x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Oaza personala

Oaza personala

de Alexandra Teodor    |    18 Mai 2006   •   00:00
Oaza personala
MEREU VERDE
In inima orasului, o gradina cum multi dintre noi ne-am dori: verde, proaspata si eleganta

Exemple de gradini realizate mai nou pe la noi sunt multiple si, la fel ca in arhitectura, unele par mai nereusite, pe cand altele sunt admirabile si inspiratoare.

GARDUL INALT DIN ZIDARIE

In legatura cu gardul, am observat un fenomen interesant. Fiind ridicate din zidarie pana la o inaltime de 2 m sau chiar mai mult, acestor imprejmuiri/ziduri li se reproseaza un aer militaresc, sobru, de fortareata. Mai mult, fiind destul de costisitoare, sunt interpretate si ca un gest de afisare a averii, cel putin in zone rezidentiale ca Pipera (Bucuresti) sau similarele din tara, locuri nu prea laudate pentru bun-gust. Poate ca asa este, dar gardul inalt din caramida era/este un element tipic la gradinile spaniole de influenta araba, carora le conferea multa intimitate.

Afara se vedeau doar strada, usor prafuita, si un zid alb, nimic neobisnuit. In clipa in care am trecut poarta insa, parca am pasit in alta lume. Dintr-o data o incredibila feerie de verde a inundat tot spatiul inconjurator. Gazon curat, stralucind in soare, pini verde inchis, mesteceni adiati de o briza usoara. Totul parea incredibil, contrastul afara/inauntru fiind foarte puternic, si asta tocmai datorita conturului ferm al spatiului interior.

FARMECUL GRADINII

Abundenta de plante, alternarea verdelui folosind specii nuantate diferit, pete de culoare (lalele, petunii, liliac), gazonul neted, bine ingrijit, toate acestea dau contur gradinii. Gazonul curat are un puternic efect reconfortant. Intinderea lui orizontala odihneste, relaxeaza. Formula peluza centrala/vegetatie perimetrala (aplicata si aici) este una dintre solutiile ideale pentru o gradina particulara, oferind atat deschidere pentru plimbatul descult prin iarba, cat si placerea bogatiei de verdeata.

Metrii patrati care va raman intre casa si gard nu trebuie umpluti cu tot ce gasiti la showroom-urile de plante. Lasati gradina sa respire, accentuati doar anumite zone cu volume de frunzis. Retete nu exista, degeaba puneti 70% suprafata de gazon, 30% plante, asta ati observat deja si singuri, si se modifica la fiecare caz in parte. Importante sunt alegerea speciilor, amplasarea armonioasa, accentele.

×