x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Octombrie in gradina

Octombrie in gradina

de Cornelia Constantin    |    19 Oct 2006   •   00:00
Octombrie in gradina
MEREU VERDE
Profitati de zilele insorite

Chiar daca temperatura a scazut simtitor in unele zone, cel putin pe la pranz este inca placut in gradina. Frunzele ruginii dau o nota romantica, iar daca aveti un chiosc de gradina puteti lua o gustare la aer sau puteti sa petreceti cateva ore in compania familiei si a prietenilor. Puteti sa concepeti si sa admirati aranjamente cu iedera, crizanteme, tagetes, zinia, erica si ierburi parfumate. Pyracantha incepe acum sa devina un punct de atractie si, daca nu aveti un astfel de arbust in gradina, e bine sa va cumparati.

CHIOSCUL

Chioscul este pentru multi dintre noi locul unde ne regasim linistea si ne reincarcam bateriile la finalul unei zile de munca. Asadar, indiferent de tipul de constructie, imprejmuiti-l cu acele plante care va plac mai mult. Hortensiile pot fi alegeri foarte bune pentru perioada de vara-toamna, iar Rododendroniile, in functie de varietate, pentru perioada de trecere de la iarna la primavara.

Daca vi se pare ca este prea putin, concepeti cateva aranjamente pentru ghivece mari, pline de farmec. Puteti sa folositi pentru acestea Leandri de talie mai mica, suculente de tot felul, iedera cu frunze verzi sau variegate. Indata ce scade temperatura, puteti sa va achizitionati si Erica. Este o planta scunda, care iubeste racoarea. Daca temperatura ramane scazuta, florile pot dura si cateva luni.

ALTE ARANJAMENTE

Daca aveti in gradina un iaz sau daca gradina dumneavoastra are iesire la un lac, puteti sa amplasati pe maluri ghivece mari ceramice, frumos decorate (masca), in care sa asezati crizanteme si trandafiri pitici in compania cunoscutei Kalanchoe. Ele vor rezista pana la primele geruri, dupa care va trebui sa indepartati Kalanchoea si sa curatati uscaturile de pe celelalte plante.

Crizantemele sunt tratate ca plante anuale, deci nu este nevoie sa va faceti probleme in privinta lor. Trandafirii pitici sunt insa plante perene si este necesara protectia lor indata ce temperatura scade sub 0 grade Celsius. Daca nu vreti sa riscati, puteti sa-i pastrati intr-o sera rece sau intr-un hol bine luminat, dar fara incalzire.

TAGETES SI CONIFERE

Tagetes este o planta numita popular craita si este folosita cu succes atat in parcuri, dar si in gradinile particulare. Ea poate reprezenta o bordura interesanta datorita taliei sale nu prea mari si a florilor intens colorate.

Dar in compania coniferelor pitice este cu adevarat pusa in valoare. Si daca adaugati la aceasta amenajare ad-hoc si cateva pietre de rau, efectul decorativ va fi mai pregnant. Craitele sunt putin pretentioase si in urmatorul sezon ele pot fi inlocuite. Daca in gradina nu aveti decat arbori si gazon, aranjamentul va reprezenta o "insula" atractiva.

ATENTIE LA DALII!

Daliile infloresc de minune in lunile septembrie si octombrie, dar sa nu uitati ca indata ce apar brumele si temperaturile sub 0 grade Celsius, rizomii care se afla in pamant trebuie scosi. Altfel vor degera, si in sezonul urmator va trebui sa faceti rost de altii. Verificati-le starea de sanatate, aplicati-le fungicide, daca vedeti zone mucegaite, si pastrati-i in spatii racoroase, dar uscate.

PYRACANTHA

Este un arbust care poate fi crescut si in ghivece mari, pe care sa le pastrati pe terasa (protejate peste iarna), dar cel mai bine ii este in gradina. Va veti bucura de un contrast interesant - verde si portocaliu - chiar in perioada in care cele mai multe plante nu va mai ofera cine stie ce atractii. Crengile cresc salbatic si sunt presarate cu ghimpi, asa ca aveti grija sa nu va raniti. Fructele apar din belsug, daca arbustul este plasat in soare, si mai putin, daca el este asezat in zone umbrite. Rezista bine la uscaciune, nu este pretentios in privinta solului si are crestere rapida. Uneori crengile sale pot fi dirijate pe spaliere, pot decora pereti ai casei sau garduri mai putin aspectuoase. Sau poate deveni chiar un gard viu mai neobisnuit. Rezista la boli, are flori usor parfumate, iar pasarile se vor simti la ele acasa in tufele de Pyracantha.


Craitele sunt flori foarte raspandite la noi si merg foarte bine atat la borduri, ca elemente principale in insule de culoare, cat si in compania multor altor plante. Alaturat, ele sunt insotite de conifere pitice, intr-un aranjament cu pietre de rau

Pyracantha este o adevarata frumusete. Se poate achizitiona usor si din magazinele noastre de specialitate, dar, din cauza ca arbustul este relativ mare, si preturile sunt pe masura. Oricum, merita toti banii pentru atractia pe care o reprezinta in sezonul rece

SFAT
Amplasati chioscul intr-o zona ferita a gradinii in asa fel incat sa fie in armonie cu gradina si spatiul disponibil. El este intr-un fel o prelungire a gradinii si, cu cat il veti integra mai bine cu atat mai mult isi va atinge scopul. Daca va pricepeti la mesterit mici constructii, il puteti realiza chiar dumneavoastra. Daca nu, sunt destule firme care va pot ajuta: fie vin la dumneavoastra si-l construiesc, fie il cumparati ca atare si doar il asamblati acasa

FARMECUL LACULUI

Un lac, indiferent de dimensiunea lui, are un farmec aparte si, daca ii veti decora malurile cu diverse aranjamente, in mod sigur toti oaspetii dumneavoastra il vor admira. Puteti sa folositi ghivece mari, jardiniere, pietre de rau si chiar cosuri de nuiele pe post de masca. Evident, puteti sa utilizati multe alte plante, nu numai cele din imaginile alaturate, care se vor doar exemple. Gustul dumneavoastra trebuie sa se regaseasca si in gradina, nu numai in casa. Atentie la temperaturile in scadere - nu toate plantele rezista la ger.

CAND SE PLANIFICA GRADINA?

Dupa cum stiti deja, gradina se planifica si se analizeaza in sezonul rece. Care este ideea dupa care se construieste, ce plante necesita inlocuire in sezonul urmator, cum se combat bolile si daunatorii, ce plante noi va doriti si puteti achizitiona? Iata o multime de intrebari la care gasiti raspuns discutand cu alti gradinari, citind despre experientele altora si ... notandu-va propriile experiente. Nu neglijati notarea ideilor.
×
Subiecte în articol: grădina puteţi plante