CE SPUNE LEGEA
Cei care isi inchiriaza apartamentele/casele au de multe ori senzatia ca au numai drepturi: de a cere ca plata chiriei sa fie facuta la timp de chirias, sa uite de grija intretinerii si de plata tuturor utilitatilor (care intr-adevar nu mai cad in sarcina lor), sa pretinda chiriasului garantii financiare de multe ori exagerat de mari in raport cu
valoarea proprietatii inchiriate si, nu in ultimul rand, efectuarea reparatiilor imobilului.
Cu toate ca legea (Codul Civil Roman - Art. 1410 si urmatoarele) stabileste in sarcina chiriasului (sau locatarului, asa cum este denumit legal) mai multe obligatii, tot aceasta prevede si o serie de drepturi in favoarea sa nascute din obligatiile legale, pe care, la randul sau, le are locatorul. Este firesc sa fie asa, din moment ce contractul de locatiune este unul bilateral (adica da nastere la obligatii reciproce intre parti).
OBLIGATIILE LOCATORULUI
Astfel, printre obligatiile locatarului se numara aceea de a folosi imobilul inchiriat potrivit destinatiei sale (de exemplu, nu-l poate transforma ulterior inchirierii in spatiu comercial), ca un bun proprietar (adica, la fel cum l-ar fi folosit daca el ar fi fost proprietarul acestuia si cu atentia pe care ar acorda-o un adevarat proprietar imobilului personal), sa nu transforme spatiul fara acordul proprietarului (a nu se intelege ca nu este permisa instalarea internetului, a telefonului etc.). Una dintre principalele obligatii ale chiriasului este aceea de a efectua toate acele mici reparatii necesare folosirii obisnuite si normale a imobilului inchiriat, reparatiile de intretinere, de mentinere a imobilului intr-o stare normala de functionare, denumite de doctrina drept reparatii locative (curatarea caloriferelor, inlocuirea unui geam spart, a unei incuietori etc). Cu toate acestea, daca reparatiile sunt generate de vechimea imobilului sau de un caz de forta majora (sau caz fortuit), locatorul va trebui sa le efectueze fara a solicita locatarului plati suplimentare. Cu toate acestea, locatarul trebuie sa efectueze si aceste reparatii daca prin pasivitatea sa s-ar cauza prejudicii considerabile imobilului sau daca sunt cauzate de el sau familia sa din culpa.Citește pe Antena3.ro
VIZITE INOPINATE
|
Locatorul nu va face vizite inopinate in imobilul inchiriat, nu va folosi parti ale imobilului inchiriat pentru depozitare si il va asigura pe cat posibil pe locatar de folosinta linistita a imobilului inchiriat, in sensul ca nu va permite ca terte persoane sa il deranjeze pe acesta (evident, vorbim despre persoane care au o legatura cu locatorul, care ar putea pretinde ceva de la acesta).
|
VICIILE ASCUNSE
|
De asemenea, locatorul este dator sa garanteze locatarului ca imobilul nu are vicii ascunse ce pot impiedica folosirea normala. Acestea se pot manifesta, de exemplu, prin infiltratii de apa in pereti sau prezenta apei in subsolul imobilului etc. Locatorul va asigura folosinta normala a spatiului prin efectuarea reparatiilor necesare locuintei, asa-zisele reparatii capitale. Totodata, va remedia degradarile locuintei cauzate de normala folosinta a acesteia (cauzate de uzura) sau de viciile constructiei (sau, asa cum am mentionat mai sus, de un caz de forta majora/caz fortuit).
|