x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Millenium Dome din Londra, un proiect controversat

Millenium Dome din Londra, un proiect controversat

de Ing. Lucian Cristian    |    25 Sep 2008   •   00:00

Cea mai mare construcţie din lume, acoperită cu o prelată

The Dome, cum simplu îi spun londonezii, este situat în sudestul capitalei Angliei, în Peninsula Greenwich. Denumit iniţial Millenium Experience, el a fost destinat să adăpostească o imensă expoziţie ce urma să celebreze intrarea în cel de-al treilea mileniu al erei creştine. Expoziţia a foste deschisă pentru public în perioada 1 ianuarie-31 decembrie, anul 2000. Atât proiectul în sine, cât şi expoziţia au constituit subiect de mari controverse politice din cauza numărului scăzut de vizitatori şi a chetuielilor considerate ca fiind exorbitante. Dar construcţia a rămas, ba chiar îşi găseşte utilităţi surprinzătoare.

 

Construcţia

Structura Domului este cea mai mare de acest tip din lume. Din exterior ea pare ca o uriaşă cupolă albă sprijinită pe 12 turnuri galbene, înate de o sută de metri, câte unul pentru fiecare lună a anului sau pentru fiecare oră de pe cadranul ceasului. Şi nu uitaţi, secundele erei moderne sunt calculate după meridianul de la Greenwich. Văzută de sus, cupola este circulară, are un diametru de 365 de metri (câte sunt zilele unui an) şi a devenit un adevărat simbol al Londrei moderne, putând fi uşor sesizată de la mari înălţimi. Arhitectul care a proiectat Domul este Richard Rogers, iar inginerul de structură Buro Happold, cei doi reuşind un adevărat miracol tehnic: greutatea prelatei de acoperire este mai mică decât greutatea volumului de aer din incintă!  Materialul prelatei este un plastic armat cu fibră de sticlă, extrem de rezistent la intemperii. Dispunerea sa perfect simetrică este repartizată în jurul zonei centrale, unde la o înălţime de 50 de metri a fost lăsată o gaură necesară bunei ventilări a interiorului.

 

Competiţia politică

Proiectul iniţial al Domului, la o scară mult mai mică, a fost lansat de guvernul conservator condus de John Major. După venirea la putere a laburiştilor conduşi de Tony Blair (1997), întregul proiect a fost semnificativ mărit, iar cu puţin timp înainte de inaugurare Blair spunea că Domul va fi “un triumf al încrederii asupra cinismului, a excelenţei asupra mediocrităţii, a viziunii asupra orbirii”.

Tot înainte de inaugurare, Domul a fost subiectul unei celebre diatribe pe care Lain Siclair a intitulat-o “Sorry Meniscus – Excursions to the Millenium Dome”, analizând cu acurateţe avatarurile, implicaţiile politice şi eventualele deziluzii legate de construcţie.

 

Planuri ratate

După închiderea expoziţiei, unul din planurile de utilizare a Domului a fost transformarea sa în stadion de fotbal, urmând a fi închiriat pentru 25 de ani de către clubul Charlton Athletic.
Proiectul nu s-a finalizat, cei de la Charlton preferând să-şi construiască un alt stadion, mai clasic şi mai funcţional.

 

Altă viaţă…

În ultimii ani, Millenium Dome, devenit O2, s-a transformat într-un spaţiu multifuncţional, adăpostind o arenă indoor, un mare club de muzică, săli de cinema, spaţii expoziţionale, baruri şi restaurante. S-ar zice că superba construcţie a început o altă viaţă sub impulsul inteligent al noilor proprietari, Anschultz Entertainment Group. El a beneficiat de proiectul firmei de design HOK SVE şi, din nou, de ajutorul structuristului Buro Happold. Revitalizarea spaţiului este evidentă, o dovadă fiind şi concertul de mare succes susţinut aici în 2007 de Bon Jovi şi trupa sa rock.

×
Subiecte în articol: constructii celebre