x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa MDF-ul, bun in toatA casa

MDF-ul, bun in toatA casa

de Adrian Mihai    |    15 Sep 2005   •   00:00
MDF-ul, bun in toatA casa
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Mobilierul din aceste plAci rezistA la apA Si umiditate

Alintat MDF, Medium Density Fiberboard este ruda bogata a PAL-ului. Pe romaneste, MDF ar insemna placi din fibre cu densitate medie. Este un produs cu stabilitate mult mai mare, foarte usor de prelucrat. Asta face ca produsul finit, mobila spre exemplu, sa fie, la randul lui, de o calitate mai buna. Este deci o versiune imbunatatita a PAL-ului si cam de doua ori mai scumpa decat acesta. Din punct de vedere al prelucrabilitatii, MDF-ul se apropie cel mai mult de lemnul masiv, ne spune Valentin Frumosu, director general al Ecopal, firma distribuitoare atat de PAL, cat si de MDF. Fiind placi din fibre foarte fine, cu o densitate mult mai ridicata decat a PAL-ului, sunt maleabile si, spre deosebire de acesta, se pot si curba. Din MDF se face atat mobila, cat si parchet sau usi si ferestre. Este folosit la orice tip de mobila, de la bucatarie pana la living sau baie. Lacuit cu lacuri poliuretanice, el rezista foarte bine in baie si face fata umiditatii si stropirii cu apa. Pentru blaturile de bucatarie, unde folosim obiecte metalice sau calde, avem nevoie de un material laminat, care asigura protectia necesara impotriva obiectelor dure si a caldurii. Nu putem folosi PAL melaminat ca blat de bucatarie, ne spune specialistul nostru.

CRESTERE


Pentru ca este mult mai scump, mare parte a populatiei nu-si permite sa achizitioneze mobilier din MDF, crede Frumosu. Cam 10% din vanzari sunt reprezentate de MDF, restul fiind cele de PAL. Totusi, o mare parte a mobilierului din PAL are la usile dulapurilor rame din MDF.

In Europa de Vest, raportul este invers. Inevitabil vom merge pe caile pe care le-au batut ei, considera managerul.

Si pentru ca placile din MDF se taie pentru a construi mobilierul, marginile trebuie acoperite cu ceva ca sa nu se vada continutul inestetic. Acel ceva este se numeste cant.

Cel mai uzual este cantul melaminic, monostrat, care poate sa fie cu sau fara adeziv. Varful de gama este cantul ABS, care este din ce in ce mai prezent si pe piata romaneasca. Pretul ridicat a facut sa prinda mai greu la noi, dar cerintele clientilor se indreapta tot mai mult spre acesta.

×