x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mobilierul de grădină din lemn trebuie protejat

Mobilierul de grădină din lemn trebuie protejat

de Adela Parvu    |    25 Apr 2009   •   00:00
Mobilierul de grădină din lemn trebuie protejat
Sursa foto: /Neudorff

Cele mai îndrăgite piese de mobilă pentru grădină sunt cele din lemn masiv, dar acestea, comparativ cu cele din plastic sau metal, trebuie mai des protejate. Însă produsele de protecţie trebuie alese în funcţie de esenţa lemnoasă.

Lemnul este prin excelenţă un material viu, adică lucrează în timp, fiind sensibil mai ales la condiţiile de umiditate, la acţiunea razelor solare, la ciclul îngheţ-dezgheţ etc. Fiind un material natural, frumos şi uşor de prelucrat în cele mai variate forme, este una dintre materiile prime folosite cu preponderenţă pentru lucrările în grădină, de la pergola, chioşcuri până la mobilier.

Pentru ca mobila din lemn pentru exterior să reziste mai bine în faţa agresiunilor intemperiilor, ea trebuie să fie protejată, iar acest lucru se face în primă fază direct din fabrică, cu ajutorul unor straturi de lac sau vopsea.

Producătorii de lacuri şi vopsele care dezvoltă game de produse, în funcţie de suprafaţa ce se doreşte a fi protejată, au constatat că, în privinţa lemnului, diferitele esenţe necesită staturi şi substanţe special dedicate lor.


ESENŢELE REZISTENTE
Indicat este ca atunci când vă alegeţi mobilă din lemn pentru grădină să acordaţi atenţie la esenţa lemnoasă din care este manufacturată. Cele exotice rezistă de multe ori mai bine în faţa intemperiilor, iar cea mai de succes este esenţa lemnoasă de tek. E adevărat că mobila din lemn de tek este mai scumpă, dar garanţia folosirii pe un timp foarte îndelungat şi păstrarea frumuseţii fibrei sunt atuurile ei.

În plus, necesită o întreţinere minimă, graţie proprietăţilor şi caracteristicilor speciale ale esenţei sale. Rezistă foarte bine la umezeală, de aceea este potrivită şi pentru zonele de relaxare de lângă piscine, nefiind afectat de combinaţia umezeală şi raze solare puternice. 


Cu toate acestea, stratul protector ar trebui să existe, mai ales când la acţiunea intemperiilor se adaugă poluarea şi alte substanţe agresive (clorul din apa piscinei sau soluţiile de curăţare), şi asta indiferent de esenţa lemnoasă din care este fabricat mobilierul. Acum există pe piaţă produse de protecţie special fabricate pentru a face faţă tuturor tipurilor de agresiuni.

Ba, mai mult, sunt concepute a fi ecologice, adică nedăunătoare mediului, netoxice şi fără a afecta în nici un fel sănătatea oamenilor (iritaţii, emanaţii de substanţe etc.).

ULEIURILE DEDICATE MOBILEI DIN LEMN
Pentru piesele din lemn masiv de la exterior, o soluţie foarte bună de protecţie o constituie uleiurile. Se ştie că multe elemente din lemn sunt protejate tradiţional la noi cu ulei de in. Acum există game de uleiuri create special pentru diferite tipuri de esenţe lemnoase.

Aceste uleiuri intră în porii fibrei lemnoase şi acţionează ca un strat protector.
Compania germană Neudorff a lansat chiar un ulei ecologic dedicat mobliei din tek, asigurând rezistenţa ei în timp şi culoarea deosebită.

×
Subiecte în articol: lemn dialog constructiv