x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pavaje pentru curte si gradini

Pavaje pentru curte si gradini

01 Iun 2005   •   00:00

Pe piata constructiilor, procentul cererilor pentru case "pe pamant" este foarte ridicat. De aceea, amenajarea curtii si a gradinii este foarte importanta. Modalitatile de delimitare a acestor doua spatii sunt diverse. Una dintre ele este pavajul curtilor sau al aleilor pietonale.

Zona pavata este esentiala pentru orice curte. Cand este amplasata la locul potrivit, ea nu pune nici un fel de problema. Este ideala pentru orice tip de vreme si este folosita tot timpul anului. Punctul de plecare in aranjarea unui pavaj este crearea fundatiei. Daca zona este folosita pentru depozitarea unor obiecte grele sau parcarea masinilor, este nevoie de o fundatie solida.

Cele mai indicate modalitati de pavare a curtii, mai ales in cazul aleilor de masina, este cu montarea placilor de sapa. Pe pamantul bine tasat se toarna o placa de ciment si nisip. Dupa 24 de ore, pe aceasta placa se aplica un strat gros de aproximativ 10 cm de nisip amestecat cu ciment. Se taseaza bine si se monteaza placutele. Seara, spatiul pavat astfel se uda foarte bine. Abia dupa 12 ore pavelele sunt presarate cu un amestec de ciment. Acesta se intareste in timp cu apa din nisipul din stratul aflat dedesubtul pavelelor.

Materiale mai mari de pavaj sunt lespezile, care se folosesc pentru a da o infatisare simetrica fata de materialele mici. Acestea pornesc de la caramizi, beton, lespezi din caramizi, pavele din granit si beton, ajungand pana la diferite tipuri de bolovani.

Stilurile de pavare sunt diferentiate atat in functie de materialul folosit, cat si de forma data pavajului (simetric, zig-zag, pavare in spirala). Exista numeroase sisteme de pavaj gata modelate si de obicei sunt livrate cu bordura si elemente curbate.

Treptele pot fi o importanta trasatura decorativa in curtea si gradina dumneavoastra. O impresie foarte placuta poate fi creata cu trepte construite pe latimea intregii gradini si prin introducerea de spatii cu plante si grupuri de ghivece.

Arhiva Ideal Decor
×