SFATUL DESIGNERULUI
|
Secolele care au trecut au fost marcate in amenajarile de interior de aplicarea rigida a cate unui stil particular impins la extreme. Ori clasic, ori modern. Dar iata ca, la ultimele editii ale celebrelor targuri internationale de specialitate, marii designeri ne propun reinventarea spatiilor prin cautarea unui echilibru intre nou si vechi.
|
Combinatiile dintre clasic si modern sunt noul trend in designul de interior.
Amenajari moderne in cladiri clasice sau amenajari clasice in cladiri moderne - pot fi abordari adaptate stilului de viata si ideii de bun-gust a fiecaruia
Daca arunci privirea in cataloagele din ultimii ani ale firmelor de mobila de pe piata, clasicul si modernul sunt prezentate in rubrici diferite, bine diferentiate. Dupa ce secolul XX a fost marcat de stilul minimalist, dezvoltat ca reactie impotriva elementelor subiective ale expresionismului abstract, caracterizat prin simplitatea formelor, absenta ornamentelor decorative si focalizarea pe problemele functionale, perioada actuala sta sub semnul impletirii dintre clasic si modern. Acesta este rezultatul dorintei marilor designeri de a renunta la constrangerile impuse de un anumit stil autentic.
PRELUAREA DETALIILOR
|
Piese de
mobilier clasice stau alaturi de decoratii si
finisaje
moderne intr-un interior inedit propus de Class
|
Interioarele minimaliste, in care obiectele sunt reduse la forma lor elementara, geometrica si prezentate intr-o maniera impersonala, capata farmec prin introducerea unor elemente cu forme clasice, rotunjite, intrepatrunse, cum ar fi oglinzi sau candelabre decorate cu motive ca meandre, panglici, ghirlande cu flori sau rozete. Elementele clasicului se transpun in obiecte moderne prin reinterpretare si preluarea materialelor de ultima generatie. Marcheteria, intarsia, aplicatiile ornamentale din bronz, tapiseria din goblen, broderia cu matase sau stofa colorata cu model floral sunt elemente clasice a caror valoare este reinviata si potentata de punerea in contrast cu tendinta de arta abstracta pe care a capatat-o designul interior de pana acum. Cornise decorate cu profilaturi imprumutate din modelele antice, detalii aurite, piese de mobilier ornate cu lemn de esente exotice, pretioase, ca trandafirul, tuia, palisandrul sau abanosul, se alatura granitului, inoxului sau sticlei.
CUM SE COMBINA
|
Candelabru
cu forma
clasica in
interior modern, dar adaptat
ca material
si cromatica stilului general. Ambient propus de Smart
Solutions |
Nu exista nici o regula conform careia exteriorul unei cladiri trebuie sa reflecte interiorul acesteia. Combinarea stilului modern cu cel clasic poate compensa lipsa detaliilor arhitecturale in locuintele contemporane urbane si poate tempera abundenta de decoratii in casele clasice, vechi. Dar, atentie! Tratarea interiorului intr-o astfel de maniera este o problema foarte delicata. Granita dintre elegant si kitch este foarte mica. Daca aveti o casa veche, in stil clasic, si va hotarati pentru o mobilare moderna, piesele alese trebuie sa faca totusi nota concordanta cu arhitectura casei. Chiar daca liniile mobilierului sunt simple, riguroase, trebuie sa pastreze masivitatea si cromatica clasicului. Iar intr-o casa noua, finisata si decorata modern, hich-tech, minimalist, niste obiecte clasice presarate ici si colo se vor potrivi ca nuca in perete. Ori creati un intreg colt de factura clasica, ori alegeti un obiect clasic reinterpretat, din materiale asemanatoare cu cele ce formeaza ambientul. Obiecte autentice, clasice, pot fi amplasate intr-un astfel de interior doar daca se vrea reconstituita o anumita atmosfera.
INTERPRETARE PROPRIE
|
Decor
semnat
Minuzzo |
Unii designeri au cautat piese de mobilier vechi, originale, le-au reconditionat si le-au modificat dupa propria viziune. Astfel, canapele si scaune Ludovic au capatat tapiserii imprimate cu scene din viata cotidiana actuala sau modele de piei de animale. Astfel ca personalitatile nonconformiste, indraznete, isi pot crea acum interioare pe masura.