x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ordine şi curăţenie în spaţiul bucătăriei

Ordine şi curăţenie în spaţiul bucătăriei

de Adela Parvu    |    19 Ian 2008   •   00:00

În lipsa unui specialist, clienţii, ne­familiarizaţi cu regulile de bază dintr-o bucătărie, ajung să comande gre­şit mobilierul, iar în timp acest lu­cru se resimte prin dezordine şi lo­curi greu accesibile pentru a fi curăţate.

Mulţi oameni ajung să achi­ziţioneze mobilier de bu­cătă­rie la comandă, iar fir­mele care execută sau importă ansamblu­rile de mobilă lasă clienţii să alea­gă mode­lul dorit, inclusiv modul de aran­jare a corpurilor în funcţie de pre­zenţa utilităţilor din locuinţa lor (ara­gaz, chiuvetă, prize, frigider etc.). Dar în lipsa unui specialist, clienţii, ne­familiarizaţi cu regulile de bază dintr-o bucătărie, ajung să comande gre­şit mobilierul, iar în timp acest lu­cru se resimte prin dezordine şi lo­curi greu accesibile pentru a fi curăţate.

 

Ordinea celor trei zone

În funcţie de mărimea spaţiului bucătăriei, mobilierul poate fi aşezat în şase moduri generale, de bază: 1. Pe un singur front-mobilier ce îmbracă o latură, un perete al bucătăriei; 2. Pe două fronturi – când sunt îmbrăcaţi doi pereţi opuşi ai încăperii; 3. Bucătărie în formă de “L”, cu mobilier dispus în unghi drept pe doi pereţi alăturaţi; 4. Bucătărie în “U”, cu trei laturi îm­brăcate de corpuri de mobilier; 5. Bu­cătărie tip insulă – unde un corp de mobilier situat în centrul încăperii include locul de luat masa şi una ­dintre utilităţi (chiuvetă ori plită); 6. Bu­cătărie deschisă către living, unde dispoziţia mobilierului poate fi combinată în relaţie cu amenajarea camerei de zi. Cunoscând aceste tipuri de poziţionare a mobili­e­rului, trebuie ţinut seama că indife­rent de modelul ales există o ordine tehnologică. Dispoziţia utilităţilor de la stânga la dreapta poate fi liniară (pe aceeaşi latură) ori în unghi astfel: frigider, zonă de depo­zitare a alimentelor scoase din frigider, chiuvetă, loc de preparare a alimen­telor spălate şi aragaz ori plită cu hotă. În funcţie de această ordine se vor alege şi corpurile de mobilier, ceea ce facilitează lucrul în bucătărie.

  

Materiale eficiente

Atunci când vă comandaţi mo­bi­­lierul e bine să aveţi în vedere ca ­blatul ce îmbracă corpurile joase să fie continuu. În cazul existenţei spaţiilor libere, materialele folosite acum pentru blatul de lucru, cum ar fi PAL-ul, fie el melaminat, se pot de­grada în timp din cauza sensibilităţii canturilor. Colţurile pot fi şi ele folosite graţie sertarelor şi corpurilor cu ­sisteme circulare, care facilitează accesul şi pentru curăţarea impecabilă la interior. Nu uitaţi că atunci când aveţi o bucătărie înaltă, partea superioară a spaţiilor poate fi exploatată ca zonă de depozitare pentru obiecte mai rar folosite.

Un mobilier de bucătărie eficient este cel ale cărui uşi sunt perfect an­co­rate şi se închid etanş. În plus, materialele tratate împotriva ume­zelii, inclusiv a feroneriei interioare, asi­gură rezistenţa în timp şi păs­tra­rea aspectului impecabil, chiar şi după intervenţii repetate de în­tre­ţi­nere cu substanţe agresive de cură­ţa­re.

 

 

Frontul de lucru şi spaţiile de depozitare în bucătărie trebuie gândite, proiectate şi executate în primul rând în funcţie de stilul de viaţă al familiei şi de timpul efectiv pe care gospodina îl petrece în “zona culinară”. O familie obişnuită să ia prânzul acasă, răsfăţată de bunătăţile pregătite de mama sau bunica, va avea alte opţiuni decât cei care îşi petrec cea mai mare parte a zilei la muncă, iar masa de acasă este o chestiune frugală şi rapidă

×
Subiecte în articol: bucătărie dialog constructiv