x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pardoselile interioare

Pardoselile interioare

07 Iul 2005   •   00:00
Pardoselile interioare

Calde sau reci, din materiale naturale sau artificiale, pardoselile ne cuceresc in momentul de fata prin multiplele posibilitati pe care ni le ofera atunci cand dorim sa ne amenajam locuinta. Combinatiile surprinzatoare dintre materiale, forme sau culori delimiteaza sau unifica spatiile, integrand pardoselile designului interior.

In designul contemporan, pardoselile nu mai reprezinta acel finisaj obligatoriu care se monteaza primul. Pardoseala inseamna acum mult mai mult: ea face parte dintr-un concept unitar de amenajare, fiind strans legata de mobilarea si iluminarea unui spatiu. Pardoseala e, in primul rand, un suport, un fond pe care se proiecteaza in mod continuu toate obiectele noaste. Ne defineste spatiile si ne insoteste, la propriu, la fiecare pas. Acum exista foarte multe accesorii care ii atribuie si rolul de directionare, de delimitare a functiunilor in cadrul aceluiasi spatiu. Pardoselile se impart in doua mari categorii: pardoseli calde (din lemn, textile si PVC) si pardoseli reci (din piatra naturala, placi ceramice, sticla si metal). In locuinte, cele mai frecvente pardoseli calde sunt parchetul (din lemn natural, laminat sau stratificat) si mocheta. Dintre toate tipurile de parchet, cel din lemn masiv este din ce in ce mai putin preferat celui laminat. Este o mare pierdere, deoarece lemnul masiv este un material natural, cu un desen inegalabil. Cum in momentul de fata ne petrecem din ce in ce mai putin timp in natura, parchetul din lemn masiv ar putea astfel suplini contactul direct si ar aduce natura in casa. Lemnul ofera solutii pentru orice gust. Daca esentele autohtone de fag, stejar, cires, nuc si altele nu va multumesc, atunci puteti opta acum si pentru esentele exotice si culorile lor uimitoare: wenge, bambus, sapelli, teak, bubinga etc. Iar daca o singura esenta nu va este de-ajuns, le puteti combina.

Un sfat util din partea arhitectului de interior este legat de evitarea utilizarii plintelor de pardoseala. Un spatiu arata mai bine fara plinta, pentru ca planul pardoselii pare astfel ca se continua si pe sub pereti.

Pentru spatiile cu mai putin trafic din locuinta nimic nu se compara cu caldura unei mochete sau a unui covor. Se poarta modelele uni si cele cu imprimeuri abstracte, cu fire dese si inalte. In anumite ambiante, o rogojina, un covor persan original sau unul taranesc facut la razboiul de tesut nu sunt niciodata demodate.

O pardoseala calda este si pardoseala de pluta, care are o culoare foarte placuta, este elastica si prezinta o buna rezistenta in timp.

In ceea ce priveste pardoselile reci, nu evitati piatra naturala cand este vorba de locuinte. Desi marmura, granitul, calcarele, travertinul sau ardezia sunt asociate mai mult cu spatiile publice, ele se preteaza foarte bine atat locurilor "umede" ale casei, cum sunt baia, bucataria, piscina, cat si livingului sau holurilor. Au o pretiozitate unica, durata de viata practic nelimitata si se gasesc intr-o varietate foarte mare de culori si modele, iar senzatia naturalului la picioarele dumneavoastra este incomparabila.

Tendinta in domeniul placilor ceramice este afisarea sinceritatii materialului din care sunt realizate. Se recomanda sa se evite folosirea placilor ceramice care imita parchetul, de exemplu, doar din ideea de a sugera continuitatea spatiilor in interiorul unei locuinte. Combinate cu gust, pardoselile reci si calde pot coexista si chiar adauga un plus de farmec locuintelor. In acelasi timp, placile ceramice ce imita lemnul masiv pot fi foarte bine folosite pentru a pastra unitatea spatiilor, cu conditia ca aceste tipuri de pardoseli sa fie combinate cu gust.

De asemenea, se poate realiza un design de foarte buna calitate cu placi ceramice simple, mai ales ca, in acest moment, au aparut modele si culori spectaculoase, cu dimensiuni atipice si cu foarte multe optiuni de aplicare. O noutate ar fi placile ceramice imbracate in tabla de inox, avand diferite modele in relief.

Pardoseala nu trebuie sa fie o suprafata monotona. In afara trecerii de la un tip de pardoseala la altul, exista multe alte metode de a o dinamiza. Mozaicuri de lemn si piatra, decupari pentru insertii cu sticla sau inox, adanciri pentru zone umplute cu pietris sau plante, inaltari pe portiuni, corpuri de iluminat inglobate in pardoseala se preteaza la toate tipurile de pavimente.

stud. arh. Monica Banu
×
Subiecte în articol: pardoseala pardoselile