x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Original si traditional

Original si traditional

22 Apr 2005   •   00:00

CASA PE PAMANT
In vecinatatea cartierului Floreasca s-a incheiat, nu de mult timp, constructia unei noi si spatioase vile, concepute de arhitectii Emil si Monica Baloleanu. Dinamismul si expansivitatea proprietarului si-au pus amprenta asupra intregii locuinte, armonizand-o cu personalitatea puternica si temperamentul vulcanic al acestuia.

Distribuirea spatiului

Locuinta este distribuita pe parter, etaj si mansarda, plus un demisol. In vreme ce acesta este ocupat de o crama conceputa in vederea petrecerilor intime si amenajata intr-un stil cu totul aparte in raport cu restul casei, zona de zi de la parter cuprinde un living, o sufragerie cu bucatarie si, evident, o baie de serviciu. La etaj se desfasoara zona de noapte (doua dormitoare si baile aferente), iar la mansarda se afla un spatiu rezervat exercitiilor fizice cu sala de sport, sauna si dotari moderne. Casa are o alura deosebita in primul rand prin culorile foarte vii folosite si prin spatiile ample, deschise, ce comunica intre ele.

Zona de zi

Livingul si sufrageria se constituie intr-o unitate clara din punct de vedere stilistic, desi fiecareia i s-a rezervat o incapere distincta. Aceasta unitate nu se refera doar la trasaturile generale ale ansamblului, precum continuitatea finisajului pavimentar sau amploarea deschiderii prin care se face comunicarea intre cele doua spatii, ci si la structura din ratan a unor piese de mobilier sau la decoratiuni. Ne referim la jaluzelele galbene care acopera ferestrele si care sunt alese in aceeasi nuanta cu finisajul peretilor incaperilor.

Cromatica acestor camere este asemanatoare, exceptie facand doar accentele de rosu vermillon ale canapelelor si finisajului parietal in stucco ce particularizeaza livingul.

Cel care atrage insa privirile in cea mai mare masura in acest spatiu este extravagantul semineu decorativ amplasat in fata locului de primire, pentru a dirija catre un centru de interes privirile vizitatorilor asezati confortabil in canapelele de piele.

Trecerea dinspre sufragerie spre bucatarie se face printr-o usa glisanta. Trebuie sa remarcam sticla sablata cu un desen simplu in tabla de sah, montata intr-o rama din lemn masiv. Mobilierul din pal melaminat si inox, in tonuri luminoase, se afla in vizibil contrast stilistic si cromatic, prin puritatea geometriei sale minimaliste, cu linia usor rustica a celui din living si sufragerie.

Zona de noapte

Din ansamblul de la etaj retin atentia dormitorul de oaspeti si baia ce-l deserveste. Incaperea este pardosita cu parchet si adaposteste doar minimul necesar in ceea ce priveste mobilierul. Iluminatul este realizat cu spoturi incastrate in tavanul fals. Stilul geometric al patului si dulapurilor cu nise pentru expunerea obiectelor decorative este reluat si de motivele covoarelor in cromatismul lor cald, accentuat de contrastul cu albastrul cuverturii. Galbenul pal al faiantei din baie se imbina armonios cu albul obiectelor sanitare. Cabina de dus pentru doua persoane, dotata cu echipament de hidromasaj, reia curbele dinamice ale mastii in al carei blat de sticla este incorporat lavoarul.

Crama

Poate cea mai interesanta solutie de amenajare din intreaga casa o constituie crama de la demisol. Peretii lambrisati si mobilierul din lemn masiv lucrat manual si baituit amintesc de scenografia caselor traditionale din zonele montane, desi majoritatea recuzitei nu respecta intocmai vechile tipare. Obiectele decorative din lemn cioplit sumar si ceramica pictata, precum si pieile de oaie contribuie la conturarea stilului primitivist si intim al unei incaperi destinate reuniunilor amicale.

O nota de originalitate se degaja din decoratiunile parietale cu mozaicuri din seminte, ceea ce nu le impiedica totusi sa se integreze perfect in atmosfera ansamblului.

O amenajare interesanta, realizata cu elemente aparent disparate, dar care reuseste sa creeze o impresie de incontestabila coerenta stilistica si o atmosfera deosebita.

Gabriela Popescu pentru mai multe informatii din domeniu, citeste revista Ideal Decor
×