x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Mobilierul pentru bai

Mobilierul pentru bai

de Georgiana Teodorescu    |    16 Feb 2006   •   00:00
Mobilierul pentru bai
IDEI PENTRU CASA TA
Aflati ce trebuie luat in calcul pentru a alege cel mai potrivit mobilier pentru baia dumneavoastra si cum e bine sa il asezati

Disponibile intr-o gama variata de culori si materiale, corpurile de mobilier destinate baii sunt facute sa reziste in timp la variatii de temperatura, umezeala si vapori de apa. Cele din lemn masiv sunt protejate cu un strat mai gros de lac decat cele pentru alte incaperi din locuinta, iar cele din PAL sunt protejate cu melamina, care este impermeabila. Cu toate acestea, ele se deterioreaza mai repede ca mobila destinata altor incaperi. Asa ca este foarte posibil ca la cativa ani de la achizitionare sa trebuiasca schimbata. Insa spatii de depozitare in baie nu inseamna neaparat dulapuri. De fapt, este de preferat sa se opteze pentru spatii deschise, aerisite, usor de curatat si din materiale impermeabile.

CRITERIU


Numarul persoanelor care folosesc baia trebuie luat in calcul atunci cand alegeti mobila. Astfel ca acelasi spatiu va arata intr-un fel daca e folosit de un celibatar si altfel daca e folosit de o familie cu copil. Cateva polite suspendate pe perete pot fi de ajuns pentru lucrurile personale ale unui singur om, in vreme ce o familie cu copii mici are nevoie obligatoriu, pe langa rafturi si polite, de dulapioare pentru substante dezinfectante sau medicamente, asezate la inaltime si care sa poata fi inchise.

Daca langa baie este prevazut un spatiu gen debara care poate fi organizat drept loc pentru depozitat, se poate renunta total la mobila din baie. Daca aveti totusi nevoie neaparata de dulapioare, cautati unele cu usi din materiale perforate, pentru o buna aerisire.

PLANIFICAREA


Asa cum am aratat in numarul anterior, baia poate fi planificata in cel mai mic detaliu cu ajutorul firmelor de proiectare asistata de calculator. Asadar, si pentru pozitionarea mobilierul de baie pot fi facute simulari, astfel incat sa se gaseasca cea mai convenabila solutie. In orice caz, spatiul trebuie utilizat la maximum atat pe orizontala, cat si pe verticala. Lucrurile folosite zilnic trebuie asezate la indemana, pe suprafete sigure si stabile. In dulapioare se pot ascunde lucrurile personale, iar pe rafturi sau polite se pot aseza cosmetice sau ornamente si plante. Lucrurile pentru baie trebuie asezate in apropierea cazii sau a dusului. Daca le asezati pe rafturi, aveti grija ca acestea sa nu fie in locuri de care sa va loviti. Un dulapior cu oglinda si lumina incastrata in el asezat deasupra chiuvetei poate fi intr-adevar extrem de practic si valorifica in favoarea depozitarii un spatiu care s-ar fi pierdut doar cu amplasarea oglinzii.

La fel s-ar putea crede si despre cel de sub chiuveta, dar atentie! Acela mascheaza racordurile si nu este la fel de spatios. Puteti de asemenea sa comandati piese speciale de mobilier care sa va si mascheze tevile sau colturile inestetice. Dar oricum ati face, aveti grija sa nu sufocati baia sau sa nu ingreunati accesul la obiectele sanitare.

Se stie ca baia trebuie sa fie in acord cu stilul general al casei. De aceea, producatorii de mobilier de baie s-au aliniat si ei la tendintele actuale ale designului de interior. Astfel, liniile riguroase impuse de stilul minimalist care a facut valuri in ultimii ani se gasesc acum si in piesele destinate bailor.

SFATUL DESIGNERULUI


Despre organizarea bailor mici am tot vorbit, iar baile mari nu ridica probleme deosebite de organizare a spatiului. Dar indiferent de dimensiunea baii dumneavoastra, spatiile de depozitare in interiorul ei sunt indispensabile pentru asigurarea functionalitatii si confortului.

×