x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Opere de artă inspirate din viaţă

Opere de artă inspirate din viaţă

de Alina Iancu    |    30 Oct 2010   •   00:00
Opere de artă inspirate din viaţă

Picturile, gravurile şi sculpturile sunt cele mai vechi şi cele mai populare decoraţiuni utilizate în designul de interior. Mai mulţi artişti din România s-au dedicat picturii şi sculpturii, iar în unele cazuri succesul nu a întârziat să apară. Despre Costache Popescu Ghergani se spune că este suprarealist, conceptual şi un veşnic „creator de curiozităţi".



S-a născut într-o casă în care arta avea locul ei de cinste şi a învăţat şi el să o iubească. A abandonat cariera în economie şi s-a dedicat întru totul picturii, gravurii şi sculpturii. Se inspiră din natură sau din firea umană, dar cel mai mult îl inspiră fiica sa. A învăţat alături de ea să se joace, dar nu cu jucării, ci cu formele şi cu tiparele, şi când pânza şi lemnul nu îi mai sunt suficiente, face „bijuterii" organice, îşi strânge apoi toate creaţiile şi le vinde la aprozar.

FRUCTE, JUCĂRII ŞI ARTĂ
Prima meserie a lui Costache a fost de economist, dar cariera lui în acest domeniu s-a terminat înainte să înceapă. A renunţat la tot pentru a urma cursurile Facultăţii de Pictură. Fără să se încadreze în vreun curent artistic, operele sale caută să redea viul, brutul şi neprelucratul. Pentru el, munca înseamnă, de fapt, plăcerea de a crea şi o ia ca pe o joacă aşa cum a învăţat de la fiica lui. „Pictez şi sculptez aşa cum trăiesc, adică în joacă, iar joaca cred că este singurul lucru serios, cel care ne menţine tineri şi vitali", declară artistul. „Cred că aplecarea către joc şi jucării s-a dezvoltat firesc în ultimii ani şi datorită fetiţei mele, care mă inspiră neîncetat. Jucăriile şi copilăria transformă orice spaţiu într-un loc bogat, care promite veşnicia."

În lucrările artistului, obiectele şi structurile se contopesc şi îşi pierd natura convenţională. Nuduri şi forme geometrice, frunze şi fructe, cai şi oameni prind forme atipice cu care artistul „se joacă, le lungeşte şi le lăţeşte după propria voie", fără ca inspiraţia să i se sfârşească vreodată. Pentru el, natura şi omul reprezintă totul: „decor, scenă, spaţiu de studiu, model, subiect, infinitul".

STILUL: O MODĂ CARE SE ÎNCHEIE DIN CAUZA UNOR MOFTURI
Lucrările lui Costache Popescu s-au bucurat de aprecierea publicului la toate expoziţiile organizate în ţară, dar şi peste hotare. Cât despre critici, aşa cum spune şi Costache, fiecare dintre ei evaluează arta şi frumosul după propriile criterii şi principii, dar, chiar şi aşa, artistul nostru a primit votul lor de încredere. În ceea ce priveşte părerea lui depre propriile lucrări, spune că nu are una care să îi placă în mod deosebit. Preferă, în schimb, următoarea descoperire, următorul lucru care să îl inspire.

Ca stil, nu preferă unul anume şi nici nu a încercat vreodată să îşi adapteze lucrările în funcţie de vreunul. „Nu am timp să mă încadrez într-un stil, îi las pe alţii să o facă şi eu îmi văd de treabă şi caut viul, frumosul. Chiar şi acolo unde pare urâ, caut partea pozitivă. Stilul este o modă, care se încheie din cauza unor mofturi sau din saturaţie. Artistul poate trece în viaţă prin mai multe stiluri, foarte personale sau nu. Eu zic că omul bate vremea dacă încearcă. Eu încerc să sfidez cu blândeţe timpul şi moda."

APROZARU' LU' COSTACHE
Pentru Costache, pictura şi sculptura sunt o joacă, dar una serioasă, care te maturizează şi îţi păstrează în acelaşi timp sufletul de copil. El pictează cu aceeaşi seriozitate cu care cei mici se joacă. De aceea, unele dintre lucrările lui reflectă copilăria.
Când întâlneşte în natură elemente deosebite, nu doar le pictează sau le sculptează, merge mai departe şi le transformă în "bijuterii organice". Sunt, de fapt, sculpturi miniaturale realizate după ansambluri de elemente naturale, precum frunzele şi şeminţele pe care le toarnă în argint sau alpacca. Datorită faptului că sunt mici şi fine, a hotărât să le numească "bijuterii".

Artistul şi-a expus lucrările la expoziţii încă din 1996, dar cea mai reuşită a fost cea din primăvara acestui an, organizată la Palatul Parlamentului, Galeriile Apollo şi Galateea, Palatul Mogoşoaia şi Muzeul Bucureştilor. În toate aceste locuri şi-a deschis câte un mic aprozar. Te poţi aştepta să găseşti multe lucruri într-un asemenea loc, dar nu tablouri. Şi cu toate acestea, Aprozaru' lu' Costache s-a dovedit a fi un real succes. Vizitatorii care au fost serviţi cu mere direct din lădiţele de lemn s-au arătat încântaţi de iniţiativă şi au cumpărat tablouri, dar la bucată, şi nu la kilogram, aşa cum se vând produsele la un aprozar.

Cel mai bine vândute sunt tablourile şi gravurile, poate şi pentru că sunt mai accesibile clienţilor din punct de vedere al preţului care, în funcţie de lucrare: pictură, gravură sau sculptură, variază de la 50 până la 20.000 de euro. Lucrările pot fi văzute şi cumpărate de pe site-ul www.costachepopescu.ro sau pe blogul www.costacheghergani.blogspot.com .

×
Subiecte în articol: idei originale