x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pardoseala, unul dintre cele mai importante elemente de decor ale locuinţei

Pardoseala, unul dintre cele mai importante elemente de decor ale locuinţei

17 Iul 2010   •   00:00
Pardoseala, unul dintre cele mai importante elemente de decor ale locuinţei

● Articol realizat cu sprijinul Mr Bricolaj

Înainte de a vă alege tipul de pardoseală, faceţi o mică cercetare. Fiecare tip se aplică pe un suport specific, ceea ce înseamnă că primul criteriu de care trebuie să ţineţi cont în acest proces îl constituie zona care urmează să fie acoperită şi caracteristicile acesteia.
În funcţie de diagrama de nivel avem camere amplasate: la nivelul solului - parter, sub nivelul solului - subsol şi deasupra nivelului solului - etaj.
Subsolurile sunt în general încăperile susceptibile de a atrage umezeala. Atât pentru încăperile de la parter, cât şi pentru cele de la subsol trebuie să luaţi în considerare soluţii pentru a face faţă umezelii.
Asiguraţi-vă că pardosela aleasă este potrivită nivelului la care este amplasată încăperea.

PARDOSEALA POTRIVITĂ LA LOCUL POTRIVIT
Înainte de a cumpăra, măsuraţi cu atenţie camera şi creaţi pe cât posibil un desen la scară al acesteia. Luaţi acest desen cu dumneavoastră când plecaţi la cumpărături. Nu uitaţi să luaţi în considerare dacă noua pardoseală trebuie să se îmbine cu alt tip de pardoseală. Trebuie să ţineţi cont de tipul de decor pe care îl aveţi şi de culoarea lui. În cazul în care sunteţi în stadiul de construcţie al locuinţei sau dacă abia v-aţi mutat şi nu aveţi decoraţiuni, asiguraţi-vă că tipul de pardoseală pe care îl achiziţionaţi nu vă limitează la o gamă restrânsă de obiecte şi accesorii.

De obicei, culoarea reprezintă cel mai important considerent în alegerea pardoselii. Suprafeţele deschise la culoare reflectă lumina mai mult, în timp ce suprafeţele întunecate o reflectă mai puţin, şi în acest caz sunt necesare surse suplimentare de lumină. O cameră mobilată şi decorată în culori deschise dă senzaţia de spaţiu mai mult decât una cu o cromatică închisă. În schimb, o pardoseală închisă la culoare face o încăpere mare să pară mai intimă. Este de preferat să rămâneţi fideli culorilor neutre pentru a alege obiecte de decor în culori mai îndrăzneţe sau alegeţi culori puternice pentru un impact mai mare. Ţineţi cont că pe o pardoseală mai deschisă se vede mai uşor murdăria decât pe una de nuanţă închisă.

Importantă este şi amplasarea camerei. Pentru încăperile cu intrare directă din exterior, unde traficul este întotdeauna mai mare, sunt recomandate suprafeţele care se curăţă cu uşurinţă: gresie sau parchet. Acelaşi lucru este indicat şi în cazul persoanelor predispuse la alergii. Acestea trebuie ferite de praf şi acarieni şi de aceea sunt de preferat pardoselile dure neacoperite de tip gresie, parchet, linoleum. Dacă vreţi totuşi să acoperiţi suprafeţele, optaţi pentru covoare uşor de curăţat. Mochetele trebuie evitate în cazul persoanelor alergice la praf.

COSTURI ŞI ÎNTREŢINERE
Încălzirea prin pardoseală devine tot mai căutată. Dacă aţi optat pentru un astfel de sistem, amintiţi-vă să specificaţi acest lucru atunci când vă alegeţi tipul de pardoseală, pentru că nu orice se pretează sistemului de încălzire menţionat.
După ce v-aţi hotărât asupra tipului de pardoseală şi a culorii, mai sunt câteva întrebări la care este important să găsiţi răspuns. Prima dintre ele le vizează în mod direct direct pe doamne, pentru că face referire la tipul de întreţinere necesar. Anumite materiale au nevoie de îngrijire suplimentară, unele se curăţă mai uşor, altele vă pot da adevărate bătăi de cap. Important este să ştiţi cât timp sunteţi dispuşi să alocaţi curăţeniei şi întreţinerii pardoselei.

Costul şi durata de viaţă sunt două criterii importante: dacă trebuie să decideţi între lemn masiv şi laminat, ţineţi minte că parchetul masiv se poate raşcheta şi refinisa, astfel că data viitoare când renovaţi nu veţi fi obligaţi să cumpăraţi parchet nou, ci doar să îl refinisaţi pe cel vechi. În plus, când luaţi în considerare achiziţionarea unei mochete, gândiţi-vă că veţi avea aceleaşi costuri de instalare atât pentru o mochetă de calitate şi durată de viaţă medie, cât şi pentru una garantată pe termen lung.

×
Subiecte în articol: bricolaj