x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Oglinda potrivită povestea oglinzii în designul de interior

Oglinda potrivită povestea oglinzii în designul de interior

de Maria Enadie    |    19 Sep 2009   •   00:00
Oglinda potrivită povestea oglinzii în designul de interior

Prezenţa şi varietatea oglinzilor în viaţa oamenilor nu justifică întru totul necesitatea lor. Au fascinat, au născut superstiţii şi mituri. Pentru un obiect relativ mic, oglinda are un palmares impresionant: timp de câteva secole oglinzile au eliberat sau au ţinut captive sufletele, le-au ferit sau le-au adus moartea, cioburi de sticlă au fost moneda de schimb pentru multe comori, etc.



Ajungând în epoca modernă, în designul de interior, performanţele oglinzilor sunt mai pragmatice, dar la fel de impresionante: acolo unde sunt aşezate, dau impresia unui spaţiu mai larg sau mai luminos. Aşezate meşteşugit, opus faţă de ferestre, ele funcţionează ca un corp de iluminat, aducând lumina în colţurile întunecate. Ca să nu mai punem la socoteală că, ajutate de o ramă frumoasă şi potrivită ca stil, ele sunt accesorii foarte frumoase.

Povestea oglinzilor
În secolul al-III-lea î.Hr., în Egipt şi China oglinzile se realizau din argint sau bronz foarte bine şlefuit. Dacă în Antichitate oglinda avea o semnificaţie pozitivă (Perseu a învins-o pe Meduza cu ajutorul unei oglinzi, iar Arhimede a incendiat o navă romană în războiul punic), în Evul Mediu oglinda este considerată un accesoriu diavolesc şi este interzisă. Sticlarii din Murano (Veneţia) au "inventat" oglinda plană din sticlă prin secolul al-XII-lea. Veneţia a păstrat secretul şi monopolul confecţonării oglinzilor din sticlă timp de cinci sute de ani. În secolul al-XIX-lea s-a descoperit procedeul chimic prin care s-a putut trece la producerea oglinzilor pe scară largă.

PENTRU UN INTERIOR CLASIC:

1. Nu e oglindă, dar are suprafeţe ca de oglindă: veioză Inox, D27xH49 cm, de la Mr. Bricolage - costă 199 lei; 2. Încă o interpretare nonconformistă a oglinzii: vază mare acoperită complet cu mozaic din bucăţele de oglindă, de la Kare, D43 x H72 cm - 1.500 lei; 3. Ramă Pop Art Pink de la Kare, 74x64 cm - preţ estimativ 350 lei; 4. Oglindă Levanger de la IKEA, 24 x 44 cm, sticlă, rama din MDF rezistent la umezeală - 59 lei;

PENTRU UN INTERIOR MODERN:
5. Oglindă Tranby de la IKEA, D50 cm, din sticlă lucrată manual - 65 lei; 6. Mobilier de baie San Virtus, de la Staer, corp suspendat cu poliţă şi oglindă şi dulap cu lavoar - 1.699 lei; 7. Paravan cu oglinzi din gama Metropolis, rama din MDF este decorată cu imitaţie de piele de crocodil, 117 x H179 cm - 1.183 lei; 8. Baie completă de la Mr. Bricolage: gresie şi faianţă, corpuri sanitare, accesorii, oglindă rotundă (150 lei)

1. Oglinzi cu rame unicat, realizate manual, originale, design Daiana Prundurel - 100 lei (rama-floricică) şi 125 lei (rama-fetiţă); 2. Ramă pictată cu zâne, unicat, realizată manual, design Raluca Alexandru - 50 lei; 3. Oglinzi cu rama pictată manual, de la Muzeul Ţăranului Român - 70 lei/buc.; 4. Oglindă pictată manual, unicat, design Raluca Alexandru, 24x21 cm - 65 lei; 5. Oglinzi cu rama mozaicată, unicat, design Adela Duţu - 150 lei/buc.

×
Subiecte în articol: cumparaturi