x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Patru tipuri periculoase de mucegai: "consecințele asupra sănătății ar putea fi catastrofale”

Patru tipuri periculoase de mucegai: "consecințele asupra sănătății ar putea fi catastrofale”

de Andreea Tiron    |    06 Dec 2022   •   08:45
Patru tipuri periculoase de mucegai: "consecințele asupra sănătății ar putea fi catastrofale”

Pe măsură ce vremea rece se instalează, multe dintre casele noastre riscă să devină terenuri propice pentru mucegai. Știți cum să-l depistați și la ce tipuri să aveți grijă?

În condițiile în care mulți dintre noi luptăm să ne permitem încălzirea centrală în această iarnă, The Mirror publică un amplu material despre combaterea umezelii din locuințe. Dacă nu este corect tratată, umezeala se transformă în mucegai - care poate avea un impact serios asupra sănătății noastre.

Unele tipuri de mucegai prezintă un risc mai mic decât altele, dar în urma morții lui Awaab Ishak, în vârstă de doi ani - care a decedat în 2020 din cauza unei afecțiuni respiratorii cauzate de mucegaiul negru din casa sa - este important să știm cu toții ce să căutăm și cum să-l facem să dispară.

Potrivit medicului Chun Tang, expunerea la mucegai poate provoca o afecțiune cunoscută sub denumirea de toxicitate a mucegaiului, care poate provoca dificultăți de respirație, cum ar fi astmul și dificultățile de respirație, precum și simptomele care includ dureri de cap, schimbări de dispoziție și chiar disfuncție sexuală:

„Mucegaiul este o biotoxină – o otravă produsă de organismele vii. Există multe simptome fizice ale toxicității mucegaiului, dar rapoartele au arătat că ar putea avea și efecte psihiatrice. Expunerea la mucegai ar putea declanșa numeroase probleme legate de creier, de la pierderea memoriei până la creșterea anxietății. Și, pe măsură ce milioane de oameni se confruntă cu realitatea dură de a alege între încălzire și mâncare în această iarnă, consecințele asupra sănătății ar putea fi catastrofale”, spune Dr. Tang pentru The Mirror.

Există multe tipuri de mucegaiuri, însă patru dintre ele se află probabil în casa noastră chiar acum.

Care sunt acestea?

Cladosporium

Acest tip de mucegai este de culoare maro, verde sau negru și se găsește cel mai adesea în lemn, covoare și țesături. Potrivit experților în sănătate, Cladosporium a fost legat de infecții ale ochilor, urechii și sinusurilor, precum și probleme ale pielii.

Aspergillus

Aspergillus poate fi de culoare verde, alb sau gri și se distinge prin petele întunecate și aspectul pudrat. Acest mucegai se dezvoltă cel mai adesea în pereți, poduri, pivnițe și pe alimente uscate și poate fi deosebit de periculos pentru persoanele care suferă deja de astm bronșic și alte complicații respiratorii.

Penicillium

Poate fi de culoare albastră, verde sau galbenă. Se găsește sub covoare, în pivnițe și în izolații și poate fi o amenințare pentru cei cu sistemul imunitar scăzut.

Stachybotrys

Cunoscut și sub denumirea de mucegai negru, acesta este unul dintre cele mai cunoscute tipuri, deoarece produce toxine numite micotoxine care sunt periculoase pentru oameni și pot provoca probleme respiratorii, suprimarea sistemului imunitar și tulburări mentale.

Potrivit doctorului Tang, puteți observa dacă în casa dumneavoastră există mucegai după miros, un „miros de pământ”: „Pe lângă mucegaiul care cauzează probleme în piept și respirație, există o serie întreagă de complicații pe care le poate aduce - mai ales dacă sunteți susceptibil la alți alergeni, cum ar fi praful. Prin urmare, este important să mențineți un flux de aer bun în case pentru a evitați să oferiți mucegaiului șansa de a se dezvolta.

Verificați zonele în care mucegaiul poate crește cu ușurință – oriunde cu exces de umiditate, inclusiv băi, ferestre, pivnițe și gresie. Oamenii trebuie, de asemenea, să fie foarte vigilenți la bunăstarea lor fizică și mentală și să țină cont de simptomele care ar putea indica expunerea la toxicitatea mucegaiului. Deși este dificil să identifici mucegaiul ca fiind vinovat, merită să ții cont de asta dacă bănuiești că în casa ta există umezeală.”

Cum scăpăm de mucegai?

Dacă bănuiți că există mucegai în casa dvs., este important să încercați să rezolvați problema cât mai bine posibil. Potrivit Good Housekeeping, ar trebui să purtați întotdeauna echipament de protecție, cum ar fi mănuși de cauciuc, în timp ce curățați mucegaiul, deoarece sporii pot călători prin aer în timp ce frecați pereții sau podeaua.

Cel mai bun mod de a elimina mucegaiul și de a-l împiedica să se întoarcă este să utilizați o soluție de înălbire sau un spray dedicat pentru îndepărtarea mucegaiului, deși mulți recomandă și oțetul alb.

×
Subiecte în articol: mucegai sanatate toxicitate astm