x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Palatul Parlamentului din Londra

Palatul Parlamentului din Londra

de Ionela Cristea    |    29 Mar 2008   •   00:00

Westminster Palace, străveche reşedinţă regală

 

Westminster Palace ad

Westminster Palace, străveche reşedinţă regală

 

Westminster Palace adăposteşte cele două Camere ale Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord: Camera Lorzilor şi Camera Comunelor. El străjuieşte malul Tamisei în imediata apropiere a sediului Guvernului, Whitehall, şi este cel mai impozant sediu parlamentar din lume. E ridicat pe Thorney Island, locul unde, în Evul Mediu, şi-au stabilit Casa Regală ultimii reprezentanţi ai dinastiei saxone. Aici a fost ridicată şi o abaţie cunoscută sub numele de West Monastery (din comprimarea acestor două cuvinte a rezultat de altfel denumirea modernă). Deşi funcţiona ca reşedinţă regală, aici se desfăşurau ceremoniile de stat importante (Painted Chamber), întrunirile Lorzilor (White Chamber) şi ale Comunelor (Chapter House). Ulterior, după reforma protestantă, pentru reuniunea Comunelor a fost oferită o incintă specială, St. Stephen’s Chapel.

 

Reconstruit din temelii

La 16 octombrie 1834 Palatul a fost aproape complet mistuit de un incendiu devastator din care au scăpat aproape întregi numai Westminster Hall, Jewel Tower şi cripta din St. Stephen’s Chapel. Comisia regală, înfiinţată pentru a decide reconstrucţia palatului, a decis după dezbateri aprinse să păstreze aceeaşi locaţie şi să aprobe un stil architectural gotic sau elisabetan. Proteste publice au împiedicat abordarea stilului neoclasic, similar Casei Albe şi Congresului American în principal datorită ataşamentului pentru monarhie şi refuzului unui sistem politic republican. După ce au fost studiate 97 de proiecte a fost aleasă viziunea lui Sir Charles Barry, arhitect, şi a asistentului său, Augustus Welby Pugin. Piatra de temelie a construcţiei a fost pusă în 1840, Camera Lorzilor a fost gata în 1847, Camera Comunelor în 1852, iar întregul complex în 1860.

 

Turnurile Palatului

Arhitectul-şef a ales ceea ce specialiştii numesc un “Gotic perpendicular”, stil extrem de popular în secolul al XV-lea şi în revenirea goticului de secol al XIX-lea. El a imprimat exteriorului clădirii o notă clasică, în timp ce la interior domină nota somptuoasă propusă de asistentul său, Pugin. Westminster are peste 1.200 de încăperi, 100 de scări monumentale şi aproape 5 kilometri de coridoare desfăşurate pe patru etaje. Remarcabile din punct de vedere arhitectural sunt cele câteva turnuri distincte ale palatului. Cel mai înalt dintre ele (98 de metri) este Victoria Tower, purtând numele acestei iubite regine. Aici se păstrează arhivele Parlamentului, iar în vârful său se arborează drapelul atunci când suveranul se află în interiorul palatului. St. Stephen’s Tower sau Central Tower are formă octogonală şi “doar” 91 de metri înălţime. Aripa de nord-est este dominată de celebrul Clock Tower, turn proiectat de Pugin. El adăposteşte celebrul ceas cu patru cadrane (câte unul pe fiecare faţadă a construcţiei), al cărui mecanism include patru clopote ce bat sferturile de oră, şi renumitul Big Ben, care anunţă trecerea unei ore întregi. I se spune şi Great Bell of Westminster, fiind, cu cele 13 tone ale sale, cel mai mare clopot din Marea Britanie. De altfel, după cum se ştie, numele de Big Ben a fost transferat de englezi, în limbajul curent, întregului turn.

×
Subiecte în articol: constructii celebre