţi nervoşi şi agasaţi fonic de radioul din bucătărie sau de traficul ce se aude prin fereastră, fie ea şi închisă, staţi un moment şi ascultaţi mai bine. Aparatele din bucătărie emit şi ele diferite zgomote, iar hota pare să fie printre cele mai zgomotoase. Or, se ştie că efectul unui sunet neplăcut, chiar şi de intensitate mai mică, dar constantă, are efecte directe asupra bunei noastre dispoziţii. Este similar efectului picăturii chinezeşti.
ZGOMOTE NEPLĂCUTE
Dar ce provoacă aceste zgomote atunci când hota funcţionează? Pentru ca o hotă să elimine vaporii rezultaţi în urma fierberii sau preparării la foc a diverselor preparate culinare ea trebuie pusă în funcţiune. Alimentarea cu electricitate este necesară pentru motorul încorporat. Acesta accelerează absorbţia vaporilor ce se ridică în mod natural până la un anumit nivel, după care se dispersează în spaţiul disponibil. Aspiraţia eficientă a vaporilor şi eliminarea în exteriorul bucătăriei nu ar fi posibilă fără motorul încorporat al hotei, iar acest motor este cauza neplăcerilor fonice. El începe să funcţioneze defectuos atunci când filtrele aflate în zona de captare a aburilor sunt încărcate şi din cauza solicitării încep să vibreze.
Cei la firma germană Novy Dunstabzugshaube au studiat fenomenul şi au ajuns la concluzia că toate elementele unei hote de calitate trebuie să fie perfect proiectate pentru ca hota să fie silenţioasă, de la filtre, la motor şi la materialul din care este confecţionată hota, astfel încât să nu existe vibraţii care să se amplifice şi să producă zgomote enervante.
Citește pe Antena3.ro