x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mansarda spectaculoasa

Mansarda spectaculoasa

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    10 Noi 2005   •   00:00
Mansarda spectaculoasa
AMENAJARI ORIGINALE
Intr-o vila bucuresteana mixaj de stiluri pentru un decor personalizat

"Ai grija la ce-ti doresti ca s-ar putea sa se indeplineasca", spune un proverb, care, pentru proprietarii amenajarii prezentate in continuare, s-a si adeverit. Si-au dorit un spatiu in care sa se intoarca cu drag, la sfarsitul fiecarei zile, sa petreaca momente placute, intr-o ambianta adaptata felului lor de a fi. Si acum il au. Asistati si indrumati de arhitecta Iulia Dawidowicz, au reusit sa imprime casei atmosfera pe care si-au dorit-o ei in special.

Pe niveluri, necesitatile locuintei sunt impartite astfel: parterul - zona diurna, etajul - zona de noapte pentru gazde si musafirii lor, mansarda - spatiul cel mai intim al casei, destinat functionalitatilor de birou, zona de conversatii si de relaxare. Se prevede pe viitor adaugarea unei utilitati si spatiului de la subsol.

ESTI INTAMPINAT CU… FLORI


Intrarea in casa este rezolvata printr-o zona dedicata special florilor, in care lumina patrunde din belsug, prin suprafata vitrata generoasa. Decorul este asigurat aici in primul rand de flori si nu in ultimul rand de vasele acestora, cele din ceramica aratand intr-un fel ce atrage admirativ atentia si privirea, insa, dupa cum aflam de la gazda noastra, sunt fragile si dificil de transportat din pricina greutatii.

La decor participa si storurile albe din material textil care dozeaza lumina, strecurata apoi prin hatisul vegetal. Florile de altfel joaca un rol foarte important in decorare, pe parcursul fiecaruia dintre niveluri.

LIVING RECONFORTANT


Livingul se desfasoara dominant pe lungime. Iubitori de lumina, proprietarii si-au asigurat-o si aici din plin, apeland la o suprafata vitrata ce acopera un intreg perete. Nu au resimtit nevoia unor corpuri de mobilier, functiunea de spatiu de expunere fiind indeplinita de forme fixe, din gips-carton, un perete intins pe lungime avand practicate in linii drepte astfel de forme. A incaput aici colectia de obiecte decorative de arta africana, adunate de-a lungul vremii de gazde, punctata de contrastul cu albul peretilor. Avand de etalat multe obiecte stranse de prin diverse locuri, suprafetelor de expunere le este atribuit destul de mult spatiu. De o amenajare aparte beneficiaza si peretele opus geamului, care delimiteaza de living doua zone, respectiv: zona de luat masa si zona bucatariei.

In afara de rolul de a separa zone, constructia lui a mai avut de la inceput preconizata destinatia de cadru pentru semineu, a carui prezenta din pricina stilizarii puternice este anuntata doar de arcada practicata din gips-carton care-l incadreaza. Conceptia peretelui este asimetrica si este sustinuta in plan material de pozitionarea semineului si de dispunerea suprafetelor de etalare in combinatii si forme neasteptate. Atmosfera creata este una reconfortanta in primul rand din cauza cromaticii in tonuri calde de bej pana spre galben. In acest registru de culori se inscriu: parchetul stratificat din bambus, canapelele, covorul ales si, nu in ultimul rand, draperiile.

SUFRAGERIA


Special amenajata este si functiunea sufrageriei, desfasurata in spatele peretelui cu semineul. Acesta din urma initial a fost prevazut ca va fi unul dublu, cu iesiri spre ambele zone (living si sufragerie), insa pe parcurs acest rol a fost substituit de unul decorativ. Iesirea care ar fi trebuit sa fie foyerul semineului, in sufragerie, este acoperita acum de un vitraliu pus in evidenta de o lumina din interior. Intimizarea zonei este asigurata de caracteristicile de material, culoare si dimensiuni ale principalului element de mobilier, masa, ce da specificul locului.

LA ETAJ…


Etajul, menit sa gazduiasca zona personala si de oaspeti, este compartimentat astfel: dormitorul gazdelor, doua dormitoare pentru oaspeti si doua bai, plus o functiune de dressing exploatata in cadrul holului de la etaj. Fiecare dintre camere este prevazuta cu ferestre largi si mobilata doar cu strictul necesar: paturi pe mijloc si dulapuri incastrate. Decorul incaperilor este sustinut intr-o masura hotaratoare de culori si de plantele care insufletesc ambianta.

MANSARDA


Ca orice casa care are parte de o mansarda, aceasta din urma constituie nivelul cel mai spectaculos si aratos, ca si geometrie. Exploatata atent, aceasta a generat amenajari deosebite, concretizate in patru destinatii: de conversatii si destindere, de lucru, zona barului si toaleta. Volumetria originala a mansardei, generata de acoperis, are ca element central barul, construit din zid, cu zona de servire desfasurata dupa o suprafata curba. In cristalizarea treptata a casei la care au visat au aparut si efecte neprevazute, independente de planul dupa care au lucrat, insa acestea au fost considerate sau nu utile si, ca atare, tratate in continuare. In final, casa a iesit asa cum ei si-au dorit-o, stilul ei neputand fi incadrat intr-o categorie sau alta. El reprezinta mai degraba un mixaj de elemente care au convenit, imprumutate de la mai multe stiluri.

In prezent, amenajarea nu este tocmai gata, mai au de pus la punct problema decorarii cu tablouri a peretilor, asupra careia trebuie sa se puna de acord, pentru ca exista diferente de gust. Mult succes le dorim!


Spatiile vitrate generos, intalnite pe toate fatadele vilei, nu lipsesc nici in zona sufrageriei. Casa respecta astfel una dintre tendintele arhitecturii contemporane, care prevede proportii cat mai mari pentru astfel de spatii


Elemente de impact vizual in zona sufrageriei sunt vitraliul, luminat din interior, si zona de lumina artificiala, pozitionata deasupra mesei


Bucataria este amenajata dupa un model simplu, aerisit si este incalzita de lemnul mobilierului


Baia proprietarilor are parte de toate dotarile corespunzatoare si de o atmosfera intima si eleganta, asigurata de: nuantele de pamant folosite pentru gresie si faianta, de alegerea inspirata a corpurilor functionale si de prezenta lemnului
×
Subiecte în articol: zonă