x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Parc in miniatura

Parc in miniatura

11 Mar 2005   •   00:00

VERDE
Romanii sunt adeptii gradinilor largi, aerisite, cu o vegetatie care sa aduca in prim-plan imaginea fermecatoare, salbatica a naturii.
Am surprins o astfel de gradina, conceputa si amenajata de specialistul Victor Omelian ca un adevarat parc in miniatura aflat in Paradisul Verde, la Corbeanca.

Gradina din imagini a fost realizata pe un teren drept, fara denivelari, singura variatiune peisajera fiind padurea aflata la cateva zeci de metri distanta.

Pentru ca nu exista nici un fel de relief, Victor Omelian a incercat sa creeze unul special, pentru a da personalitate unui teritoriu anost. Au fost adusi pomi si plante care, la prima vedere, par plantati intr-o dezordine putin salbatica, intentia specialistului fiind aceea de a crea un cadru cat mai natural. La o privire mai atenta, se observa o logica a fiecarui palc de pomi plantati. O parte dintre ei are rolul de separatie fata de vecini. Altii creeaza luminisuri, spatii intime in care se poate petrece timpul liber.

Raportul dintre flori si pomi este foarte bine echilibrat, in asa fel incat, indiferent de coltul de gradina in care te afli, ti se deschide o alta panorama atat asupra casei, cat si a imprejurimilor.

Gabriela Sirbu

PONT
S-a incercat si s-a reusit o rezolvare estetica a problemelor tehnice ale casei: canalul colector a fost mascat cu ajutorul albiei unei caderi artificiale de apa. Pentru aceasta, s-au folosit pietre naturale de rau, dispuse intr-un mod decorativ. Relieful artificial astfel realizat incanta privirea si indeamna la relaxare.

SUGESTII

Stativ ghivece, pret: 249.000 lei,
Amfora de teracota, pret: 199.900 lei
Vas mic din lemn, pret: 650.000 lei
Sezlong simplu din lemn, Eva Design, pret: 120 euro + TVA
Foisor din lemn "Rustic", Eva Design, pret: 1.360 euro + TVA

Triumf!

Aceasta este ideea pe care am urmarit-o fotografiind splendidul buchet realizat de Floraria Iris. Fiecare frunza sau petala a acestui buchet pare a tasni spre lumina intr-o lupta disperata pentru cucerirea spatiului vital si a propriului "petic de cer". Peste intunecatele frunze de Aspidistra si Chamandoreea se revarsa candida cascada a corolelor de lalele, frezii si dendrobium, discret punctata de maruntele flori de Gipsophila. Deasupra tuturora troneaza majestatea atotdominatoare a florilor catifelate de Iris. Seva, pulsatie, lumina, VIATA!

Palmier in miniatura

Yucca este un gen din cele circa 40 de specii originare din America Centrala si India.

Are o tulpina lemnoasa, groasa si aspra, din care se desprind rozete de frunze ascutite, lungi si inguste. Yucca poate fi cultivata si in aer liber, in zone in care temperatura nu coboara sub 10oC. Se recomanda a se planta in sere.

Planta se multiplica prin prelevarea, primavara sau la inceputul verii, de fragmente de tulpina de minimum 10 cm lungime. Ele se trateaza cu pulbere de hormoni rizogeni, apoi se planteaza in ghiveci intr-o pozitie si la o adancime care sa le asigure verticalitatea. Pamantul trebuie sa fie un amestec de parti egale de turba si nisip grosier. Ghiveciul se acopera cu un clopot de plastic transparent, ferit de lumina directa a soarelui, la 24-27oC. Pamantul trebuie pastrat umed. Clopotul de plastic se indeparteaza dupa ce vlastarele tinere se vad (circa 3 saptamani de la plantare). Apoi, se pune ghiveciul intrun loc luminos.

Gabriela Popescu
×