x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Myosotis în grădină şi în ghiveci

Myosotis în grădină şi în ghiveci

de Cornelia Constantin    |    05 Feb 2009   •   00:00

Simbol al prospeţimii de primăvară, Myosotisul este o plantă atractivă şi flexibilă cu diverse utilizări în funcţie de spaţiul disponibil. În grădină, în jardinieră şi în ghiveci această plantă va arăta la fel de bine.



Răspândită în aproape toate zonele de climă temperată din Europa şi America, Myosotisul atrage mai ales în lunile de primăvară. "Nu mă uita" în limbaj popular este o plantă cunoscută, îndrăgită, dar răspândită mai ales în grădinile rurale informale. Se foloseşte cu succes pentru borduri colorate, în straturi mixte, în rocării, în jardiniere şi chiar în ghivece suspendate.

LA UMBRĂ ŞI UMIDITATE

Planta e scundă, de obicei până în 35 cm, cu tulpină graţioasă şi uşor laxă, iar florile au cinci petale colorate în nuanţe de albastru, alb şi roz pal. Datorită flexibilităţii tulpinilor se descurcă bine şi ca plantă acoperitoare sau care poate da culoare unor zone din grădină mai puţin agreate de alte flori (umbră deasă, umezeală ridicată). Sistemul radicular este fragil şi parţial de suprafaţă. Acesta este probabil şi motivul pentru care planta preferă amplasamentele umbrite – aşa se poate păstra umiditatea mai mult timp, iar rădăcinile nu intră în regim de stres hidric. Varietăţile de Myosotis pot fi anuale sau perene, aşa că e bine să ştiţi ce aveţi în grădină ca să ştiţi cum veţi proceda.

NEPRETENŢIOASĂ

Se înmulţeşte relativ uşor prin seminţe. Ele se culeg numai după ce capsulele s-au maturizat şi trebuie să aveţi grijă pentru că au dimensiuni foarte mici. Umeziţi un şerveţel pe care îl aşezaţi sub capsula nedesfăcută. Seminţele or să cadă pe şerveţel fără să le mai ia cu uşurinţă vântul. Se procedează ca şi în cazul altor răsaduri pregătite pentru a fi plantate primăvara devreme. Varietăţile perene de Myosotis trec cu bine iarna şi se autoînsămânţează continuu. După câţiva ani de vegetaţie vor trebui rărite tufele formate. Se recomandă ca plantarea să nu se facă adânc.

×
Subiecte în articol: mereu verde