x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Nostalgia copiliriei

Nostalgia copiliriei

04 Mar 2005   •   00:00

VERDE
O casa si o gradina vechi, in preajma Bucurestiului.
Reamenajata de arhitectul peisagist Virgil Isacescu, gradina pastreaza inca, in ciuda adaugirilor, multe dintre elementele sale originare si, mai presus de toate, farmecul unei povesti vechi, cu aroma de mere verzi, presarata cu trifoi si umbrita de o bolta de vita, amintind de gradina bunicilor si basmele copilariei. Terenul, plantat cu gazon, este pe deplin valorificat, fiecare coltisor fiind "speculat" pentru a crea cateva "celule" care sa confere diversitate ansamblului. Au fost create astfel o cascada, elementul dinamic al acestui peisaj, de altfel foarte naturala, si un foisor cu barbeque si bar din piatra, ce se atmosfera magica a ansamblului. Cascada invadata de tufe, de parca s-ar afla acolo de cine stie cat timp, isi daruieste auzului clipocitul clar al apei si vrajeste privirea cu sclipirile sale jucause. Treptele simple, din piatra, si bancut ele de fier forjat si lemn vopsit dau un aer usor rustic amenajarii, in vreme ce foisorul o integreaza perfect ansamblului din punct de vedere estetic. Din vechea amenajare s-au pastrat pomii fructiferi si mica "pajiste" de sub ei, precum si vita-de-vie ce formeaza o mica bolta langa unul dintre zidurile casei.

Fiecare dintre aceste zone isi are farmecul sau propriu si fiecare contribuie in felul sau la completeaza cu confortul modernitatii. Vita de vie si pomii sunt elementele de atemporalitate ale gradinii, cele ce starnesc visarea, descatusand imaginatia.

Cu adevarat o gradina de poveste, in care te simti din nou copil! Gabriela Popescu

PONTURI
Treptele pot fi o trasatura decorativa importanta in gradina dumneavoastra. O impresie foarte placuta poate fi creata cu trepte construite pe latimea intregii gradini si prin introducerea de spatii cu plante si grupuri de ghivece.

SUGESTII
Putem aduce un plus de confort si eleganta unei gradini si cu ajutorul mobilierului specific.
Masa rotunda din patru busteni cu sase scaune, Ideea Proiect, pret orientativ 8.750.000 de lei
Felinar, model "Country", Romstal Garden, pret orientativ 841. 578 de lei + tva
Podet din lemn, ideal pentru o gradina care are un mic paraias, Ideea Proiect, pret orientativ 8.000 000 de lei

VACANTA FLORILOR
Cand plecam de acasa, trebuie sa va luati cateva masuri pentru a proteja florile. In cazul in care lipsiti doar in week-end, e suficient sa udati florile inainte de a pleca. Daca absentati doua-trei saptamani, puteti utiliza un sistem de autoirigare. Plantele se asaza grupate intr-un loc (cel mai comod ar fi cada), iar la un nivel superior (cel putin 10 cm) se instaleaza un vas mare cu apa. Se pot folosi benzi de fitil impletite, un capat al lor va fi introdus astfel incat sa atinga fundul vasului, iar celalalt in pamantul din ghiveci.

DIEFFENBACHIA
Genul cuprinde circa 30 de specii, originare din padurile tropicale ale Americii si vestul Indiei. Planta contine in seva ei o substanta periculoasa pentru cei ce sufera de alergii, de aceea, cand este manipulata, e recomandat sa purtati manusi. Se dezvolta bine vara, la temperaturi de pana la 30°C. In conditiile de la noi, nu rezista in mediul liber, ci doar la interior. Planta se expune la lumina intensa, ce favorizeaza aparitia unui frumos colorit pestrit, in spatii aerisite, fara curenti reci. Iarna va fi udata o data pe saptamana. Vara, trebuie bine hranita.
×