x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mobilierul compact: funcţionalitate şi design pentru camera copilului

Mobilierul compact: funcţionalitate şi design pentru camera copilului

de Alina Iancu    |    29 Mai 2010   •   00:00
Mobilierul compact: funcţionalitate şi design pentru camera copilului
Sursa foto: Euro mega/

Există zile speciale pentru fiecare dintre noi, dar cei care ştiu cu adevărat să se bucure de ele sunt copiii. Indiferent că vorbim despre ziua de naştere, aniversare sau despre 1 Iunie, copiii aşteaptă cu nerăbdare aceste momente pentru că ştiu că vor fi răsfăţaţi şi vor primi cadouri. Aşa cum v-am obişnuit în fiecare an, şi de data aceasta vom încerca să vă oferim câteva sugestii cu ajutorul cărora să aduceţi zâmbetul pe buzele micuţului dumneavoastră.

Camera copilului este foarte importantă în buna dezvoltare şi educaţie a lui, dat fiind faptul că acolo îşi petrece o mare parte a timpului. De aceea este bine să amenajaţi acest spaţiu astfel încât să îi oferiţi siguranţă maximă, un loc ideal pentru studiu şi odihnă, dar şi posibilitatea de a-şi lăsa libere imaginaţia şi creativitatea. Pentru ca toate aceste condiţii să fie îndeplinite, cuvântul de ordine în ceea ce priveşte mobilierul destinat copiilor este "funcţionalitate".

Patul, biroul, dulapul şi locul de joacă trebuie incluse într-o singură cameră, într-un mod cât mai atrăgător pentru cei mici. Printre cele mai la îndemână soluţii oferite de producătorii de mobilă se numără mobilierul compact.

AVANTAJE ŞI RECOMANDĂRI
Pe partea de amenajare a camerelor celor mici au existat întotdeauna lucruri interesante. În prezent, printre cele mai căutate şi preferate de copii sunt piesele de mobilier compact care le dau voie să viseze şi să se imagineze în diferite ipostaze mai ales datorită multiplelor forme pe care acest tip de mobilier le poate avea. Marian Stinga, operational manager la SC Euro Mega SRL, spune că "mobilierul compact se recomandă pe sine prin faptul că într-o cameră de copil, pe lângă odihna din timpul nopţii, se mai desfăşoară şi multe alte activităţi.

Este locul în care copilul se joacă, unde primeşte vizite şi este locul său personal, mediul în care se simte în siguranţă. Toate aceste activităţi necesită spaţiu de desfăşurare, iar mobilierul compact se încadrează discret în ambientul camerei, lăsând totodată spaţiul necesar activităţilor de peste zi".

Pornind de la faptul că o mare parte din cei mici preferă acest tip de mobilier, am putea spune că reprezintă una dintre opţiunile care sunt la modă în prezent pe această arie. Mobilierul compact eficientizează spaţiul din camera unui copil, îi oferă mai mult loc pentru joacă şi îl ajută să îşi păstreze camera organizată.

Unele dintre firmele producătoare de mobilier pentru copii sunt deschise la sugestii din partea clienţilor şi de aceea paleta de modele este diversificată. Fiecare copil şi părinte îşi poate pune în practică planurile, ideile şi viziunile personale. Astfel, cu ajutorul producătorilor de mobilier pot fi create modele unice, fără să fie neglijate aspectele privitoare la limitările de spaţiu sau de buget. Există şi mobilier compact care poate fi remodulat.

Paturile sunt reglabile, iar corpurile se pot rearanja pentru a obţine periodic o nouă înfăţişare a camerei, în funcţie de preferinţele şi vârsta copilului. În cazul în care mai mult spaţiu de depozitare este necesar, pot fi adăugate module, fără să fie nevoie să achiziţionaţi mobilier complet nou.

PATURILE SUPRAETAJATE CU ACCESORII DE JOACĂ
În procesul de selectare a mobilierului suntem uneori limitaţi de spaţiu, mai ales dacă vorbim despre camerele copiilor, care au nevoie de loc pentru joacă. Pentru încăperile mici, producătorii de mobilă propun mobilierul cu piese puţine, dar compacte şi funcţionale. Există o serie de paturi care servesc atât pentru odihnă, cât şi pentru joacă, dat fiind faptul că pot fi şi porţi de fotbal, corturi sau au incluse spaţii cu scări sau topogane.




La fel de recomandate sunt şi paturile supraetajate fie deasupra unui alt pat, fie deasupra biroului sau a locului de joacă. În acest mod nu numai că reuşiţi să eficientizaţi spaţiul, dar oferiţi puiului dumneavoastră un loc potrivit vârstei, unic, diferit de dormitorul clasic al adulţilor, care să îl atragă şi să îi ofere posibilitatea de a-şi manifesta activităţile creative şi jocurile tematice.

Florin Negru, arhitect designer la Alla Furniture, spune că paturile supraetajate "sunt preferate de majoritatea copiilor din motive lesne de înţeles, dau un aer de aventură, de ceva deosebit şi lasă liberă imaginaţia. Într-un astfel de pat copilul se poate imagina într-o corabie, o navă cosmică, o cetate sau un cort".

Singura problemă care intervine aici este reticenţa părinţilor îngrijoraţi de siguranţa celor mici. La o primă vedere, un pat supraetajat implică anumite riscuri, însă specialiştii în domeniu explică faptul că factorul principal de care se ţine cont în producţia acestor paturi este siguranţa. Marginile lor sunt prevăzute cu elemente solide care nu dau voie copilului să cadă în timpul somnului, iar treptele de acces sunt construite astfel încât să permită o urcare lejeră, fără efort.

CUM ALEGEM MOBILIERUL PENTRU COPII
Factorii principali care stau la baza alegerii mobilierului pentru camerele copiilor sunt calitate şi funcţionalitate, urmate de culoare, mărime şi preţ. Ca materiale de producţie sunt recomandate cele naturale, fără substanţe toxice care să fie uşoare, rezistente, care se curăţă uşor şi nu foarte scumpe dat fiind faptul că o dată cu înainterea în vârstă mobilierul trebuie înlocuit. Sunt indicate colţurile şi marginile rotunjite pentru a evita posibilele accidente.

Culorile reprezintă un element care nu trebuie sa lipsească din camera unui copil. Chiar dacă optaţi pentru pereţi sau mobilier alb, nu uitaţi să adăugaţi şi câteva accesorii colorate. Sunt recomandate nuanţele calde, dar nu există o culoare care să aibă vreun efect concret asupra stării micuţilor. Sunt preferate culorile clasice, dar şi nuanţele de bej, violet, verde, galben sau diverse combinaţii.

Mobilierul compact poate fi accesorizat cu corpuri de iluminat, în diferite culori care să completeze imaginea pe care vreţi să o creaţi. În acelaşi scop se poate opta pentru perdele şi covoare cu diverse modele, fără a încărca prea mult camera.

SFATURI DE LA SPECIALIŞTI
Un prim îndemn care vizează procesul de selectare a mobilierului pentru camera copilului este să se ţină cont în primul rând de părerea copilului, bineînţeles, în limita posibilităţilor financiare, cât şi a vârstei. Diana Staicu, manager Flexa, spune că este important ca un părinte "să încerce să diferenţieze camera copilului de restul încăperilor din locuinţă. Astfel sunt şanse mai mari ca acesta să îşi dorească să doarmă singur şi să înveţe cu plăcere în spaţiul amenajat special pentru el".

Odată ce aţi găsit mobilierul care să corespundă cerinţelor voastre, este indicat să verificaţi dacă totul este solid şi funcţional şi care este perioada de garanţie. În ceea ce priveşte montajul mobilierului compact trebuie să vă asiguraţi că se acordă o atenţie deosebită structurii şi îmbinărilor care dau rezistenţă şi zonelor suspendate, treptelor şi altor componente care ar putea prezenta riscuri de accidentare.

Preţurile variază în funcţie de tipul mobilierului, de funcţionalitate, materiale, numărul de componente şi poate fi cuprins, de la o firmă la alta, între sume de la 1.200 de lei până la 12.000 de lei.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine