x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Panourile solare, potrivite oricărui tip de arhitectură

Panourile solare, potrivite oricărui tip de arhitectură

de Adela Parvu    |    07 Aug 2008   •   00:00

Energie gratuită pentru o independenţă mai mare
Multe companii mari, cu tradiţie şi experienţă în domeniul construcţiilor şi nu numai, îşi deschid noi fabrici pentru a produce panouri solare. Lafarge, Bramac, Sharp, Schüco sînt doar cîteva dintre aceste nume sonore pe plan internaţional care, neavînd ca domeniu principal de activitate panourile solare, s-au orientat către acest segment. Şi nu este deloc întîmplător, atît timp cît cererea este din ce în ce mai mare, cu preponderenţă în Occident, unde firmele care construiesc case sînt încurajate de guvernele ţărilor lor să ofere în pachetul final al locuinţelor, în special cele ridicate pe structură modulară, şi alternativa energetică a panourilor solare.



Energie gratuită pentru o independenţă mai mare
Multe companii mari, cu tradiţie şi experienţă în domeniul construcţiilor şi nu numai, îşi deschid noi fabrici pentru a produce panouri solare. Lafarge, Bramac, Sharp, Schüco sînt doar cîteva dintre aceste nume sonore pe plan internaţional care, neavînd ca domeniu principal de activitate panourile solare, s-au orientat către acest segment. Şi nu este deloc întîmplător, atît timp cît cererea este din ce în ce mai mare, cu preponderenţă în Occident, unde firmele care construiesc case sînt încurajate de guvernele ţărilor lor să ofere în pachetul final al locuinţelor, în special cele ridicate pe structură modulară, şi alternativa energetică a panourilor solare.

Deci, principalii clienţi sînt în primul rînd firmele mari care construiesc case, cei care au puterea financiară şi logistica necesară pentru a monta rapid, eficient şi cu costuri mai mici această tehnologie. Pentru că dacă razele soarelui sînt gratuite, panourile solare costă.

Ce sînt panourile solare

Conform site-ului dedicat surselor de energie alternativă, www.energeia.ro, panourile solare sînt dispozitive de captare şi utilizare a energiei solare. Aceste panouri pot fi împărţite în două mari categorii: cele folosite pentru încălzirea apei sau locuinţelor şi cele pentru producerea de energie electrică (au celule fotovoltaice). Panourile solare pentru încălzire captează căldura soarelui pentru a încălzi printr-o reţea de tuburi apa. Această apă poate fi apoi trecută prin instalaţia sanitară (apă caldă la robinet) şi cea termică (prin calorifere sau încălzire prin pardoseală). De asemenea, aceste tipuri de panouri pot fi folosite şi pentru încălzirea apei piscinelor, o tehnologie care a fost foarte promovată în cursul acestui an de companiile de profil. Panourile solare ce pot produce energie electrică sînt formate din mai multe celule fotovoltaice. În interiorul acestora au loc anumite procese chimice care transformă energia razelor solare în electricitate, ce poate fi folosită pentru întreaga locuinţă de la sistem de iluminat la producerea de apă caldă (boiler) sau funcţionarea aparatelor electrocasnice. Chiar şi pentru sisteme de iluminat exterioare, grădini, spaţii verzi, au fost deja inventate corpuri de iluminat independente ce înglobează celule fotovoltaice, ce captează pe timp de zi energia solară şi o eliberează pe timpul nopţii, atunci cînd se doreşte acest lucru.

Unde se montează

Panourile solare trebuie să fie astfel montate, încît unghiul sub care cad razele solare, indiferent de momentul zilei sau de anotimp, să fie cel mai optim posibil. Nu întîmplător, firmele occidentale care realizează case modulare ţin cont de orientarea punctelor cardinale atunci cînd urmează a se ocupa de un viitor proiect de casă. Şi pentru a nu da greş, acoperişul se dovedeşte a fi cel mai bun suport pentru panouri. Asta cu atît mai mult, cu cît tehnologia în domeniu evoluează, iar panourile solare îşi dovedesc eficienţa şi pe vreme înnorată sau în anotimpul rece, cît intensitatea şi cantitatea de raze solare sînt mai mici. Pentru încălzirea piscinelor exterioare se pot folosi panouri independente de cele montate pe acoperişul casei, susţinute pe suporturi speciale îndreptate către bolta cerească.

Oricum, panourile solare pot fi adaptate oricărui tip de arhitectură, deşi unghiul de înclinare la care sînt montate este important. Firmele germane, cu tradiţie în construcţia de case ecologice, găsesc modalităţi ingenioase de a combina arhitectura modernă, minimalistă cu tehnologia ecologică a panourilor solare, acestea fiind incluse din start în orice proiect rezidenţial. Pe lîngă faptul că pot asigura o independenţă mai mare unei locuinţe faţă de reţelele utilitare ale oraşelor, firmele de construcţii utilizează panourile solare şi pentru a oferi un cost mai mic de exploatare a casei din punct de vedere energetic. Asta mai ales în condiţiile în care concurenţa din construcţii este foarte mare, iar clienţii nu mai sînt interesaţi doar de metri pătraţi şi de estetica locuinţei, ci mai ales de costurile pentru întreţinerea acestora.

De aceea, pe lîngă o termoizolaţie consistentă, folosirea energiei geotermale pentru pompele de căldură, firmele de construcţii folosesc şi panourile solare – toate aceste dotări pentru a asigura costuri mici ale întreţinerii casei în timp şi a independenţei cît mai mari faţă de resursele produse de om.

Cît costă panourile solare

Trebuie înţeles faptul că panourile solare sînt o componentă a unui întreg sistem, la fel, dacă vreţi, ca o centrală termică. Degeaba ai panoul sau centrala, dacă nu ai instalaţia întreagă cu ţevi şi alte echipamente necesare. Astfel, un sistem solar simplu pentru încălzire ce poate fi utilizat sezonier (vara) costă, conform site-ului www.energeia.ro, între 1.500-2.000 de lei şi poate ajunge la preţuri cuprinse între 3.000 şi 8.000 de euro, dacă este mai complex şi capabil a funcţiona pe tot parcursul anului. Pentru panouri cu celule fotovoltaice, preţurile sînt mai mari de circa 10.000-20.000 de euro.

Cînd sînt mai ieftine

Deşi energia solară este gratuită, sistemele de panouri solare sînt costisitoare. Nu uitaţi că există două tipuri de panouri, cele ce pot asigura apă caldă şi încălzirea casei şi cele care pot furniza electricitate. De precizat faptul că este mult mai ieftin să montaţi panourile, indiferent de tipul lor, de la începutul construcţiei casei (să fie deja incluse în proiect), decît ulterior. La fel, este mai ieftin dacă apelaţi la o firmă care oferă case modulare cu panourile deja incluse în costul final.

De la ciment, gips-carton şi acoperişuri, compania Lafarge a mai avut de făcut doar un pas pînă la producţia de panouri solare. Este şi normal, atît timp cît cunoscuta companie este mereu atentă la tendinţele din domeniul construcţiilor. În Germania există deja o divizie specializată în ofertele de acoperişuri dotate cu panouri solare Brass Lafarge Dachsysteme. La noi, firma Bramac oferă învelitori pentru acoperişuri cu panouri solare

Există o hartă a potenţialului solar al României publicată pe site-ul Institutului European pentru Mediu http://ies.jrc.ec.europa.eu/, unde sînt afişate zonele geografice cele mai însorite pe parcursul unui an. Din această hartă rezultă că Moldova ar fi zona cea mai răsfăţată de soare, chiar mai mult decît sudul ţării. Cert este că firmele care sînt specializate în tehnologii solare lucrează împreună la strîngerea de date pentru a vedea clar care sînt zonele geografice care le-ar putea aduce cei mai mulţi clienţi. Deci, s-ar putea ca această hartă să fie mult mai bine realizată, iar rezultatele ei să fie mult mai relevante. Pe site-ul www. energeia.ro puteţi găsi o mulţime de informaţii detaliate în privinţa panourilor solare

Firme care au dezvoltat afaceri în industria tîmplăriei au găsit resursele pentru a oferi clienţilor şi produse din categoria panourilor solare. De la protecţia UV a geamurilor încorporate în tîmplăria de calitate, specialiştii firmei Schüco au văzut un pontenţial şi în captarea acestor raze, realizînd noi tipuri de panouri solare (vezi www.schueco.de)

×